x
image
თუთიკო ბერძენა
Mediator image
მუშმალა კიბოს წინააღმდეგ! იაპონელ მეცნიერთა ახალი სენსაციური აღმოჩენა


image

ვიდრე იაპონელების ახალ აღმოჩენაზე გადავალთ, მანამდე გავეცნოთ, რა ხილია, საიდანაა და დღემდე მისი რა სასარგებლო თვისებები იყო ცნობილი. მუშმალა იაპონური ერიობოტრია (Eriobotrya japonica) სუბტროპიკული მცენარე, ჩვენი ვაშლისა და ქლიავის ნათესავი როზაცეას ოჯახიდან.

მიუხედავად იმისა, რომ მისი სამშობლო ჩინეთია, მას იაპონელები ინტენსიურად იყენებენ მრავალი დაავადების წინააღმდეგ პრეპარატების მოსამზადებლად და ასევე ფიტოთერაპიული ნაყენების დასამზადებლად. მას აქვს ძალიან გრძელი და მდიდარი ისტორია, რაც სათავეს იღებს ჩინურ მითოლოგიასა და უძველეს ტექსტებში.

ეს არის ყვითელი ფერის პატარა ტკბილი ნაყოფი მკვრივი ქერქის, 2, 5-5 სმ ზომის. მისი რბილობი ძალიან წვნიანია, პიკანტური ტკბილი გემოთი. ჯიშის მიხედვით, ის შეიძლება იყოს თეთრი, ყვითელი ან ნარინჯისფერი. იაპონიაში მოსავლის აღება იწყება ივლისში, როგორც კი ნაყოფი გაყვითლდება და შეხებისას რბილი გახდება. მწიფემუშმალა ძალიან ნაზია და ფრთხილად დამუშავებას მოითხოვს


პროდუქტს ყველაზე ხშირად ნედლად მიირთმევენ. მისგან ამზადებენ წვენს, ჟელეს, კონსერვებს და სხვ, რომელთა გამოყენება ტრადიციულ მედიცინაში შეიძლება. ფოთლები (გამოიყენება ტკივილგამაყუჩებლად და სადეზინგეციო საშუალებად) და თესლი ასევე იყენებენ სხვადასხვა ტრადიციული მედიცინის რეცეპტებში.


image

რა არის მუშმალაში სასარგებლო
მასში არის ბევრი მინერალი, საკვებ ნივთიერება და ვიტამინები, რომლებსაც აქვთ სასარგებლო გავლენა ადამიანის ჯანმრთელობაზე. იგი ძირითადად გამოიყენება ზედა სასუნთქი გზების და კუჭ-ნაწლავის ტრაქტის დაავადებების სამკურნალოდ.

მას ტრადიციულად იყენებენ ღებინების, ფაღარათისა და კუჭ-ნაწლავის სხვა დაავადებების სამკურნალოდ.


ამ მცენარის ყვავილებს იყენებენ დეპრესიისა და ალკოჰოლიზმის სამკურნალოდ.

ბოლოდროინდელმა სამედიცინო გამოკვლევებმა დაადასტურა მუშმალის სასარგებლო თვისებები და, მათ შორის, კიბოს უჯრედების გამრავლების საწინააღმდეგო მოქმედება.

გასახდომი
სამეცნიერო გამოკვლევების თანახმად, მუშმალის ფოთლები ამცირებს ტკბილისკენ მისწრაფებას და თრგუნავს მადას. თუ გსურთ წონაში დაკლება, ყოველდღიურად უნდა დალიოთ მცენარის ფოთლებისგან მომზადებული 1 ჭ ჩაი. ნაყოფის რბილობი შეიცავს დიდი რაოდენობით დიეტურ ბოჭკოს.

ბუნებრივი ანტიოქსიდანტი
A და C ვიტამინები, ფენოლი და ფლავონოიდები ანიჭებენ ანტიოქსიდანტურ თვისებებს მუშმალას. ამ ნივთიერებების წყალობით, სხეულიდან გამოიყოფა თავისუფალი რადიკალები, რაც ორგანიზმის უჯრედებს ათავისუფლებს დაჟანგვისგან. ეს კიდევ ერთი თვისებაა, რაც მის ანტიკარცენულ მოქმედებაზე მეტყველებს.

