სიახლეები კარტოფილი, ლობიო და კიდევ 7 პროდუქტი, რომლებსაც შეუძლია მოგკლას 2023, 1 ნოემბერი, 9:01 იცოდით, რომ მოხარშული კარტოფილით ვახშმობამ შეიძლება გამოიწვიოს ტრაგიკული შედეგები? განსაკუთრებით მაშინ, თუ დაუმატებთ სახლის კონსერვს ან პომიდორს.
ანუ მივირთმევთ ისე, როგორც გვიყვარს! წაიკითხეთ, რატომ უნდა მივირთვათ გონივრულად ჩვენთვის საყვარელი და ჩვეული პროდუქტები. სოკო ყველამ იცის, რომ არ შეიძლება ამანიტას და შხამასოკოს ჭამა. აღმოჩნდა, რომ ჩვეულებრივი ბებერა სოკო ან ქამა სოკოც სახიფათო შეიძლება იყოს, თუ არასწორად მიირთმევთ. საქმე იმაშია, რომ სოკოს ტოქსიკური ნივთიერებების დაგროვების თვისება აქვს. რაც უფრო ძველია სოკო, მით მეტი ასეთი ნივთიერება ასწრებს დაგროვებას. სწორედ ამიტომ, რეკომენდებული არაა გადამწიფებული, თითქმის დაშლილი სოკოს მომზადება. ცილებად დაშლილი პროდუქტის მირთმევა სახიფათოა ჯანმრთელობისთვის და შეიძლება მოწამვლა გამოიწვიოს. რა თქმა უნდა, ერთი ასეთი სოკოსგან არაფერი მოხდება, მაგრამ დიდი რაოდენობით და მუდმივად მიღებისას რისკი ძალიან მაღალია. გარდა ამისა, გამოცდილმა სოკოს მკრეფავებმა იციან, რომ არსებობს პირობითად საკვები სოკო, რომელიც განსაკუთრებულ დამუშავებას მოითხოვს. მაგალითად, არყა სოკო და ნაბადა სოკო წინასწარ უნდა ჩაალბოთ და მოხარშოთ, წყალი რამდენჯერმე გამოუცვალოთ. წითელი ლობიო ტყუილად არ სჭირდება ერთი შეხედვით უვნებელ ლობიოს ამდენი ხანი ხარშვა. ის შეიცავს დიდი რაოდენობით ფიტოჰემოგლუტინინს. ეს საშიში ნივთიერება უჯრედის მემბრანებს დაუცველს ხდის სხვა ტოქსინების მიმართ. ფიტოჰემოგლუტინინის მოშორება შესაძლებელია ლობიოს წინასწარი ჩალბობით (დაახლოებით 7-9 საათი) და ხანგრძლივი ხარშვით. სხვათა შორის, წყალი, რომელშიც ლობიო ჩაალბეთ, უნდა გადაასხათ და ლობიო მოხარშოთ ახალ სუფთა წყალში. პომიდორი პომიდორი შეიცავს ნატურალურ პესტიციდს სოლანინს, რომელიც აუცილებელია მცენარისთვის სოკოს ან ობის წინააღმდეგ საბრძოლველად. მაგრამ ეს ნივთიერება საშიშია ადამიანისთვის, რადგან შეიძლება გამოიწვიოს გულისრევა, ღებინება და ჰალუცინაციებიც კი. საბედნიეროდ, უნდა გეშინოდეთ მხოლოდ მწვანე პომიდვრის! როდესაც ნაყოფი მწიფდება, მასში სოლანინის რაოდენობა დასაშვებ დონემდე იკლებს. თუ გიყვართ მწვანე პომიდვრის შეწვა, დაფიქრდით: ღირს საინტერესო გემო ასეთ რისკზე წასასვლელად? უმჯობესია დაელოდოთ, სანამ ნაყოფი რძისფერი ელფერის მიღებას დაიწყებს - ამ ეტაპზე უფრო უსაფრთხოა. კარტოფილი კარტოფილი შეიცავს იმავე საშიშ ნივთიერებას, რომელიც პომიდორში გვხვდება, მაგრამ უფრო დიდი რაოდენობით. მასთან შეჯახება მოგიწევთ ერთი შეხედვით მწიფე კარტოფილში მწვანე კიდეებით. დაიმახსოვრეთ, თუ კარტოფილზე ამ ფერს ხედავთ, მაშინვე გადაყარეთ. მისგან რაიმეს მომზადება მკაცრად აკრძალულია! კარტოფილი სახიფათოა არა მხოლოდ ამის გამო! აღმოჩნდა, რომ ადამიანი შეიძლება მოიწამლოს ნახშირორჟანგის ორთქლით, რომელიც გამოდის გაფუჭებული კარტოფილიდან. ეს ჩვეულებრივ ხდება მაშინ, როდესაც დიდი რაოდენობით კარტოფილი ინახება დახურულ შენობაში. სახლის კონსერვი თუ გიყვართ ზამთრისთვის წიწაკის ან სოკოს შენახვა, იცოდეთ: ეს სერიოზულ შედეგებს იწვევს. სოკოსთან ერთად ქილაში ხვდება ბაქტერიების სპორები, რომლებიც გამოიმუშავებენ ბოტულინის ტოქსინს. ამ ნივთიერებას შეუძლია გამოიწვიოს