x
image
ნიკოლოზ ხუციშვილი
კიბო ქილაში: რისგან მზადდება ჩიფსები და რა საფრთხეს უქმნის ორგანიზმს
image

იმის გასაგებად, თუ რისგან მზადდება ყველასთვის საყვარელი ჩიფსები მიმართეთ თითოეულ საწარმოს მაგრამ მანამდე თავიდან ამოიგდეთ კარტოფილი.


ჩიფსებს ამზადებს კომპანია, რომელიც ერთხელ დიდ ბრიტანეთში, გადასახადის უფრო მაღალი დონის თავიდან ასაცილებლად, ამტკიცებდა, რომ მის პროდუქტს კარტოფილის ისეთი დაბალი შემცველობა ჰქონდა, რომ ტექნიკურად საერთოდ არ იყო კარტოფილი. მაგრამ რა იყო ის რეალურად?


პირველი, ქარხანა ქმნის ბრინჯის, ხორბლის, სიმინდის, კარტოფილის ფანტელების ნაზავს. ისინი დაჭრილია სპეციალურ ფორმებად. შემდეგ ნივთიერება სპეციალური მანქანით გადაადგილდება კონვეიერზე ულტრა წვრილ ფურცლებში. შემდეგ ისინი ქმნიან სპეციალური მრუდის ფორმას.



ამ ფორმებს ათავსებენ მდუღარე ზეთში, შემდეგ აშრობენ, ასხურებენ ფხვნილის, არომატიზატორებს. ბოლოს, ყველაფერი მთავრდება იმით, რომ ეს ფურცლები შეფუთულია ქილასა და პაკეტებში და ისინი თაროებზე აღმოჩნდებიან, სადაც მათ მომხმარებლები ყიდულობენ.


კარტოფილის ჩიფსების ყველაზე საშიში კომპონენტი მათ მიზანმიმართულად არ ემატება, მაგრამ ასეთი დამუშავების სუბპროდუქტია.



აკრილამიდი არის კიბოს გამომწვევი ნივთიერება, რომელსაც აქვს ძლიერი ნეიროტოქსიკური მოქმედება ორგანიზმზე. იგი გვხვდება ნახშირწყლოვან საკვებში, რომელიც დამზადებულია მაღალ ტემპერატურაზე - იქნება ეს შემწვარი თუ გამომცხვარი პროდუქცია.



მდუღარე ზეთში მოხარშული კარტოფილის ჩიფსები იმდენ აკრილამიდს შეიცავს, რომ კალიფორნიის შტატს 2005 წელს სურდა მათი აკრძალვა. ყველაფერი იმით დასრულდა, რომ ხელისუფლებისა და საზოგადოების დაჟინებული მოთხოვნით, ჩიფსების მწარმოებლები დაპირდნენ, რომ აკრილამიდის რაოდენობას შეამცირებენ თავიანთ პროდუქტებში რამდენიმე დონით. ისე, რომ მილიარდი გრამი საბოლოო პროდუქტისთვის არ არის 275 გრამზე მეტი აკრილამიდი. ამ ნორმას 2011 წლამდე იცავდნენ ჩიფსების ამერიკელი მწარმოებლები, მაგრამ სხვა ქვეყნებში ამ ნივთიერებასთან ასეთი ბრძოლა არ მიმდინარეობდა!


კალიფორნიელი ექსპერტების ახალმა კვლევამ აჩვენა, რომ აკრილამიდის შემცველობა თანამედროვე მწარმოებლების ჩიფსებში 39-910-ჯერ აღემატება ნორმას!


მეცნიერებმა გაგვაფრთხილეს: ნებისმიერი პროდუქტი, რომელიც ასოცირდება კარტოფილთან და მზადდება ექსტრემალური ტემპერატურის ზემოქმედებით, საშიშია ზუსტად იმიტომ, რომ სახამებელი ასეთი დამუშავების დროს გამოყოფს აკრილამიდის დიდ რაოდენობას. მაგრამ მწარმოებლები ამას ყურადღებას არ აქცევენ. უფრო მეტიც, ტექნიკურად შეუძლებელია მისი საბოლოო პროდუქტებიდან ამოღება.


თუ გსურთ დარწმუნდეთ, რომ ნორმალურ საკვებს იყენებთ, უნდა მიირთვათ ან უმი, ან მინიმალურად მოხარშული. მინიმუმ ერთი მესამედი საჭმელი უნდა იყოს ნედლეული. მიუხედავად იმისა, რომ ზოგი ადამიანი თავის დიეტას ისე ქმნის, რომ მასში ახალი პროდუქტების წილი 80% -ს აღწევს.


image


ასევე დაგაინტერესებთ სტატიები



1 - ძალიან მნიშვნელოვანი ინფორმაცია, რომელიც აუცილებლად უნდა იცოდეთ, მანამ სანამ მანქანაში კონდინციონერს ჩართავთ!
2 - თუ თირკმელებში დაგროვილი ქვები გტანჯავთ აუცილებლად გამოიყენეთ ეს ბუნებრივი საშუალება
3 - ამ ხორცზე უარესს ვერსად ვერ ნახავთ! აუცილებლად ამოიღეთ ის თქვენი კვების რაციონიდან
4 - ამიერიდან მომსახურების გაწევის შეთავაზებისას და რეკლამირებისას ფასი ლარებში იქნება გამოხატული
5 - 10 სასარგბლო ხრიკი საკვებთან იდეალური კომუნიკაციისათვის! თითოეული მათგანი პრაქტიკაში მრავალჯერ გამოყენებულია
6 - დაუმატეთ ცოტა შავი პილპილი სარეცხის მანქანაში მოთავსებულ ტანსაცმელს და შედეგი გაგაოცებთ!
7 - რამდენად ჭკვიანი ხართ და შეძლებთ თუ არა ერთი ასანთის ღერის გადაადგილებით კვადრატის მიღებას
8 - შვილის საფლავზე მისულ დედას იქ უცნობი ქალი დახვდა. ეს ამბავი ნამდვილად დიდ შთაბეჭდილებას დატოვებს თქვენზე!
9 - ნატურალური კოსმეტიკური საშუალებები, რომლის შესახებაც ქალბატონებმა აუცილებლად უნდა იცოდნენ!
10 - გაფრთხილება ქალებს! ეს გოგონა სიკვდილს გადაურჩა, ყველაფერი კი თმის საღებავის ბრალი იყო

0
134
3-ს მოსწონს
ავტორი:ნიკოლოზ ხუციშვილი
ნიკოლოზ ხუციშვილი
134
  
კომენტარები არ არის, დაწერეთ პირველი კომენტარი
0 1 0