კოქტეილი “ბეილისის” ისტორია მე-19
საუკუნეში იღებს სათავეს. ერთ-ერთი ყველაზე თანამედროვე და პოპულარული სასმელი, “მარტინის” ინგრედიენტებით
1862 წელს დამზადდა. რეცეპტი წითელი ვერმუტისგან, ჯინისა და ღვინისგან მზადდებოდა. პროფესორმა ჯერი ტომასმა სან-ფრანცისკოს ერთ-ერთ ბარში თავისი ხელით შექმნა კოქტეილი, როდესაც იგი მარტინესში მიემგზავრებოდა და სასმელს მარტინი დაარქვა. ბარმენმა კი ვერმუტი და ლიმონი დაამატა და მას “ბეილისი” უწოდა. ასე რომ, დღემდე გაურკვეველია, თუ ვის ეკუთვნის “ბეილისის” რეცეპტი.
1974 წელს ირლანდიაში დამზადებულმა ბეილისმა სპირტიანი სასმელების ახალ კატეგორიას, ნაღებიან ლიქიორებს ჩაუყარა საფუძველი და ერთი წლის მერე მსოფლიო ბაზარზეც გამოჩნდა, სადაც მიუხედავად მრავალი კონკურენტისა, ლიდერობა მოიპოვა. ბოლო 30 წლის განმავლობაში ბაზარზე გამოჩენილ სპირტიან სასმელებს შორის ბეილისი ყველაზე წარმატებულია.
ნაღებიანი ლიქიორების ბაზრის 80% ბეილისზე მოდის. გაყიდვების მოცულობის მიხედვით ეს ლიქიორი პირველ ადგილზეა ბოლო 10 წლის განმავლობაში და სპირტიანი სასმელების ბაზარზე მე-12 ადგილს იკავებს. მსოფლიოს 169 ქვეყანაში ყოველწლიურად ბეილისის 50 მილიონ ბოთლზე მეტი იყიდება.