x
image
თუთიკო ბერძენა
მარტივად როგორ მოვაშოროთ ტაფას მიმწვარი ცხიმები და ჭვარტლი, რომელიც კანცეროგენულია
ჯანმრთელობისთვის სარისკო კლიშე: "ყველა ოჯახში უნდა იყოს თუჯის ერთი შავი ტაფა, შინაურულად". ასეთ ტაფაზე მომზადებულ კერძებს თქვენ ამდიდრებთ კანცეროგენებით! ხშირად ძნელია ჭვარტლის, ჭუჭყისა და ცხიმის გაწმენდა ტაფიდან, განსაკუთრებით, თუ ის ძველია. მაგრამ გვაქვს კარგი ამბავი:

image

ყველაზე ღრმად გამჯდარი ნამწვავის მოშორება შესაძლებელია იმ საშუალებებით, რომელიც უკვე გაქვთ სახლში. მთავარია აირჩიოთ მეთოდი, რომელიც შეესაბამება თქვენი ტაფის შმადგენლობას, თუ რისგანაა იგი დამზადებული.

ამ სტატიაში შეგიძლიათ იხილოთ ტრადიციული და არასტანდარტული გზა ყველა სახის ტაფის გასაწმენდად: თუჯის, უჟანგავი ფოლადის, რეფლონით, კერამიკით მომინანქრებული ალუმინის და მის გარეშე. უბრალოდ, აირჩიეთ თქვენთვის სასურველი რეცეპტი. მიუხედავად იმისა, რომ უამრავი სახის ტაფების წარმოება ხდება, ძველი ტუჯის ტაფა ყველაზე გამძლე და ყველაზე კომფორტულ ჭურჭლად რჩება დღემდე. თუმცა ძალიან სწრაფად იკიდებს ნადებს.


ტაფის გაწმენდის 6 მეთოდი:


1. როგორ გავწმინდოთ ტაფა ძმრით და სოდათი

ეს მეთოდი ყველაზე სწრაფი და ეფექტურია, გარდა ამისა, უნივერსალურია - ის საუკეთესოა დაბინძურების მოსაშორებლად (ჭვარტლი, და ძველი ცხიმი) ნებისმიერი ტიპის ტაფისაგან, გარდა იმ ტაფებისა, რომლებსაც აქვთმომინანქრებული საფარი. ეს არ საჭიროებს მკაცრი ქიმიკატების გამოყენებას, ასე რომ, თქვენ არც რეზინის ხელთათმანები დაგჭირდებათ.

მიჰყევით ინსტრუქციას!

დაგჭირდებათ: 1 ჭიქა წყალი (ან მეტი, თუ ტაფა დიდი და ღრმაა);
1 ჭიქა 9% სუფრის ძმარი
2 სუფრის კოვზი სოდა

ნაბიჯი 1. განათავსეთ ტაფა გაზქურაზე, შემდეგ დაასხით ჭიქა წყალი და ძმარი.

ნაბიჯი 2. მიღებული ხსნარი მიიყვანეთ ადუღებამდე .

ნაბიჯი 3. გადამოიღეთ ტაფა ცეცხლიდან და დაამატეთ მას სოდა.

ნაბიჯი 4. შგრილებული ტაფა ჩვეულებრივი წესით გარეცხეთ ღრუბლით.

რჩევები: ადგილები სუპერ ჯიუტი ჭუჭყით შეიძლება დამუშავდეს სოდით ან სოდა პასტით (საჭმელი სოდა + ორიოდე წვეთი წყალი) და დატოვოთ ცოტა ხნით.

მეთოდი 2. როგორ გავწმინდოთ ტაფა ძმრით და სოდით გარეთ და შიგნით დუღილის გარეშე

დაყარეთ საჭმელი სოდა დაბინძურებულ ადგილზე. დაასხით 9% ძმარი სოდაზე და გააჩერეთ შუშხუნა ქაფი 30-60 წუთის განმავლობაში. გარეცხეთ ტაფა, როგორც ყოველთვის - მაგარი ღრუბლით.


მეთოდი 3. საცხობი სოდით და დუღილით (ყველა სახის ტაფის გასუფთავება, გარდა ალუმინისა მინანქრის გარეშე).

შეგიძლიათ გაასუფთაოთ ტაფა შიგნით და გარეთ სოდიანი წყლის დუღილით. ეს რეცეპტი ძალიან მარტივია და მუშაობს ნებისმიერი ტიპის ჭურჭელთან. თუ მხოლოდ ტაფის შიგნითა გაწმენდა გსურთ, დაასხით მასში დაახლოებით ერთი ლიტრი წყალი და დაამატეთ დაახლოებით 100 გრ სოდა.

