x
image
Yoona
Mediator image
სტრესს ხსნის და გემო დიდხანს რჩება: რატომ გვიყვარს ჩიფსის და ვაშლის ხრაშუნი
საიდუმლო არაა, რომ საჭმელი არა მხოლოდ სუნით ან გემოთი გვხიბლავს. სიამოვნების მიღებაში ხმაც მნიშვნელოვან როლს ასრულებს. იმდენად მნიშვნელოვანს, რომ ყველა ხრაშუნა პროდუქტი ჩვენი ტვინისთვის სასიამოვნო მუსიკაა.


კარტოფილის ჩიფსი, ვაშლი, რულეტი, ნაყინი, ახალგამომცხვარი პური. ვის არ უყვარს საჭმლის ხრაშუნი? გაგიჭირდებათ იპოვოთ ადამიანი, რომელსაც ენაზე ხრაშუნა საჭმლის შეგრძნება არ მოსწონს. ეს ნეირომეცნიერების საინტერესო სამყაროა.


აქტუალურობა

image


საჭმლიდან სრული სიამოვნების მისაღებად სმენის შეგრძნებები ძალიან მნიშვნელოვანია. მაგალითად, რას იგრძნობთ, როცა ჩაკბეჩთ რბილ, ფაფის მსგავს ვაშლს? სავარაუდოდ, ზიზღს და გააგდებთ.


როცა საჭმელი ხრაშუნაა, ტვინი მას სასარგებლოდ და გემრიელად აღიქვამს. რბილი ვაშლი, რომელიც ჩაკბეჩისას ხმას არ გამოსცემს, შეიძლება ზედმეტად მწიფე და დამპალიც იყოს.


ხმა კვებით სარგებელს არ იძლევა. ის სტიმულია, რომელიც ასეთი საკვების მიღებისკენ გვიბიძგებს. პირში საჭმლის ხმას თითქოს ერთგვარი ამგზნები ეფექტი აქვს. ყოველთვის სასარგებლოა ხრაშუნა პროდუქტები?


მახასიათებლები

image

გამოცდილმა მზარეულებმა იციან, რომ ხმა კვების სამყაროში ძალიან მნიშვნელოვანია. ჯერ პროდუქტს თვალებით ჭამთ, შემდეგ ცხვირით და ბოლოს ენით: ხრაშუნა ხმა ნამდვილად მომხიბვლელია. თუ ეჭვობთ, დაფიქრდით საყვარელ ჩიფსზე ან რამდენად ხშირად ამოწმებთ პური ახალია თუ არა.


სტრესის დროს ადამიანს საჭმლის მიმართ სპეციფიკური მოთხოვნა აქვს. ეძებს ხრაშუნა, ტკბილ და მარილიან პროდუქტებს. ასეთი პროდუქტები ტვინს ამშვიდებს, სეროტონინის წარმოებას ზრდის და დამამშვიდებელ მოქმედებას ახდენს. ხრაშუნა პროდუქტების ჭამა ადამიანს ადუნებს, და კეთილდღეობის განცდას აძლევს და სტრესის შემცირებაში ეხმარება.


გავლენა

image

ტვინი ფიქრობს, რომ ყველა ხრაშუნა პროდუქტი სასარგებლოა. რა თქმა უნდა, ახალი ხილი და ბოსტნეული სასურველ ჟღერადობას გვაძლევს, მაგრამ ცხიმიანი არაჯანსაღი ხრაშუნა საკვებიც არსებობს.


ექსპერტების თქმით, ტვინს განსაკუთრებული ლტოლვა აქვს საკვებისკენ, რომელიც ცხიმით, მარილით და შაქრით მდიდარია. შედეგად, ორგანიზმში ბევრი დოფამინი, ენდორფინი და სეროტონინი გამოიყოფა.


მნიშვნელოვანი დეტალი

image

აღსანიშნავია, რომ ტვინი ნაკლებად ხრაშუნა საკვებს ნაკლებად სასარგებლოდ აღიქვამს. რატომ? ნებისმიერი ხრაშუნა პროდუქტი, რომელსაც ვიღებთ, ბევრ დაღეჭვას მოითხოვს: ენაზე დიდხანს რჩება და უფრო ინტენსიურ სიამოვნებას გვანიჭებს.


მაგალითად, ჩვეულებრივი წვნიანი იგივე არაა, რაც ხრაშუნა პიცა ყველით. პიცას მისაღებად მეტი დრო სჭირდება, ამიტომ მისგან მიღებული სიამოვნებაც მაღალია.


სწორედ ამიტომ, ჩიფსების ცნობილი ბრენდები პროდუქტებში ხშირად იყენებენ სხვადასხვა სანელებელს საკმაოდ ინტენსიური გემოთი (მწვადი, პაპრიკა, ყველი, ლორი და ა.შ.). პრაქტიკა აჩვენებს, რომ გვიყვარს არა მხოლოდ საჭმლის სუნის შესუნთქვა, არამედ საკვების ხრაშუნი.


ასევე დაგაინტერესებთ:

1. ალკოჰოლი, ჭარბი წონა და ყავა 100 წლამდე ცხოვრებაში დაგეხმარებათ!

2. "მუდმივად ვიღლებოდი და წონაში ვერ ვიკლებდი, დიეტოლოგი მაშინვე მიხვდა - ეს თუთიის დეფიციტია"

3. ტეკილა წონის დაკლებაში დაგეხმარებათ - ნათქვამია კვლევაში

4. ცხელი ჩაის მიღება სახიფათოა - ამერიკელი მეცნიერების დასკვნა

5. მეცნიერების კვლევა: სუნები და მუსიკა დემენციის რისკს ამცირებენ

6. შაქარი–ნაწლავები–ტვინი: რატომ გვიყვარს ტკბილეული ასე ძალიან

0
38
შეფასება არ არის
ავტორი:Yoona
Yoona
Mediator image
38