სიახლეები მოხარშული თუ შემწვარი: კვერცხის მომზადების რომელი მეთოდი ითვლება ყველაზე მავნედ? 14 დეკემბერი, 17:27 დიეტოლოგების აზრით, კვერცხის მომზადების ყველა მეთოდს არ შეიძლება ეწოდოს ჯანსაღი, ზოგიერთი მათგანი საზიანოა. მოდით გავარკვიოთ!
როგორც Rsute იტყობინება, კვერცხი არის ერთ-ერთი ყველაზე გავრცელებული საკვები, რომელიც გამოიყენება სხვადასხვა კერძის მოსამზადებლად უმი, მოხარშული, გამომცხვარი ან შემწვარი სახით. მაგრამ, დიეტოლოგების აზრით, კვერცხის მომზადების ყველა მეთოდს არ შეიძლება ვუწოდოთ ჯანსაღი; ქათმის კვერცხი შედის უამრავ კერძში, რომელიც ასრულებს როგორც პირველ და ძირითადი პროდუქტის როლს, ასევე მეორადი და სხვა პროდუქთან შერწყმულ ინგრედიენტს. ბევრი კერძის მომზადებისას მათი სხვა პროდუქტით შეცვლა უბრალოდ შეუძლებელია. მაგალითად, კვერცხის გარეშე არ შეიძლება მომზადდეს ბისკვიტის ცომი ან მაიონეზი. კვერცხი ასევე ზოგიერთი სალათის მთავარი კომპონენტია. კულინარიაში კვერცხს იყენებენ უმი, მოხარშული, გამომცხვარი ან შემწვარი სახით. ზოგ შემთხვევაში სხვა კერძებისთვის მხოლოდ გულები ან ცილა შეიძლება გამოვიყენოთ. გარდა ამისა, მოხარშული ან შემწვარი კვერცხი არის სრული საუზმე, რომლის მომზადებაც მარტივად და სწრაფად შეიძლება. კვერცხი ითვლება ღირებულ ნატურალურ პროდუქტად, მათი კვებითი ღირებულება საქონლის ხორცს და რძეს უტოლდება. ისინი შეიცავს ადამიანის ორგანიზმისთვის აუცილებელ ყველა ნივთიერებას ადვილად ასათვისებელი ფორმით. მაგრამ მათი მთავარი სარგებელი მდგომარეობს დაბალკალორიული ცილების მაღალ შემცველობაში. ჩვენს ორგანიზმს არ შეუძლია დამოუკიდებლად მოახდინოს ამინომჟავების შემცველი ცხოველური ცილების სინთეზირება. ქათმის კვერცხის კვებითი ღირებულება ასევე მდგომარეობს კალციუმის მაღალ შემცველობაში, რაც აუცილებელია ადამიანის ძვლოვანი სისტემის გასაძლიერებლად. კვერცხებში ლეციტინისა და ქოლესტერინის თანაფარდობა ითვლება ოპტიმალურად, რომელსაც შეუძლია ორგანიზმში მეტაბოლური პროცესების სტაბილიზაცია. თუმცა, დიეტოლოგების აზრით, კვერცხის მომზადების ყველა მეთოდი არ არის თანაბრად ჯანსაღი, ეს მნიშვნელოვანია კვერცხის გამოყენების დროს ვიცოდეთ. გარდა ამისა, არასასურველია კვერცხის მოხმარება ღვიძლის, ნაღვლის ბუშტისა და გასტრიტის გარკვეული დაავადებების დროს. კვერცხი არის დიეტური პროდუქტი, რომელიც შეიძლება მიირთვათ ყოველდღიურად. ამისგან ზიანი ორგანიზმს არ მიადგება. თუმცა, აქ არის ერთი პატარა გაფრთხილება. დიდი ბრიტანეთის ჯანდაცვის ეროვნული სამსახურის ექსპერტების აზრით, მეცნიერულ კვლევებზე დაყრდნობით, მოხარშული და შემწვარი კვერცხი ყველაზე სასარგებლო და ადვილად ასათვისებელია ადამიანის ორგანიზმისთვის. ისინი შეიცავენ ყველა საჭირო საკვებ ნივთიერებას, ხელს უწყობენ კუნთების მასის განვითარებას, აძლიერებენ ნერვულ სისტემას და ჭარბი წონისგან თავის დასაღწევადაც კი შეიძლება გამოიყენოთ. მათი მიღება შეიძლება დღეში 2-3-ჯერ, მაშინაც კი, თუ ადამიანი იცავს მკაცრ დიეტას, ცდილობს წონაში დაკლებას. მაგრამ შემწვარი კვერცხი ითვლება ყველაზე მავნედ ორგანიზმისთვის. მათ აქვთ გაზრდილი კალორიული შემცველობა ზეთში მომზადების გამო. მათი მონელება საკმაოდ რთულია და შეიძლება გამოიწვიოს გულძმარვა და ლორწოვანი გარსის გაღიზიანება. შემწვარი კვერცხი საზიანოა პანკრეატიტის, ქოლეცისტიტის, ღვიძლისა და კუჭ-ნაწლავის დაავადებების დროს. უმი კვერცხი არ არის რეკომენდებული საკვებში გამოსაყენებლად, რადგან შეიძლება შეიცავდეს საშიშ მიკროორგანიზმებს. 1046 3-ს მოსწონს
|