შესანახი პროდუქტები 10 ყველაზე გემრიელი ყველი მსოფლიოში, რომელიც უნდა დააგემოვნოთ 2015, 20 სექტემბერი, 21:17 1. პარმეზანი
1კგ ყველის ამ სახეობის მისაღებად 16 ლ. რძეა საჭირო. მისი წარმოება 1 აპრილს იწყება და 11 ნოემბერს მთავრდება. ამის შემდეგ ყველის მომწიფება ხდება, რომელიც 12-დან 36 თვემდე პერიოდს მოიცავს. მის სიმწიფეს მუსიკალური მეთოდით განსაზღვრავენ – ყველს ვერცხლის პატარა ჩაქუჩს უკაკუნებენ. 2. ბრი ბრი – ძველებური ფრანგული სამეფო ყველია. მისი გემო მერყეობს სოკოსა და ხილს შორის, რაც დამოკიდებულია ყველის სახესხვაობასა და მომწიფების პერიოდზე. ხილი და ბრი ძალიან უხდება ერთმანეთს. 100 გრ. საშუალოდ 330 კილოკალორიას შეიცავს. 3. კამბოცოლა (Cambozola)
4. მასკარპონე მასკარპონე იტალიური ნაღების ყველია. წარმოშობით ლომბარდიის რეგიონიდანაა. არის კრემისებური კონსისტენციის, შეიცავს დაახლოებით 75% ცხიმს. ამიტომაც ხშირად იყენებენ ჩიზქეიქებისა და სხვადასხვა დესერტების მოსამზადებლად. მათ შორის ყველაზე ცნობილია ტირამისუ (იტალიური მრავალფენიანი დესერტი). მასკარპონეს ასევე ხმარობენ კარაქის ნაცვლად ბუტერბროდებში. 100 გრ. შეიცავს 453 კილოკალორიას. 5. კამამბერი რბილი ცხიმიანი ყველის სახეობა, რომელსაც ძროხის რძისგან ამზადებენ. კამამბერი და ბრი ძალიან ჰგავს ერთმანეთს, მაგრამ ეს უკანასკნელი ნაკლებად ცხიმიანია. აქვს ნაზი და ოდნავ სოკოს მსგავსი გემო. ზემოდან თეთრი ფერის ქერქი აქვს, რომელსაც წარმოქმნის სპეციალური Penicillium camemberti ან Penicillium candidum სახეობის ყველის ობი. 100 გრ. საშუალოდ შეიცავს 300 კილოკალორიას.
6. დორ ბლუ გერმანული ცისფერი ყველი. მისი მწარმოებელია კომპანია Käserei Champignon Hofmeister GmbH & Co.KG. ყველი მზადდება ძროხის რძისგან Penicillium roqueforti –ის ობის გამოყენებით. უმჯობესია მიირთვათ ნიგოზთან და ყურძენთან ერთად. 100 გრ. დორ ბლუ შეიცავს 354 კილოკალორიას. 7. გორგონძოლა (Gorgonzola) ერთ-ერთი ყველაზე ცნობილი იტალიური ყველი, რომელიც მძაფრი გემოთი გამოირჩევა. მიეკუთვნება ცისფერი ყველის სახეობას. მისი წარმოება ჯერ კიდევ ლომბარდიაში შუა საუკუნეებში დაიწყეს. არსებობს ამ ყველის ორი სახეობა: Gorgonzola Dolce -მოტკბო გემოთი და Gorgonzola Piccante, რომელსაც უფრო მკვეთრი გემო ახასიათებს ძლიერი არომატით. გორგონძოლას მიირთმევენ დესერტად, კულინარიაში გამოიყენებენ მაკარონისთვის სოუსების მოსამზადებლად, ასევე იდეალურია სალათებსა და რიზოტოში. 100 გრ. საშუალოდ შეიცავს დაახლოებით 358 კილოკალორიას. 8. მაცარელა
9. როკფორი როკფორი ფრანგული წარმოშობისაა, რომელიც ცისფერი ყველის სახეობას მიეკუთვნება. ადრე მას მხოლოდ ცხვრის რძისგან ამზადებდნენ, დღეს კი ფართოდ გამოიყენება ძროხის რძე. ამ ყველის განმსაზღვრელ ინგრედიენტს წარმოადგენს ობი Penicillium roqueforti. როკფორი გამოირჩევა მკვეთრად გამორჩეული გემოთი, რომელიც თხილს მოგაგონებთ. მასთან ერთად მიირთმევენ ისეთ ღვინოებს, როგორიცაა: Cahors, Sauternes, Porto. 100 გრ. საშუალოდ შეიცავს 335 კილოკალორიას. 10. ტეტ-დე-მუანი ტეტ-დე-მუანი წარმოადგენს ექსკლუზიური შვეიცარული ყველის სახეობას. ფრანგულიდან თარგმანში "ბერის თავს" ნიშნავს. ყველის ამ სახეობას ამზადებენ ძროხის რძისგან, რომელსაც მხოლოდ ზაფხულის პერიოდში იღებენ. მის მომწიფებას სამ თვეზე მეტი ჭირდება. მზა ყველი არის მკვრივი კონსისტენციის. აქვს ძლიერი არომატი და მკვეთრად გამოხატული მძაფრი გემო. გემრიელია თეთრ ღვინოსთან ერთად. 100 გრ. შეიცავს დაახლოებით 410 კილოკალორიას.
4162 8-ს მოსწონს
|