მუშმალას ანტიოქსიდანტური თვისებები ამცირებს დეგენერაციული ცვლილებების რისკს, როგორიცააარა მარტო კიბო, არამედ კატარაქტა, დიაბეტი და სხვა. მისი ნაყოფი იცავს ტვინის უჯრედებს მეხსიერების დაკარგვისა და სხვა ნევროლოგიური დაავადებებისგან.

ანტივირუსული თვისებები
მუშმალას სიროფს იყენებენ შორეულ აღმოსავლეთში ხველის სამკურნალოდ. ჩინეთსა და იაპონიაში ამ მცენარის მასალისგან დამზადებულ ჩაის იყენებენ ამოსახველებლად. ასევე, მისი ფოთლები მნიშვნელოვნად ხსნის ყელის ტკივილის სიმპტომებს.

გაციებისა და ასთმის საწინააღმდეგო საშინაო სამკურნალო საშუალების დასამზადებლად დაგჭირდებათ მცენარის ფოთლები, კოჭას ფესვი, რეჰანი, ძირტკბილას ძირები და თაფლი. ამ ყველაფერს მდუღარე წყალი უნდა დაასხათ და წამოადუღოთ. დასრულებული ნარევი შეიძლება დიდხანს შეინახოთ მაცივარში.



მუშმალა გამოიყენება რესპირატორული ვირუსული დაავადებების სამკურნალოდ. მასში შემავალი ფიტონციდები ხელს უწყობენ საკუთარი ანტიგენების გამომუშავებას, რაც ხელს უწყობს ინფექციების წინააღმდეგ ბრძოლას. გაითვალისწინეთ პანდემიისას.

ფოთლებში ურსოლის მჟავას, კაროფოლინისა და პომოლის მჟავის არსებობა პასუხისმგებელია აივ-ზემოქმედების ეფექტზე, თუმცა ეს განსაკუთრებით სასარგებლო თვისება ჯერჯერობით გააზრებული არ არის. სხვა სამეცნიერო კვლევების თანახმად, კანდიდოზის სამკურნალოდ გამოიყენება ფოთლის ექსტრაქტი.

დიაბეტისა და გულის დაავადებების დროს
მუშმალას ჩაი ეფექტურია დიაბეტის სიმპტომების მართვის დროს. ის არეგულირებს სისხლში შაქრის დონეს, ამცირებს სხეულის ცხიმის მასას და ქოლესტერინის დონეს. ბოლოდროინდელმა გამოკვლევებმა აჩვენა, რომ ხილი განსაკუთრებით სასარგებლოა დიაბეტის დროს.

image

საკვები ბოჭკოების ღირსეული რაოდენობა ხელს უწყობს ქოლესტერინის დონის ნორმალიზებას, რადგან ეს ხელს უშლის მავნე ცხიმების ნაწლავებში შეწოვას. დაბალი ნატრიუმი და საკმარისი კალიუმი აკონტროლებს სისხლის ელექტროლიტურ თვისებებს, არეგულირებს გულისცემას და არტერიულ წნევას. გარდა ამისა, იგი იცავს გულს ჟანგვითი სტრესისგან. ყველა ეს ფაქტორი გაერთიანებულია და მისი ნაყოფი ნამდვილი წამალია გულსისხლძარღვთა დაავადებების სამკურნალოდ.

ოსტეოპოროზის პროფილაქტიკა
ლაბორატორიულმა კვლევებმა დაადგინა ჩინური ქლიავის ეფექტურობა ოსტეოპოროზის სიმპტომების შემსუბუქებაში. დადასტურებულია მის ფოთლებში არსებული ურსოლის მჟავა, რომელიც ხელს უშლის მინერალური სხეულის მასის დაკარგვას. გარდა ამისა, ფოთლები ხსნის სახსრების ანთებას ოსტეოპოროზის დროს.

კიბოს საწინააღმდეგო ჩაი
მისი ფოთლების ჩაი ხელს უწყობს ორგანიზმიდან იმ ტოქსინების აღმოფხვრას, რომლებიც კიბოს წარმოქმნას იწვევს. იგი შეიძლება გამოყენებულ იქნას ფილტვების, პირის ღრუს და მსხვილი ნაწლავის კიბოს თავიდან ასაცილებლად.

ლაბორატორიული კვლევების თანახმად, ფოთლის ექსტრაქტი მოქმედებს, როგორც კიბოს უჯრედების გამრავლების ინჰიბიტორი.

