x
image
ვიზა კოხაძე
ვაშლის ჯიშები - გაიგეთ, რომელია მათგან ყველაზე სასარგებლო


image


სტატისტიკა უზრუნველყოფს საინტერესო ფაქტებს: ნებისმიერი ქვეყნის მოქალაქე ყოველწლირად მოიხმარს დაახლოებით 20 კილოგრამამდე ვაშლს. ადამინების ზოგიერთ ნაწილს უყვარს ვაშლი გახეხილი ან კიდევ ჯემის სახით, ზოგიერთი კი უპირატესობას ანიჭებს მომჟავო გემოს. მებოსტნეებს ძალიან უყვართ ეს ხე - მრავალი წლის განმავლობაში მშვენიერ მოსავალს იღებენ.მოსავალი წელიწადის ყველა დროს მოაქვს ვაშლის ხეს. რა სახის ვაშლი ითვლება ყველაე პოპულარულად და ჯანსაღად?

Спартан - ეს ჯიში სარგებლობს ხალხის სიყვარულით, რომელიც შეიცავს სინათლის დამახასიათებელ ღვინის არომატს. ეს უნივერსალური ჯიშია და აქტიურად გამოიყენება კერძებში, მისგან ამადებენ ჟელეს, მუსს და ა. შ.imageზამთრის ჯიშები კარგად ინახება გააფხულზეც და ზოგჯერ ზაფხულის განმავლობაში ისე, რომ ისინი არ კარგავენ გემოს და ინარჩუნებენ სასარგებლო ნივთიერებებს.ზამთრის ჯიშები ძირითადად ერთი თვის მანზილზე ინახება განსხვავებით შემოდგომა გაზაფხულის ჯიშებისაგან.ბელორუსმა სელექციონერებმა ყინვაგამძლე ჯიშები გამოიყვანეს, რომლებიც მკაცრ ყინვებსაც კი უძლებენ.ასეთი ვაშლის სახეობა ძირითადად შინდისფერია.

Богатырь - ამ ჯიშების ნაყოფი ძალიან მტკიცე, ძლიერი და კარგად ინახება ზაფხულამდე. ისინი მჟავე და ტკბილია. ეს ჯიში მდგრადია სხვადასხვა დაავადებებისადმი, იმიტომ რომ ხე პრაქტიკულად არ არის დამუშავებული ქიმიკატებით.imageДжонатан - ჯიშის გამოიყვანეს ამერიკის შეერთებულ შტატებში და ითვლება ერთ-ერთ ყველაზე პოპულარულად. Pulp არის მომწვანო თეთრი, ძალიან სურნელოვანი, მსუბუქი მჟავიანით.ვაშლი შეიცავს ბევრი ასკორბინის მჟავას (6 მგ პოსტი 100 გრ), ამიტომ ისინი აძლიერებენ იმუნური სისტემას.imageЛобо - ვაშლი წვნიანი და სურნელოვანია, მას ხშირად იყენებენ დესერტის კერძებში.
imageАйдаред - ვაშლის გემო მჟავეა. მაგრამ უფრო გრძელია ისინი, უფრო გემრიელია გემო.დიეტოლოგები ამბობენ, რომ ნაყოფი შეიცავს არა უმეტეს 10, 5% შაქარს.
ნაყოფი შეიცავს დიდი რაოდენობით ასკორბინის მჟავას, ამიტომ მათი გამოყენება ხელს უწყობს იმუნიტეტის გაძლიერებას და ხელს უწყობს ორგანიზმს ვირუსების წინააღმდეგ ბრძოლაში. ასევე შემადგენლობაში შედის ძვირფასი უჯრედები, რომლებსაც "ცუდი ქოლესტერინი" უწოდეს. ისინი ნერვ-ნაწლავის ნორმალიზებასა და მსხვილი ნაწლავის კიბოს განვითარებას ხელს უშლიან.imageიცით, რომ კანადელმა სელექციონერებმა 1926 წელს გამოიყვანეს ვაშლის რამდენიმე ჯიში?მაგალითად Флорина, რომელიც დიდხანს არ ინახება დაკრეფიდან და ამიტომ მის მალევე ჭამაზე მიუთითებენ.imageვაშლის არჩევისას ყურადღება უნდა მივაქციოთ მის კანს. თუ ზედაპირზე ხილი წებოვანია, მაშინ თავი უნდა შევიკავოთ შეძენისგან, რამდენადაც კანზე აისახება შხამქიმიკატები.

ძვირფასი ჯიშია ასევე Симиренко» и «Антоновка, რომლებიც ფრანგმა სელექციონერებმა გამოიყვანეს.imageimage

0
1377
3-ს მოსწონს
ავტორი:ვიზა კოხაძე
ვიზა კოხაძე
1377
  
კომენტარები არ არის, დაწერეთ პირველი კომენტარი
0 1 0