საშიში დაავადება, რომელიც გავლენას ახდენს ნერვულ სისტემაზე – ბოტულიზმი. ეს ტოქსინი წარმოიქმნება სითბოში და ჟანგბადის არარსებობის პირობებში, რაც ნიშნავს, რომ ოდნავ გახურებული მწნილის ქილა გახდება მისი შესანიშნავი „სახლი“. მჟავე გარემო ბაქტერიების ზრდას ხელს უშლის, ამიტომ კონსერვირებისას ძმრის გამოყენებას გირჩევთ. კეშიუ კეშიუ ბევრისთვის საყვარელი კაკალია. ეს გასაგებია, ის ხომ ძალიან სასარგებლოა. მაგრამ მხოლოდ თუ არ ვსაუბრობთ უმ კაკალზე. ის შეიცავს ორგანულ ტოქსინს ურუშიოლს, რომელსაც კანზე ალერგიული რეაქციის გამოწვევა შეუძლია. ვჩქარობთ თქვენს დამშვიდებას! თითქოს უმი კეშიუ, რომელიც სუპერმარკეტებში შეგიძლიათ ნახოთ, სპეციალური მეთოდით მუშავდება, ამიტომ ტოქსინების არ უნდა გეშინოდეთ. აი, თუ ნამდვილად უმი კეშიუს ჭამას გადაწყვეტთ, დაფიქრდით, ღირს გარისკვად? ხამანწკა ხამანწკა არც ისე გავრცელებული პროდუქტია, როგორც კარტოფილი ან პომიდორი, მაგრამ მათი სახიფათო თვისებების შესახებ ცოდნა ღირს. მით უფრო, რომ აშშ–ში ხამანწკების ჭამით გარდაცვალების რამდენიმე შემთხვევა უკვე დაფიქსირდა. ხამანწკა შეიცავს Vibrio–ის გვარის ბაქტერიას, რომელიც ვიბრიოზის დაავადებას იწვევს. ეს არის მძიმე მოწამვლა, რამაც შეიძლება გამოიწვიოს სეპტიური შოკი და სიკვდილი. ევროპაში ხამანწკებით მოწამვლის სასიკვდილო შემთხვევები ჯერ არ დაფიქსირებულა. გაითვალისწინეთ, რომ ბაქტერია Vibrio მხოლოდ ამერიკაში არ ცხოვრობს. მიტილუსი კიდევ ერთი საფრთხე, რომელიც ზღვის პროდუქტების მოყვარულებს ელის, იმალება მიტილუსში ანუ "მიდიაში". ყველასთვის ცნობილია, რომ მიტილუსი წყალს ფილტრავს და აგროვებს მავნე ნივთიერებებს, ამიტომ თუ მიტილუსი თავად დაიჭირეთ ან მისი დამუშავების ხარისხში ეჭვი გეპარებათ, არ შეჭამოთ. არის რისკი, რომ მიტილუსთან ერთად ორგაზნიმში მოხვდეს სახიფათო ტოქსინები. გარდა ამისა, ზღვის პროდუქტებში ხშირად გვხვდება ნიჟარის ფრაგმენტები, განსაკუთრებით მიტილუსში. მცირე ნატეხსაც შეუძლია პირის, საყლაპავის და კუჭის დაზიანება. სწორედ ამიტომ, მიტილუსი ფრთხილად უნდა დაღეჭოთ. ძირტკბილა 2 კვირის განმავლობაში მხოლოდ 57 გრამი ძირტკბილის მიღებით გულის სერიოზული პრობლემები შეიძლება განვითარდეს. ამ მცენარეში შედის გლიცირიზინი, ნივთიერება, რომელიც ორგანიზმში კალიუმის დონეს ამცირებს. ხოლო კალიუმის დეფიციტი იწვევს მაღალ წნევას და გულის უკმარისობას. სწორედ ამიტომ, ამ დელიკატესით გატაცება არ ღირს. ასევე დაგაინტერესებთ: 1. რძის პროდუქტები და ანტიბიოტიკები: საჭმლის და წამლის სახიფათო კომბინაციები 2. 12 პროდუქტი, რომელიც თქვენს მუცელს ბრტყელს გახდის 3. 7 პროდუქტი, რომელთა განმეორებით გაცხელება არ შეიძლება, მაგრამ ჩვენ ასე ვაკეთებთ 4. ადამიანების 4 ჯგუფი, რომლებისთვისაც კოჭის მიღება კატეგორიულად აკრძალულია 5. რატომ ამატებენ მექსიკელები რეჰანს ყველაფერში: საიდუმლო k ვიტამინშია 6. გასაოცარი რამ მოხდება, როგორც კი ცივი სასმელების დალევას შეწყვეტთ 7. პროდუქტები, რომლებიც ალკოჰოლთან ერთად არ უნდა მიიღოთ 8. კვების ცხრილი: ორგანიზმი თავად მიგანიშნებთ, თუ რა აკლია 9. რა მოხდება თქვენს ორგანიზმში, თუ მზესუმზირას ხშირად მიირთმევთ 10. ერთადერთი ბურღული - კოლაგენის მდიდარი წყარო ქალის ორგანიზმის გასაახალგაზრდავებლად უფრო მეტი იხილეთ აქ: Yoona-ს არხი 788 2-ს მოსწონს |