კოროზოლის მჟავას, რომელიც გვხვდება მის ფოთლებში, აქვს ანთების საწინააღმდეგო მოქმედება კიბოს მკურნალობის დროს, კერძოდ, აქვს ლეიკემიის მკურნალობის პოტენციალი.

უპირატესობები თვალებისთვის
მუშმალა კარგია მხედველობისთვის, ისევე როგორც სტაფილო. A ვიტამინის მაღალი შემცველობა ხელს უწყობს თვალების ჯანმრთელობას და ხელს უშლის ქსოვილების გადაგვარებას ჟანგვითი სტრესისგან.

მუშმალას რეგულარული მოხმარება ხელს უწყობს კატარაქტის და მაკულარული დეგენერაციის განვითარების რისკის შემცირებას, აგრეთვე მხედველობის გაუმჯობესებას. ამ ხილში ლუტეინი აუმჯობესებს თვალის პიგმენტაციას და ხელს უშლის ობიექტივის დაბინდვას.

სხეულის დეტოქსიკაციისთვის
მუშმალა არის შარდმდენი და ხელს უწყობს შარდმჟავას მარილების გამოყოფას ს, რაც ამცირებს პოდაგრისა და თირკმლებში ქვების წარმოქმნას. პექტინების მაღალი შემცველობა ბლოკავს ნაწლავებში ტოქსინების შეწოვას, რაც ხელს უშლის კიბოს განვითარებას.

ფოთლებისგან ჩაის მრავალი წლის განმავლობაში სვამდნენ ღვიძლის გაძლიერების და სხეულის დეტოქსიკაციის მიზნით.



ლაბორატორიულმა კვლევებმა აჩვენა, რომ მისი თესლის ექსტრაქტი აფერხებს ღვიძლის ფიბროზის განვითარებას.

სარგებელი კანისთვის
ხილის კოსმეტიკური თვისებები ძნელად შეიძლება შეფასდეს. მთელი მათი ძალა დღეს გამოიყენება სხვადასხვა კრემებში, ნიღბებსა და კანის მატონიზირებლებში. ის ასევე არ უნდა იყოს უგულებელყოფილი ხელნაკეთი კოსმეტიკის რეცეპტებში, რადგან :

დიდი რაოდენობით A ვიტამინის გამო, იგი ხელს უშლის კანისა და ლორწოვანი გარსის ჭარბ სიმშრალეს;
აქვს მსუბუქი შემკვრელი თვისება, შესაბამისად, მას აქვს გამამკვრივებელი მოქმედება კანზე, ატონიზირებს მას;
გაჯერებულია დაბერების საწინააღმდეგო ანტიოქსიდანტებით, რომლებიც აფერხებენ კანის უჯრედებში დაჟანგვის პროცესებს.

მაგ. იაპონელები გვთავაზობენ ნიღაბს სახისთვის:

გარეცხეთ 6-8 მწიფე ხილი, დამდუღრეთ და მოაცილეთ ტყავი. ამოიღეთ თესლი და რბილობი. თუ მშრალი კანი გაქვთ, გათეთრების ეფექტისთვის ჩაასხით ქოქოსის ან ზეითუნის ზეთი და ლიმონის წვენი. ასევე შეგიძლიათ დაამატოთ 1-2 წვეთი თქვენი საყვარელი არომატის ზეთი.

წაისვით ნარევი სახეზე თანაბარ ფენად. სანამ ისვენებთ, გემრიელი არომატით ისიამოვნებთ. ნიღაბი იმუშავებს 20-30 წუთის განმავლობაში. ამის შემდეგ ჩამოიბანეთ ცივი გამდინარე წყლით.

შვრიის ნიღაბი
გარეცხეთ დაახლოებით 6-8 ხილი. ამოიღეთ თესლი, მოამზადეთ პასტა. დაამატეთ 1 სუფრის კოვზი შვრიის ფაფა, 1 სუფრის კოვზი კეფირი და აურიეთ სანამ არ გახდება გლუვი. წაისვით სახეზე და კისერზე და ჩამოიბანეთ 15 წუთის შემდეგ ცივი წყლით.

აახალგაზრდავებს და ასუფთავებს კანის უჯრედებს.

ხილის სკრაბი
აიღეთ თესლი და გახეხეთ უხეში ფხვნილის სახით, ხოლო რბილობიდან გააკეთეთ ხილის პასტა. დაამატეთ დაახლოებით 1 კოვზი თაფლი და აურიეთ.

