x
image
ბესო დანელია
ფრანგული ყველი

კამამბერი

ფრანგული ყველი მთელ მსოფლიოში დიდი პოპულარობით სარგებლობს. ყველაზე ცნობილია და როკფორი. კამამბერი სულ რაღაც 300 წლის წინ გამოიგონეს. ამ უკეთილშობილეს ყველს ძროხის რძისგან და ნაღებისგან ამზადებენ. 4-5 დღის მომწიფების შემდეგ ყველი ობის (სპეციალურად გამოყვანილი სოკოვანი კულტურა) ფენით იფარება. რბილი, მომჟავე გემო, ნაზი კონსისტენცია და მსუბუქი არომატი ამ ყველს შესანიშნავ დესერტად აქცევს. კამამბერთან შედარებით, როკფორი "ღრმა მოხუცია". მისი ისტორია 900 წლის წინ დაიწყო. როკფორის მცხოვრებლები თავის ცხვრებს სპეციალურად უზღუდავდნეწყალს, რომ რძეს უფრო მაღალი ცხიმიანობა ჰქონოდა. სწორედ ასეთი რძისგან, მარავალსაფეხურიანი ტექნოლოგიის გამოყენებით, ამზადებდნენ ყველს. ამის შემდეგ ყველში შეჰქონდათ სოკოვანი კულტურა Penicillium Pocfori. ამსთან, ყველს ჩხვლეტდნენ სპეციალური ნემსებით: ობი ვითარდებოდა მხოლოდ ჰაერთან ურთიერთმოქმედებისას. 3-5 თვის შემდეგ სოკო ყველს ანიჭებდა თავისებურ ცხარე გემოს და არანაკლებ თავისებურ სუნს. დღემდე საფრანგეთში როკფორს ამ უძველესი ხერხით ამზადებდნენ.

როკფორი

4
549
13-ს მოსწონს
ავტორი:ბესო დანელია
ბესო დანელია
549
  
2013, 5 ივნისი, 10:14
გუგლში იქნება?
2013, 5 ივნისი, 9:50
არ ვიცი სამწუხაროდ
2013, 5 ივნისი, 9:48
და ფასი რა არის?
0 1 4