ქალი დასახელდა პროდუქტები,რომლებიც მკერდის კიბოს წინ აღუდგება 2018, 22 ივლისი, 8:18
ამერიკელმა მეცნიერებმა გამოიკვლიეს საკვები პროდუქტების და სარძევე ჯირკვლების სიმსივნის ურთიერთქმედება.ექსპერტებმა 182 000 ქალზე დაკვირვების შემდეგ დაადგინეს:5 სახეობის ხილ-ბოსტანი 11% ამცირებს მკერდის კიბოთი დაავადებას.
კვლევის შედეგები გამოქვეყნდა International Journal of Cancer-ში. მეცნიერებმა აღნიშნეს, რომ ყველაზე სასარგებლო ნარინჯისფერი და ყვითელი ფერის პროდუქტებია, ასევე კომბოსტოსებრი ოჯახის ბოსტნეული(კომბოსტო, ბოლოკი, თალგამი, )ხაზგასმულია, რომ სარძევე ჯირკვლის კიბოს განვითარების რისკი იზრდება იმ შემთხვევაში, როდესაც საკვებში ქოლესტერინის დონე მაღალია, ასევე რისკს ზრდის სპირტიანი სასმელების ბოროტად გამოყენებაც. მარიამ ფარჰარდის ხელმძღვანელობით გამოიკვლიეს 27 წლიდან 59 წლის ქალების ანალიზები ბოლო 30 წლის განმავლობაში, მთლიანად დარეგისტირირდა მკერდის კიბოს 10 911 შემთხვევა, სპეციალისტებმა შეამჩნიეს, რომ დღეში ორნახევარი პორცია ბოსტნეულის მიღებისას კიბოს განვითარების რისკი უფრო მაღალია, ვიდრე იმ შემთხვევაში, ვინც ყოველდღიურად 5 სახეობის ბოსტნეულს იღებდა. მეცნიერებმა ოთხი ყველაზე სასარგებლო პროდუქტი გამოყვეს, ესენია:ბრიუსელის კომბოსტო, სტაფილო, გოგრა და ბულგარული წიწაკა. 76 6-ს მოსწონს
|