საზოგადოება რისგან ამზადებენ სინამდვილეში სწრაფი მომზადების ლაფშას? 2019, 21 მარტი, 20:47 რთულია იპოვოთ ადამიანი, რომელსაც ცხოვრებაში ერთხელ მაინც სწრაფი მომზადების ლაფშა არ გაუსინჯავს. ზოგი ინტერესის დაკმაყოფილების შემდეგ „ამ საშინელებას“ აღარ ყიდულობს, ზოგი იძულებულია სიიაფის გამო ზოგჯერ ამით იკვებოს. სხვები კი ამას რეგულარულად აკეთებენ და ჯანმრთელობის შესახებ საერთოდ არ ფიქრობენ.
სწრაფი მომზადების ლაფშის ზოგჯერ ჭამაც კი არ ღირს. და აი, რატომ!
ცოტა რამ მისი ისტორიის შესახებ იდეა კორეელებსაც მოეწონათ. წარმოების ღირებულების შესამცირებლად მათ ბევრი ინოვაცია შემოიტანეს და ჩვენს თაროებზე განთავსებული სწრაფი კვების ლაფშა იმ ძველ, ისტორიულ პროდუქტს არც შემადგენლობით და არც გარეგნულად არ ჰგავს. იცით, რატომ არის ამაღელვებელი? ყველაფერი მარტივია - ასე უფრო ბევრი გეჩვენებათ! რისგან და როგორ ამზადებენ ლაფშას? ბევრს სმენია, რომ განსაკუთრებით სახიფათოა პაკეტებში მოცემული დანამატები. ზოგში სანელებელი (მასში 1 გრ ნატურალური პროდუქტი არაა - მარილი, ნატრიუმის გლუტამატი და გემოს მიმცემი ნივთიერებები), მეორეში - ზეთი (ის ტრანს ცხიმებით არის დამზადებული და ასევე ქიმიური არომატის გამაძლიერებელი აქვს დამატებული). ხოლო თავად ლაფშა მაკარონია როგორც ასეთი.მაგრამ ეს ასე არაა! მისთვის ყველაზე დაბალი ხარისხის სახეობის მარცვალს იღებენ (ასეთს საქონელსაც კი არ აძლევენ). ნაფქვავი ძალიან წვრილია - რაღაც ნაცრისფერი ფხვნილი გამოდის. მასში არანაირი მაღალი ხარისხის ფქვილი და კვერცხის ფხვნილი არაა. ამ ნაცრისფერ ფქვილს უმატებენ ბიოქიმიურ მინერალურ დანამატს, თავისი არსით სხვადასხვა საკვები დანამატის კომბინაცია (ამინომჟავები, ფერმენტები, გემოს და არომატის დანამატები, ქიმიურ-თერაპიული საშუალებები). მესამე კომპონენტი ემულგატორ გამასქელებელი, მას იმისთვის უმატებენ, რომ ცომი სქელი გამოვიდეს. ლაფშა რომ კვერცხის მქონე მაკარონის სახის გამოვიდეს, E 150 საღებავს უმატებენ. ასევე ლაფშის შემადგენლობაში შედის ნატრიუმის გლუტამატი - გემოს გამაძლიერებელი. ეს თავისებური ნარკოტიკია. გლუტამატის შემცველი საკვების მიღების შემდეგ ნორმალური საკვები უგემოვნო გეჩვენებათ. სწორედ ამიტომ ბავშვებს მშრალი ლაფშის ჭამა უყვართ. ბრიტანელმა მეცნიერებმა დაამტკიცეს, რომ ასეთი ლაფშის მიღების შემდეგ განწყობა უმჯობესდება, გულისცემა ჩქარდება, რაღაც ეიფორის მსგავსი დგება - ტიპიური მსუბუქი ნარკოტიკის ეფექტი. შემდეგ კი კიდევ უფრო მეტის ჭამის სურვილი გაგიჩნდებათ. იმავე პრინციპით სწრაფი კვების პროდუქტები მუშაობენ. აი, ამ ყველაფრისგან სქელი ცომი იზილება, რომლისგანაც დიდ ფირფიტებს აბრტყელებენ. სპეციალურ მანქანაში ატარებენ, რომელიც ცალკეულ სპირალებს აკეთებენ, შემდეგ ზოლებად და პორციებად ჭრიან. ორთქლით დამუშავების შემდეგ საშრობს გადის და გავარვარებულ პალმის ზეთს და ტრანს ცხიმებს ნარევში გადის. მათი მავნებლობა უკვე დიდი ხანია დამტკიცებულია - ისინი ძლიერი კანცეროგენები არიან, რომლებიც სიმსივნის განვითარებას იწვევენ. ასეთი ქიმიური ბომბი გვხვდება სწრაფი მომზადების ლაფშაში. მან შეიძლება გამოიწვიოს გასტრიტი, წყლულები, კოლიტი, ღვიძლის დაზიანება და კიბოც კი. ყველაფერთან ერთად სწრაფი მომზადების ლაფშა ძალიან კალორიულია. 450 კალორია 1 პორციაში, რაც მთელი შეფუთვა მაიონეზის ჭამას უდრის. ასეთი საკვების ჭამიდან 25-30 წუთში კვლავ შიმშილის გრძნობა გიჩნდებათ და კიდევ ერთი პორცია ლაფშის ჭამის სურვილი გაქვთ. ეს ხომ ძალიან სწრაფად კეთდება! ასევე დაგაინტერესებთ: 1. პროდუქტი, რომლებიც მოწევისთვის თავის დანებებაში დაგეხმარებათ 2. 14 უცნაური გემოს კომბინაცია, რომელთა გასინჯვას ვერასდროს გაბედავდით და სულ ტყუილად 3. პროდუქტები, რომლებიც ალკოჰოლთან ერთად არ უნდა მიიღოთ 4. 7 პროდუქტი, რომელთა განმეორებით გაცხელება არ შეიძლება, მაგრამ ჩვენ ასე ვაკეთებთ 5. 8 პროდუქტი, რომლებიც შეგიძლიათ გაყინოთ
უფრო მეტი კი იხილეთ აქ: Yoona-ს არხი
7313 1-ს მოსწონს
|