სასმელები მადეირული პონჩა - მომზადების წესი და ისტორია, სასმელი, რომელიც აუცილებლად უნდა დააგემოვნოთ კუნძულ მადეირაზე! 2018, 11 ივლისი, 13:14 მადეირული პონჩის შექმნის ისტორია მადეირაზე თუ მოხვდებით, პონჩა აუცილებლად უნდა დააგემოვნოთ, მადეირული პონჩას თავის დროზე განსაკუთრებული დანიშნულება ჰქონდა! ამბობენ, რომ მისი შექმნის იდეა დაკავშირებულია იდოეთთან და დიდ ბრიტანეთთან. თვითონ სახელი – პონჩა ინდური სიტყვიდან უნდა მომდინარეობდეს, გულისხმობს ყველა იმ იგრედიენტს, რაც მის მოსამზადებლად გამოიყენება – ალკოჰოლი, შაქარი, ლიმონი, წყალი და სანელებლები. ბრიტანელებმა ეს სასმელი ჩამოიტანეს პორტუგალიაში დაახლოებით მეთვრამეტე საუკუნეში. ამ დროისთვის მეთევზეები ხშირად ავად ხდებოდნენ და პონჩა მათთვის განსაკუთრებული სასმელი იყო, შეიძლება ითქვას, წამლის დანიშნულება ჰქონდა. მთავარი იგრედიენტი კი ინდური სანელებლები იყო, რომელიც სწორედ ინგლისიდან მოხვდა კუნძულზე. ასე რომ, პირველად პონჩას შექმნა დაკავშირებული იყო სამკურნალო მიზნებთან. იმ დროისთვის მადეირა იქცა პონჩას მთავარ მწარმოებლად, რადგან შაქრის ლერწმები, სანამ ბრაზილიაშიც არ აღმოაჩინეს, სწორედ აქედან გაჰქონდათ ევროპაში და დიდი ხნის განმავლობაში მადეირა ერთადერთი მწარმოებელი იყო. ტრადიციული პონჩა მზადდება ლიმონისა და ფორთოხლისაგან, მაგრამ მადეირაზე თუ მოხვდებით, შეგიძლიათ დააგემოვნოთ სხვადასხვა ხილის პონჩაც. მაშ ასე, წარმოგიდგენთ მადეირის პონჩას მომზადების რეცეპტს. 1 ლიტრი პონჩას მოსამზადებლად დაგჭირდებათ:400 მილიგრამი შქრის ლერწმის ფხვნილი 200 მილიგრამი ლიმონის წვენი 200 მილიგრამი ალკოჰოლი 200/300 მილიგრამი თაფლი 100 მილიგრამი ფორთოხლის წვენი. ყინულის ნატეხები.მომზადების წესი:ერთად უნდა მოათავსოთ შაქრის ლერწმის ფხვნილი, ლიმონის წვენი და თაფლი პატარა ჭიქაში და კარგად აურიოთ. (კუნძულზე იყენებენ სპეციალურ ჯოხს, რომელსაც კარალიოს უწოდებენ)შემდეგ კი დაუმატოთ ფორთოხლის წვენი, წყალი და ალკოჰოლი, იმის მიხედვით, რამდენად ძლიერი გინდათ, გამოვიდეს პონჩა. შეგიძლიათ გაზარდოთ ალკოჰოლის კონცენტრაცია ან პირიქით, გაზარდოთ წყლის კონცენტრაცია და შეამციროთ ალკოჰოლი. გემრიელად მიირთვით! 116 2-ს მოსწონს
|