ეს სკრაბი კარგია მკვდარი უჯრედების აქერცვლისა და წმენდის დროს, ხოლო მის შემადგენლობაში შემავალი თესლს აქვს დამატენიანებელი და გამაახალგაზრდავებელი ეფექტი.



ლოკვას ფოთლები ხალხურ მედიცინაში მრავალი წლის განმავლობაში არსებობს კანის სხვადასხვა დაავადებების სამკურნალოდ, მათ შორის, ანთების თანმხლები დაავადებების სამკურნალოდ. იაპონიაში მისი ფოთლებისგან დამზადებულ ჩაის იყენებენ ანტისეპტიკურად. ის ეხმარება სხვადასხვა სახის კანის გამონაყარის, განსაკუთრებით ფსორიაზის, ეგზემის და ქრონიკული ალერგიული დერმატიტის მკურნალობაში.
დღეს, კოსმეტიკურ ბაზარზე შეგიძლიათ იპოვოთ პროდუქტები პრობლემური კანის მოვლისთვის მუშმალას ექსტრაქტით. მაგრამ ვის შეუძლია ხელი შეგიშალოთ მსგავსი ეფექტის მქონე საკვების მომზადებაში?

გვერდითი მოვლენები და უკუჩვენებები
თესლი და ფოთლები შეიცავს ამიგრადინს (მანდელის მჟავას), რომელიც გარდაიქმნება ციანიდად ორგანიზმში მეტაბოლური პროცესების ზემოქმედებით. ასევე, ალკალოიდებს, რომლებიც შეიცავს მარცვლის თესლებში, გადაჭარბებული გამოყენების შემთხვევაში, შეიძლება გამოიწვიოს ღებინება, სუნთქვის გაძნელება და განსაკუთრებული მგრძნობელობით, სიკვდილი. ამიტომ, ბავშვები მოარიდეთ მის თესლს.
ჩაის ზედმეტმა მოხმარებამ შეიძლება გამოიწვიოს საკვები მოწამვლა, ხოლო ახალგაზრდა ფოთლებში ნაპოვნი ნივთიერებამ შეიძლება გამოიწვიოს თავის ტკივილი.


კულინარია


გურმანებისთვის ასევე არსებობს ორიგინალური რეცეპტები, რომელთა გამოცდა ღირს: კრემი, ხილის სალათები, ჯემები, ჟელეები, მარმელადები და კომპოტები.


აზიაში პოპულარულია ჩუტნის სოუსი მუშმალასთან ერთად, ასევე ადგილობრივი წარმოების მუშმალას ღვინო. არც ფოთლებს უგულებელყოფენ: იაპონიის სამზარეულოში პოპულარულია მათი ჩაი.

ფოთლის ჩაი
აიღეთ გამხმარი ფოთლები, დააფარეთ ისინი წყლით, მიიყვანეთ ადუღებამდე და ადუღეთ კიდევ 10 წუთი. შეგიძლიათ დაამატოთ სანელებლები, როგორიცაა რეჰანი, ჯანჯაფილი, კურკუმა და ა.შ. ჩაის გაცივდება და გაწურეთ.


მუშმალას მურაბა
დაახლოებით ორი ჭიქა ნაყოფზე: ცალკე ჯამში გაათბეთ 2 ჭიქა წყალი. როდესაც წყალი ადუღდება, დაამატეთ მას ხილის რბილობი და 1 ჭიქა შაქარი. აურიეთ სანამ არ გახდება გლუვი და წამოადუღეთ, სანამ მურაბა არ გახდება ჟელატინური.

დაუმატეთ დარიჩინი ან ილი. მზა მურაბა შეიძლება ჩაასხათ სტერილურ ქილებში და შეინახოთ მთელი ზამთარი.

ჩუტნის სოუსი
დავჭრათ გარგარი და მუშმალა პატარა ნაჭრებად, დავუმატოთ კვლიავის თესლი, კოჭა და ნიორი. მოაყარეთ მარილი გემოვნებით, დაამატეთ ცოტაოდენი შაქარი და ლიმონის წვენი.


1
655
3-ს მოსწონს
ავტორი:თუთიკო ბერძენა
თუთიკო ბერძენა
Mediator image
655
  
2021, 5 ივნისი, 18:28
კი ეს უკანასკნელი აღმოჩენებია ანტიკანცეროგენულობა მუშმალის
0 1 1