სხვა კატები, ვირთხები, სპილოები... რისი ჭამა უწევდათ პარიზელებს XIX საუკუნის ბოლოს? 2022, 18 იანვარი, 12:01 საფრანგეთის დედაქალაქი ცნობილია თავისი გასტრონომიით. სწორედ პარიზში გამოჩნდა პირველი რესტორნები, ისევე როგორც ბევრი პოპულარული და დახვეწილი კერძი. მაგრამ იყო რთული პერიოდები პარიზელთა ცხოვრებაშიც. ასე რომ, ოთხი თვის განმავლობაში 1870-1871 წლებში პარიზელთა მენიუს საფუძველი იყო ცხენის ხორცი, ძაღლების და ვირთხების ხორცი. მათ ზოოპარკიდან სპილოც კი შეჭამეს. 1870 წლის 12 ნოემბერს როშეშუარის ქუჩაზე დადგეს კიოსკი, სადაც, თვითმხილველის თქმით, საკმაოდ უჩვეულო ხორცი განათავსეს: ”დახლის მარჯვენა მხარეს იდო დიდი ძაღლების რამდენიმე გვამი... და კატის... დახლის მარცხენა მხარეს - უჯრაზე დაახლოებით ათეული ვირთხა. ახალგაზრდა ქალი, სულ შემოხვეული, მორცხვად მიუახლოვდა მათ პატარა გოგონასთან ერთად. სურდათ გაეგოთ ვირთხის ფასი და თუ ფული ეყოფოდათ, ერთი ეყიდათ." „ძაღლის ხორცი ცხვრის კარგი შემცვლელია“, ხოლო „კატას, როგორც მთელ მსოფლიოშია ცნობილი, კურდღლის ნაცვლად ხშირად მიირთმევენ“. უფრო მდიდრებს შეუძლიათ მსუქანი ვირთხებისგან პაშტეტის დამზადება, რადგან თითო კილოგრამი 1, 5-2-ჯერ ძვირი ღირს." ნოემბერში გამოაცხადეს პარიზის ცნობილი კაფეებისა და რესტორნების უმეტესობის დახურვის შესახებ, რომელთაგან ბევრი გადაკეთდა იაფ სასადილოებად, სადაც ღარიბებსაც კი შეეძლოთ ჭამა. 1870 წლის შობის დღეს რესტორან Voisin-ში ტრაპეზი გაიმართა. ის ისტორიაში მენიუს წყალობით გახდა ცნობილი. მას ეწოდა „99 დღიანი ალყა“, ასევე დართული იყო ღვინის მდიდარი სია. მენიუში პირველი კერძი ბოლოკით, კარაქით და სარდინით სავსე ვირის თავია. ორი წვნიანი იყო: წითელი ლობიოს წვნიანი კრუტონებით და სპილოს ბულიონი. ასევე Voisin-ის მენიუში იყო კატები, ვირთხები, კენგურუ სეზამით, ანტილოპა ტრიუფელში და მგელი ირმის სოუსში. ამ ცხოველების უმეტესობა დანის ქვეშ მოექცა პირდაპირ ზოოპარკებიდან, სადაც მათ შეწყვეტილი ჰქონდათ ცხოველების გამოკვება და გადარჩენა. დანის ქვეშ მოექცა სამი სპილოც. 225 1-ს მოსწონს
|