ხილი ადამიანის ორგანიზმს აწვდის ისეთ სასარგებლო ნივთიერებებს, როგორიცაა ვიტამინი C, ფენოლები, ბოჭკოვანი, ფოლიუმის მჟავა და ანტიოქსიდანტები. მტკიცედ ჩამოყალიბებული ფაქტია, რომ ზოგიერთ ხილში მრავლადაა კიბოს საწინააღმდეგო თვისებები.
კერძოდ კი ანანასი, ვაშლი, ავოკადო, ლიმონი, ბანანი, ყურძენი და პამიდორი ყველაზე ეფექტური აღმოჩნდა კიბოს უჯრედების პრევენციისა და აღმოფხვრისთვის.
ანანასი
ანანასში აღმოჩენილი ბრომონის ფერმენტი შეიძლება შეიცავდეს სიმსივნისგან დამცავ ფენას. ეს არის ნაპოვნი ანანასის ღეროსა და ნაყოფში. მას ასევე შეუძლია დნმ-ის დაცვა და უჯრედების ნორმალური ზრდისთვის ხელშეწყობა. გარდა ამისა მას აქვს კიბოს უჯრედების განადგურების და ნორმალური უჯრედების გაჯანმრთელებისა და გაძლიერების უნარი.ვაშლი
ვაშლში ნაპოვნია ნივთიერება პროციანიდინი, რომელმაც შეიძლება გამოიწვიოს კიბოს უჯრედების აპოპოტოზი ან ბუნებრივი სიკვდილი. ვაშლის კანი შეიცავს აგრეთვე ტრიტერპენოიდებს, რომლებიც ეფექტურია კიბოს უჯრედების ზრდის შესაჩერებლად, განსაკუთრებით როცა არის დიაგნოზი სიმსივნისა:
* ღვიძლის
* მსხვილი ნაწლავის
* მკერდის კიბო
სწორედ ამიტომ არის რეკომენდირებული მიირთვათ ვაშლი კანიანად მას შემდეგ, რაც საფუძვლიანად გარეცხავთ მას.
ყურძენი
კიბოს კლინიკურმა კვლევამ ასევე აჩვენა, რომ ყურძენს შეუძლია ლეიკემიის უჯრედების სამი მეოთხედის განადგურება, ამის მიზეზია პროტეინის სახეობა სახელწოდებით JNK, რომელიც აპოპტოზისკენ უბიძგებს კიბოს უჯრედებს. ასევე ყურძნის თესლში აღმოჩენილი ანტიოქსიდანტური თვისებები გავლენას ახდენს კიბოს უჯრედების ბუნებრივ სიკვდილზე:
* ფილტვის კიბო
* ნაწლავის
* კანის
* ძუძუს
* კუჭის
* პროსტატის კიბობანანი
ბანანის ზოგიერთი ნაერთი ეფექტურია ლეიკემიისა და ღვიძლის კიბოს უჯრედების შემდგომი წარმოების პრევენციისთვის. ბანანის ხშირად მირთმევა ასევე შეამცირებს შემდგომი დაავადებების რისკს:
* კოლორექტალური კიბო (მსხვილი და წვრილი ნაწლავების ავთვისებიანი სიმსივნეები)
* ტვინის კიბო
* ლეიკემია
* საყლაპავის კიბო
* პირის ღრუს კიბო
ის ასევე მდიდარია კალიუმით, რაც კარგია კუნთებისა და გულისთვის.კივი
კივი ცნობილია ვიტამინის C-ს მაღალი შემცველობით, თქვენ წარმოიდგინეთ უფრო მაღალი, ვიდრე ფორთოხალშია. ის არის ასევე ძლიერი ანტიოქსიდანტი, რადგან ვიტამინი C ხელს უშლის თავისუფალი რადიკალების დაზიანებას. კივი შედგება ფლავონოიდებისა და კაროტენოიდებისგან, რომლებიც იცავენ დნმ-ს დაზიანებისგან ან ოქსიდაციური სტრესისგან, კიბოსგან. ვიტამინების ნაკრები კივში წარმოადგენს ძლიერ იმუნურ გამაძლიერებელს. ის ეფექტურია სხვადასხვა კიბოს სამკურნალოდ, როგორიცაა:
* ღვიძლის კიბო
* კუჭის კიბო
* მკერდის კიბო
* ფილტვის კიბო