სასმელები გერმანელმა მეცნიერებმა დაამტკიცეს ყავის უვნლებობა 2012, 2 მაისი, 12:39 გერმანელმა მეცნიერებმა ადამიანის კვების ინსტიტუტი პოტსდამ-რებრუკედან (German Institute of Human Nutrition Potsdam-Rehbruecke) დაამტკიცეს, რომ ყავის მოყვარულებს არ ემუქრებათ გულის დაავადებები, კიბო და II ხარისხის დიაბეტი.
"ჩვენ არ მოუწოდებთ ხალხს დაიწყონ ყავის სმა, თუ ის მათ არ უყვართ, მაგრამ საერთო ჯამში ჩატარებული კვლევები ადასტურებს იმას, რომ ყავა არ წარმოადგენს საშიშროებას ადამიანებისათვის რომლებსაც არ აწუხებთ სპეციფიური დაავადებები და არ არის აუცილებელი ამ სასმელს დაანებონ თავი, ვითომდა თავიდან რომ აიცილონ ქრონიკული დაავადებები" აკომენტარებს კვლევებს კოლენ რობ ვან დამი, სინგაპურის ნაციონალური უნივერსიტეტის პროფესორი (National University of Singapore).
მეცნიერებმა გადაწყვიტეს გადაემოწმებინათ ჩატარებული ცდების რეზულტატები და დაკვირებები აწარმოეს 42 ათას ზრდასრულ გერმანელზე, ყავის მომხმარებლებზე რომლებსაც არ ჰქონდათ ქრონიკული დაავადებები. რესპონდენტებს გამოკითხეს ჩვევებზე, ცხოვრების წესზე და ჯანმრთელობის მდგომარეობაზე. 9 წლის მანძილზე მათ ყოველ 2-3 წელიწადში იკვლევდნენ გულ-სისძარღვთა, ინსულტის, ინფარკტის, შაქრის დიაბეტის და კიბოს დაავადებების გამოსავლენად. საბოლოოდ არმოჩნდა, რომ ყავის მსმელების მდგომარეობა სულაც არ განსხვადება მათგან, ვინც საერთოდ არ მიირთმევს ამ სასმელს. მაგალითად 871 ადამიანს 8689 დან, რომლებმაც თავი შეიკავეს ყავის სმისგან, აღმოაჩნდათ ქრონიკული დაავადებები, როცა ყავის მომხარებელთა ჯგუფიდან რომელიც შედგებოდა 12137 მოხალისესაგან ქრონიკული დაავადებების მსხვერპლი გახდა 1124 ადამიანი. საერთო ჯამში გამოვიდა 10 % ორივე ჯგუფში.
''ჩვენი კვლევების შედეგები აჩვენებს, რომ ყავის მოხმარება არ არის მავნებელი მოზრდილ ადამიანებში და არ ზრდის იმის რისკს რომ ამთ ჩამოუყალიბდეთ ქრონიკული დაავადებები" აცხადებს ა.ფოგელი.
აღსანიშნავია, რომ აღმოვაჩინეთ ისეთი სასარგებლო თვისებები ყავაში. სასმელი 23% ამცირებს მეორე ხარისხის შაქრის დიაბეტის განვითარების რისკს. ექსპერიმენტებმა ცხოველებზე აჩვენა, რომ გარკვეული ქიმიური ნივთიერებების შემადგენლობა მასში, დადებითად მოქმედებს ნივთიერებათა ცვლაზე. 2085 4-ს მოსწონს
|