თუ გსურთ ჭურჭლის გაწმენდა როგორც შიგნიდან, ისე გარედან, გამოიყენეთ დიდი ლითონის ავზი ან ვედრო და შეავსეთ იგი სოდის ხსნარით იმავე კონცენტრაციით - 1 ლიტრ წყალზე 100 გრ სოდა. განათავსეთ ტაფიანი ჭურჭელი ცეცხლზე და ადუღეღ 20 წუთი. გადმოდგით ცეცხლიდან და გააჩერეთ, რომ გაგრილდეს, შემდეგ გარეცხეთ ჩვეული გზით. რთულ ადგილებში ღრუბლით ან საფხეკით (თუ არ არის მასზე მინანქარი). სოდის ხსნარი შეარბილებს ცხიმის, ნახშირბადის დეპოზიტებისა და დამწვარი საკვების ნარჩენების უმეტეს ნაწილს. ადვილად მოაცილებს მას.

რჩევა: ტაფაზე დუღილის დრო შეიძლება გაიზარდოს ერთიდან ორ საათამდე.

image


მეთოდი 4. დუღილი საბჭოთა რეცეპტის მიხედვით:


სარეცხი საპონი + სოდა + სილიკატური წებო (თუჯის, ფოლადის, ალუმინის ან დურალუმინის ტაფადან ნახშირბადის დეპოზიტების მოსაშორებლად) ეს ძველი და აპრობირებული მეთოდი მუშაობს უიმედო შემთხვევებში, როდესაც თქვენ უნდა ამოიღოთ ნახშირბადის გრძელვადიანი ფენა გარედან ან ალუმინის / დურალუმინის ტაფადან.

დაგჭირდებათ: შესაფერისი ზომის ლითონის თასი ან ვედრო (მაგალითად, 10 ლიტრი მოცულობით)

სარეცხი საპნის 1 ცალი 72%-იანი; ½ ჭიქა სილიკატური წებო (იგივე საკანცელარიო ნივთების ან სკოლის წებო და თხევადი მინა);
1/2 ჭიქა სოდა

ლითონის ღრუბელი.

ინსტრუქცია: შეავსეთ ავზი/ვედრო წყლით და მიიყვანეთ ადუღებამდე მაღალ ცეცხლზე. სანამ წყალი თბება, გახეხეთ საპონი.

წყლის დუღილის შემდეგ, ჩაასხით ყველა საწმენდი, აურიეთ ისინი, შემდეგ დაამატეთ ნახევარი ჭიქა წებო და ნახევარი ჭიქა სოდა . ამ ეტაპზე არ უნდა დაგვავიწყდეს ფანჯრის გახსნა და გაზქურის გამწოვის ჩართვა!

დაბოლოს, ჩააფინეთ თქვენი ჭურჭელი მიღებულ ხსნარში, სახელურის მოხსნის შემდეგ. ახლა რჩება მოთმინება 1-4 საათის განმავლობაში, რაც დამოკიდებულია დაბინძურების ხარისხზე. ამ დროის განმავლობაში ნახშირბადის და ცხიმის ნაწილი ჩამოსცილდება ტაფს, დანარჩენი კი დარბილდება. დუღილის შემდეგ, ჩამობანეთ ტაფა, გადაიტანეთ ნიჟარაზე ან სუფთა თასში (შესაძლებელია პლასტმასის გამოყენება), შემდეგ კი გააცილეთ ნახშირბადი ლითონის ღრუბლით / საფხეკით / დანით.

რჩევა: დუღილის პროცედურა შეიძლება ჩატარდეს რამდენიმე მიდგომით (მოხარშვის დრო შეიძლება შემცირდეს 30 წუთამდე), განახლდეს ხსნარი და დარბილებული ტაფიდან სიბინძურე ამოიღოთ საფხეკით და ლითონის ღრუბლით.


მეთოდი 5. სარეცხის ფხვნილით და ზეთით დუღილი

მრავალი მომხმარებლის აზრით, ეს მეთოდი უფრო ეფექტურია, ვიდრე სხვები ნახშირბადის დეპოზიტების მოსაშორებლად, როგორც გარეთ, ისე შიგნით. შეავსეთ დიდი აუზი წყლით, დაამატეთ რამდენიმე სუფრის კოვზი მზესუმზირის ზეთი და სარეცხი ფხვნილი. განათავსეთ აუზი საშუალო ცეცხლზე და ჩაყარეთ მასში ბინძური ჭურჭელი.
გადმოდგით ადუღებული ხსნარი, შემდეგ გარეცხეთ ტაფა ჩვეულებისამებრ.

image

მეთოდი 6. როგორ უნდა გავწმინდოთ დამწვარი ტაფა ადუღებით (გარდა მინანქრიანი ტაფებისა)

განათავსეთ ტაფა გაზქურაზე და ჩართეთ საშუალო ცეცხლზე. მას შემდეგ, რაც ტაფა საკმარისად თბილი გახდება, ჩაასხით მასში 1 ჭიქა წყალი და კიდევ ცოტა ადუღეთ (სურვილისამებრ დაამატეთ ჭურჭლის სარეცხი სითხე). შემდეგ, ხის კოვზით ამოიღეთ დამწვარი ადგილების ნამსხვრევები. ჭურჭელი გარეცხეთю


image


წარმატებებს და სუფთად ბზინვარე ჭურჭელს გისურვებთ!

0
752
8-ს მოსწონს
ავტორი:თუთიკო ბერძენა
თუთიკო ბერძენა
752
  
კომენტარები არ არის, დაწერეთ პირველი კომენტარი
0 1 0