სხვა ყურძენი გვეხმარება კუნთების მოცულობის გაზრდაში? - ახალი კვლევა 6 მარტი, 9:28 ![]() ყოველწლიურად ჩვენი სხეული ოდნავ სუსტდება. უკვე 30 წლის შემდეგ იწყება კუნთების მასის ბუნებრივი კლება, რაც ასაკთან ერთად ჩქარდება. 50 წლის შემდეგ პროცესი უფრო შესამჩნევი ხდება: ყოველწლიურად ვკარგავთ კუნთის 1-დან 2%-მდე. 90 წლისთვის ამ დანაკარგმა კუნთების მასის ნახევარს შეიძლება მიაღწიოს. ![]() ამ მდგომარეობას სარკოპენია ჰქვია და გვხვდება არა მხოლოდ ხანდაზმულებში, არამედ მათშიც, ვისაც ქრონიკული დაავადებები აწუხებს. სარკოპენია არ არის მხოლოდ ესთეტიკური პრობლემა. ის გავლენას ახდენს მთელი ორგანიზმის ფუნქციონირებაზე: საჭმლის მონელებიდან მხედველობამდე და სმენამდე. კუნთები - ჩვენი ჯანმრთელობის მფარველები ![]() ჩვენი კუნთები არ არის მხოლოდ სხეულის „გარსი“. ისინი ასრულებენ სასიცოცხლო ფუნქციებს, რომლებსაც ხშირად არ ვაფასებთ. ჩვენი სხეულის თითქმის 80% კუნთოვანი ქსოვილისგან შედგება. გული, სისხლძარღვები, შინაგანი ორგანოები - ყველაფერი დამოკიდებულია კუნთების მდგომარეობაზე. ისინი იცავენ ჩონჩხს, ინარჩუნებენ სხეულის ტონუსს, უზრუნველყოფენ ტვინის ნორმალურ ფუნქციონირებას და ხელს უწყობენ სისხლის მიმოქცევასაც. ![]() ნეიროქირურგები მათ ადარებენ პატარა გულებს, რომლებიც მოქმედებენ, როგორც ძრავები სხეულის თითოეული ნაწილისთვის. ძლიერი კუნთების გარეშე სხეული კარგავს არა მხოლოდ ძალას, არამედ სრულფასოვანი ცხოვრების უნარსაც. მოულოდნელი აღმოჩენა - როგორ ეხმარება ყურძენი კუნთებს? ![]() ცოტა ხნის წინ მეცნიერებმა აღმოაჩინეს საოცარი ფაქტი: ყურძენი შეიძლება გახდეს ნამდვილი დამხმარე კუნთების მასის შენარჩუნებისთვის ბრძოლაში. კვლევამ აჩვენა, რომ ყურძნის ფიტოქიმიურ ნივთიერებებს, განსაკუთრებით პოლიფენოლებს და რესვერატროლს, აქვთ სასარგებლო გავლენა კუნთებზე. დღეში მხოლოდ 250 გრამ ყურძენს შეუძლია შეცვალოს კუნთების მეტაბოლიზმთან დაკავშირებული 20 ათასზე მეტი გენის გამოხატულება. კუნთების ჯანმრთელობაზე და მშრალი მასის დაგროვებაზე პასუხისმგებელი გენები აქტიურდება, ხოლო გენები, რომლებიც დეგენერაციას იწვევენ, ითრგუნება. ![]() ასაკოვან თაგვებზე ჩატარებულმა ექსპერიმენტმა გასაოცარი შედეგი აჩვენა. ცხოველებს აძლევდნენ ყურძნის ფხვნილს 250 გრამი კენკრის ეკვივალენტური რაოდენობით. შედეგებმა აჩვენა, რომ ყურძენი ააქტიურებს AHSG გენს, რომელიც არეგულირებს ცხიმის მეტაბოლიზმს და ინსულინის მიმართ მგრძნობელობას. ასევე იზრდება ALB გენის დონე, რომელიც მთავარ როლს ასრულებს ამინომჟავების ბალანსის შენარჩუნებაში. APOA1 და APOA4 გენების გააქტიურება ხელს უწყობს გლუკოზის უკეთ ათვისებას და ამცირებს ცხიმის დაგროვებას. ახალგაზრდობის და ძალის ნატურალური რეცეპტი ![]() მკვლევრები ხაზს უსვამენ, რომ ყურძენი განსაკუთრებით სასარგებლოა ქალებისთვის, რომელთა კუნთები უფრო მგრძნობიარეა ასაკობრივი ცვლილებების მიმართ. კენკრა შეგიძლიათ ჩართოთ რაციონში, როგორც დამატებითი დამხმარე, და გამოიყენოთ კუნთების მასის შენარჩუნების ტრადიციულ მეთოდებთან ერთად, როგორიცაა ზომიერი ვარჯიში და ცილოვანი კვება. განსაკუთრებით აქტუალურია მათთვის, ვისაც ნაკლებად უწევს ფიზიკური დატვირთვა ან სტრესულ პირობებში ცხოვრობს. იმის გათვალისწინებით, რომ მოხუცების 10-16%-ს სარკოპენია აწუხებს, ეს მიდგომა ხსნის ახალ ჰორიზონტებს ასაკობრივი ცვლილებების პრევენციის საქმეში. ![]() ყურძენი უფრო მეტია, ვიდრე უბრალოდ გემრიელი კენკრა. მის უპირატესობებზე ბევრი რამ ითქვა, თუმცა ახლა ვიცით კენკრის კიდევ ერთი უნიკალური უნარის შესახებ - ის ხელს უწყობს არა მხოლოდ კუნთების მასის შენარჩუნებას, არამედ საერთო კეთილდღეობის მხარდაჭერას. სწორედ ამიტომ, ხშირად ჩართეთ ყურძენი ყოველდღიურ რაციონში. ის ხომ არის არა მხოლოდ სასარგებლო, არამედ ძალიან გემრიელიც. ასევე დაგაინტერესებთ: როგორ დავლიოთ თბილი წყალი უზმოზე სწორად - მნიშვნელოვანი წესი ეს 3 პროდუქტი მეხსიერებას ანადგურებს: დაიმახსოვრეთ და არ ჭამოთ მეცნიერებმა პირველად შეძლეს 1-ელი ტიპის დიაბეტის განკურნება იცით, რა არის სატურაცია და როგორ გავიზომოთ? 5 ფსიქიკური აშლილობა, რომელიც ყველაზე ხშირად აწუხებთ მეგაპოლისის მაცხოვრებლებს 51 შეფასება არ არის |