სხვა 15 საინტერესო ფაქტი წიწიბურასა და მისი სარგებლის შესახებ 11 აგვისტო, 16:04 წიწიბურა უნიკალური მარცვლეულია. ის უპრეტენზიოა სიმწიფის პროცესში, იძლევა შესანიშნავ მოსავალს ყოველგვარი სასუქის გარეშე და „უმკლავდება“ სარეველებს, რომლებიც უბრალოდ არ იზრდება წიწიბურას შორის. 2. წიწიბურა ამაღლებს განწყობას. დადასტურებულია, რომ წიწიბურას ფაფის მოხმარება იწვევს ფსიქო-ემოციური მდგომარეობის გაუმჯობესებას, ტვინის ფუნქციონირებას და, რა თქმა უნდა, მშვენიერ განწყობას. 3. წიწიბურა სასიცოცხლო ენერგიით გავსებთ. ინდოეთსა და ჩინეთში თვლიან, რომ წიწიბურის დახმარებით თქვენ შეგიძლიათ გავლენა მოახდინოთ ორგანიზმის ბიოლოგიურ წერტილებზე, ამიტომ, სხვადასხვა დაავადების თავიდან ასაცილებლად, რეკომენდებულია ხალიჩაზე სიარული, რომელზეც წიწიბურა არის მიმოფანტული. 4. წიწიბურა ეხმარება უძილობას. ყოველ შემთხვევაში, სწორედ წიწიბურას ქერქები გამოიყენება უძილობის საწინააღმდეგო სპეციალური ბალიშების შესავსებად. 5. წიწიბურა დაბალმოსავლიანი მარცვალია. არის ვერსია, რომ სწორედ ამიტომ არ არის გავრცელებული ევროპასა და დანარჩენ მსოფლიოში, სადაც ყოველი ჰექტარი მიწა ითვლება. წიწიბურა ჰექტარზე 4-დან 10 ცენტნერამდე მოსავალს იძლევა, ბრინჯს კი, საშუალოდ, 60 ცენტნერს მოაქვს ჰექტარზე, ხოლო ბრინჯის მწარმოებელ ქვეყნებში ეს მაჩვენებელი შეიძლება 150 ცენტნერამდეც გაიზარდოს. 6. წიწიბურა ცილის ღირებული წყაროა. იგი შეიცავს 18 აუცილებელ ამინომჟავას და ცილა შემადგენლობით ახლოს არის ქათმის კვერცხისა და რძის ფხვნილის დაბალანსებულ ცილებთან. გარდა ამისა, წიწიბურა მცენარეული წარმოშობის გამო ხორცპროდუქტებზე ბევრად უფრო ადვილად ინელება. 7. წიწიბურა იაპონიის ეროვნული სამზარეულოს ნაწილია. სწორედ იქ ამზადებენ წიწიბურას სობას ნუდლს წიწიბურისგან, რომელიც პოპულარულია იაპონიის მრავალ რესტორანში. 8. წიწიბურა არ უნდა შეურიოთ შაქარს. სამწუხაროდ, შაქარი ანეიტრალებს წიწიბურას ყველა სასარგებლო თვისებას და მხოლოდ იმ შემთხვევაში, შეგიძლიათ შეცვალოთ იგი თაფლით. მაგრამ უმჯობესია თავი აარიდოთ ამ ტკბილ ინგრედიენტებს. 9. . წიწიბურას მოხარშვამდე წვავწნ. ბევრი გამოცდილი ტურისტი ლაშქრობაში გასვლამდე წიწიბურას ფაფას წვავს, რადგან შეწვის შემდეგ წიწიბურა გაცილებით გემრიელი ხდება და უფრო გამოხატულ სასიამოვნო გემოს იძენს. 10. წიწიბურა იდეალურია დიეტებისთვის. გასაკვირია, რომ წიწიბურაში ვიტამინებისა და მინერალების კონცენტრაცია 1, 5-3-ჯერ მეტია, ვიდრე ნებისმიერ სხვა მარცვლეულში. ყველა ეს სასარგებლო ნივთიერება ხელს უწყობს მეტაბოლიზმის დაჩქარებას, რაც იწვევს წონის დაკლებას და ორგანიზმიდან ჭარბი სითხის გამოდევნას. სწორედ ამიტომ არის წიწიბურის დიეტა ასე პოპულარული. 11. წიწიბურა შეიცავს ორგანიზმისთვის აუცილებელ რვა ამინომჟავიდან სამს (ტრეონინი, ლიზინი, ტრიპტოფანი), რაც მას შეუცვლელ პროდუქტად აქცევს მათთვის, ვინც რაიმე მიზეზით არ ჭამს ხორცს ან მოიხმარს მას მინიმალური რაოდენობით. გარდა ამისა, წიწიბურა ხორცპროდუქტებზე ბევრად უკეთ ინელება. 12. ამინომჟავების გარდა, წიწიბურა შეიცავს სხვადასხვა PP ვიტამინებს, P ვიტამინს (რუტინი), ოქსილის, ვაშლის, მალის და ლიმონის მჟავებს. ვიტამინები გააძლიერებს სისხლძარღვებს, შეინარჩუნებს და აუმჯობესებს მათ ელასტიურობას და ამცირებს გამტარიანობას. მჟავების ამოცანაა კუჭ-ნაწლავის ტრაქტის მჟავა-ტუტოვანი ბალანსის დარეგულირება, რაც ხელს უშლის ორგანიზმში მარილების დაგროვებას და ხელს უწყობს მათ მოცილებას. 13. განსაკუთრებულ ყურადღებას იმსახურებს წიწიბურაში შემავალი ლიპოტროპული ნივთიერებები. მათი ფუნქციაა ღვიძლის დაცვა დეგენერაციისგან (კერძოდ, ციროზის გაჩენისგან), გულ-სისხლძარღვთა სისტემის გაუმჯობესება და პანკრეასის ფუნქციონირება. 14. წიწიბურას ჭამა დადებითად მოქმედებს სისხლში შაქრის დონეზე. დონე გაიზრდება შეუფერხებლად, ჯანმრთელობისთვის საშიში ნახტომების გარეშე. 15. წიწიბურა ორგანიზმიდან შლის მავნე ქოლესტერინს, რაც განსაკუთრებით მნიშვნელოვანია ხანდაზმული ადამიანებისთვის. ასაკთან ერთად იზრდება ქოლესტერინის დაფების რაოდენობა სისხლძარღვებში, რაც იწვევს მათი გამტარიანობის დაქვეითებას, ტვინში სისხლის მიმოქცევის დაქვეითებას და კიდევ უფრო სერიოზულ შედეგებს. ქოლესტერინის გარდა, წიწიბურა ხელს უწყობს ტოქსინების მოცილებას. წიწიბურაში რკინის არსებობა ანემიით დაავადებულ ადამიანებს დაეხმარება. 118 2-ს მოსწონს
|