x
image
მანჩო 777
ინდიელების საინტერესო და სასარგებლო გამოგონება ლაშქრობისა და მოგზაურობის მოყვარულთათვის

image

ეს მოწყობილობა, რომლის საშუალებით შესაძლებელია არამარტო სადილის მომზადება, არამედ სახლის გათბობა და განათებაც კი, ლეგენდის მიხედვით ჩრდილოამერიკელი ინდიელებისაგან ისწავლეს და გადმოიღეს ქრისტეფორე კოლუმბის კოლონიზატორებმა. აქედან მან მიიღო დასახელება :"ინდიელების სანთელი", ახლა კი მას მრავალნაირი სახელი აქვს:"ხის პრიმუსი", "ფინური ცეცხლი", შვედური სანთელი" და კიდევ მრავალი სხვა. ამ საგნის დამზადება სულაც არაა რთული, მის გასაკეთებლად სულ 15-20 წუთია საკმარისი და ლაშქრობებისა და მოგზაურობების დროს ძალიან საჭირო და გამოსადეგი ნივთია.

"ხის პრიმუსის" დასამზადებლად ხის ჯიშს დიდი მნიშვნელობა არ აქვს, თუმცა უნდა გვახსოვდეს, რომ ნაძვი და ფიჭვი ნაპერწკლებით იწვის და სიფრთხილის ზომების გათავალისწინებით ჯობია სხვა ხე შევარჩიოთ.

ხის მორის ზომები დამოკიდებულია იმაზე, თუ რისთვის გვჭირდება ის: საჭმელის მოსამზადებლად უმჯობესია მოკლე და განიერი მორის ნაჭერი შევარჩიოთ, სანთლის დასამზადებლად უფრო მოგრძო და ნაკლები დიამეტრის.



image


მაშ ასე, დავიწყეთ: პირველ რიგში უნდა გადავჭრათ სასურველი სიგანის ხის მორი. შემდეგ გავჩეხოთ ის ოთხად სიგრძეზე.


imageimage


თითოეულ ხის ნაპობს ამოვჭრათ გული და გავუკეთოთ ნაჭდევები ისე, როგორც ეს სურათზეა ნაჩვენები.


image


ამის შემდეგ ოთხივე ნაჭერი ისევ შევკრათ ერთად ისე, რომ მთლიან მორს დაემსგავსოს და გარედან მაგრად შემოვაკრათ მავთული, ვეცადოთ, რომ მავთული ძალიან კარგად იყოს მოჭერილი, რათა ჰაერმა შიგნით შეღწევა ვერ შეძლოს.


image


ახლა ჩვენი ღუმელის ცენტრში დარჩენილი სიცარიელე ამოვავსოთ ნაფოტებით და ბურბუშელით. "ხის პრიმუსი" მზადაა. დაგვრჩა მხოლოდ მისი დადგმა და ანთება. ღუმელი უნდა დავდგათ ქვებზე, რათა ქვემოდან ჰაერს შეღწევა არ გაუჭირდეს და წევა კარგი ჰქონდეს.


image


აი პატარა ვიდეო იმაზე, თუ რა გამოგვივიდა.



ახლა უკვე შეგვიძლია ავანთოთ ჩვენი ღუმელი, ამასთან გავითვალისწინოთ, რომ თუ ცეცხლს ქვემოდან მოვუკიდებთ, ალი ძლიერი იქნება, მაგრამ ჩვენი ღუმელი მალე ჩაიწვება, ხოლო თუ ცეცხლის ანთებას ზემოდან დავიწყებთ, ალი სუსტი იქნება, მაგრამ ხანგრძლივი. ანთების პროცესი საკმაოდ მარტივია და ამ ვიდეოშია წარმოდგენილი.



ღუმელის ალის სიძლიერე შეიძლება ვარეგულიროთ მისთვის ქვემოდან მიწოდებული ჰაერით. რაც მეტ ჰაერს მივაწვდით, მით უფრო ძლიერია ალი. საერთოდ, საჭმლის მოსამზადებლად 8-10 სმ სიმაღლის ალი სავსებით საკმარისია.



ჩირაღდნად ან სანთლად გამოყენების შემთხვევაში პრიმუსი თავისუფლად შეიძლება ხელში ავიღოთ:ხე კარგი თერმოიზოლატორია და ხელი არ დაგვეწვება.


image


გარკვეული დროის გასვლის შემეგ ხის ღუმელი თანდათან ჩაიწვება და დაინგრევა. აი კიდევ ერთი ვიდეო ამის შესახებ.



იმედია ჩემი რჩევები მოგზაურობების და ლაშქრობების მოყვარულებს მოეწონათ და პრაქტიკაში ეცდებიან მის გამოყენებას. მხოლოდ ერთი თხოვნა მაქვს: გაუფრთხილდით ბუნებას, არ დატოვოთ ტყეში ანთებული მსგავსი საგნები ან კოცონი, რადგან ამან შეიძლება საშინელი კატასტროფა -ტყის ხანძარი გამოიწვიოს.

სასიამოვნო დასვენებას და გართობას გისურვებთ, მეგობრებო!

6
880
13-ს მოსწონს
ავტორი:მანჩო 777
მანჩო 777
880
  
სათრევათ კი იქნება,ცოტა ძნელი....
2014, 18 ივნისი, 22:48
მააშ:)
2014, 18 ივნისი, 22:47
ორიგინალურია :)
2014, 18 ივნისი, 19:28
ხოო ააბა რააა :დ :D :D
2014, 18 ივნისი, 19:26
მართლაც კარგი იდეაააა, თან კოცონზე კარგი ალი აქვს და თან წაღEბაც შეიძლება სანთლის მაგივრად. კიდევ ის, რომ ხანძრის გაჩენის საშიშროება ნაკლებადაა.
2014, 18 ივნისი, 19:18
ძალიან საინტერესოა და მართლაც სასარგებლო რჩევა
0 1 6