პლასტმასის უამრავი ნივთია ჩვენს გარშემო და ჩვენს ცხოვრებაში, ისინი ბევრად მარტივი გამოსაყენებელია. თუმცა, პლასტმასის კონტეინერების ასევე პლასტმასის ბოთლების მოხერხებულობა და ხელმისაწვდომობა ჯანმრთელობის სერიოზულ საფრთხეს წარმოადგენს.
მდუმარე საფრთხე - მეცნიერები განგაშს აცხადებენ - როგორც ირკვევა, პლასტმასის ბოთლებისა და კონტეინერების ხელახლა გამოყენებამ შეიძლება ჯანმრთელობის სერიოზული პრობლემები გამოიწვიოს. ფაქტია, რომ ცხელ საკვებთან ან სასმელთან კონტაქტის დროს, ისევე როგორც ხანგრძლივი გამოყენებისას, პლასტმასი იწყებს მიკროსკოპული ნაწილაკების და ტოქსიკური ნივთიერებების გამოყოფას. ისინი ადამიანის ორგანიზმში საკვებითა და წყლის სახით შედიან, გროვდებიან ქსოვილებში და შეიძლება გამოიწვიონ ანთებითი პროცესები, გრძელვადიან პერიოდში კი კიბოც კი.
რატომ ხდება ეს - ფაქტია, რომ პლასტმასი, საიდანაც მზადდება ერთჯერადი ბოთლები და კონტეინერები, არ არის განკუთვნილი განმეორებითი გამოყენებისთვის. გაცხელებისას ან სითხესთან ხანგრძლივ კონტაქტში, ის იწყებს დაშლას, გამოყოფს მავნე ქიმიკატებს. ამ ნაერთებს შეიძლება ჰქონდეს უარყოფითი გავლენა კუჭ-ნაწლავის ტრაქტზე, ღვიძლზე და სხვა შინაგან ორგანოებზე.
როგორ დავიცვათ თავი - ჯანმრთელობის რისკების შესამცირებლად, თავიდან უნდა აიცილოთ პლასტიკური ჭურჭლის ხელახლა გამოყენება. განსაკუთრებით საშიშია საკვების გაცხელება პლასტმასის ჭურჭელში, ცხელი სასმელის ჩასხმა პლასტმასის ბოთლებში და პლასტმასის ბოთლების მზეზე დატოვება. პლასტმასის ნაცვლად, უმჯობესია გამოიყენოთ მინის ჭურჭელი. შუშა არ ურთიერთქმედებს საკვებთან და სასმელთან, არ გამოყოფს მავნე ნივთიერებებს და უსაფრთხოა ჯანმრთელობისთვის.