შაქრის რა რაოდენობის მიღება შეიძლება სინამდვილეში?- საინტერესო ფაქტები ტკბილეულის მოყვარულებისთვის
ზედმეტი ენერგიის მიღებით - ცხიმებიდან ან ნახშირწყლებიდან, შაქრის ჩათვლით - იმატებთ წონაში. თუ ეს ტენდენცია არ იქნება კონტროლირებადი, იზრდება ცხოვრების წესთან დაკავშირებული დაავადებების რისკი. შაქრიანი დიაბეტი, გულ-სისხლძარღვთა დაავადებები და კიბოს ზოგიერთი სახეობა, მაგალითად, განსაკუთრებით საშიშია ჭარბი წონის მქონე ადამიანებისთვის. ამის გათვალისწინებით, ჯანდაცვის მსოფლიო ორგანიზაცია (WHO) რეკომენდაციას უწევს, რომ მოზრდილებმა და ბავშვებს შეზღუდონ „თავისუფალი შაქრის“ მიღება მათი დღიური ენერგიის მთლიანი მოხმარების 10%-მდე. უმჯობესია, ეს რიცხვი კიდევ უფრო დაბალი იყოს - 5% მოგცემთ დამატებით სარგებელს.
1. თავისუფალი შაქარი იყოფა მონოსაქარიდებად (როგორიცაა გლუკოზა) და დისაქარიდებად (საქაროზა ან სუფრის შაქარი). მათ მწარმოებლის მიერ ემატება საკვები და სასმელი. გარდა ამისა, იგივე ორი სახეობა გვხვდება ნატურალურ პროდუქტებშიც - მაგალითად, თაფლში.
2. მონოსაქარიდები და დისაქარიდები განსხვავდება ახალ ხილსა და ბოსტნეულში ნაპოვნი შაქრისგან. არ არსებობს მეცნიერული მტკიცებულება, რომ ამ შაქრის მოხმარება იწვევს ჯანმრთელობის პრობლემებს. ამრიგად, ჯანმო-ს რეკომენდაციები არ ვრცელდება ახალ ხილსა და ბოსტნეულზე - მიირთვით რამდენიც გსურთ.
3. საშუალო აღნაგობის ადამიანისთვის საკმარისი იქნება დღეში 25 გრამი შაქრის მოხმარება. ეს არის დაახლოებით 6 ჩაის კოვზი. უნდა ითქვას, რომ კარგი იქნებოდა ამ მაჩვენებლის დაბალ დონეზე შენარჩუნება? პირიქით, ჯანმო-ს რეკომენდაციები მუდმივად ირღვევა. ავსტრალიელების 59% რეგულარულად მოიხმარს 56 გრამზე მეტ შაქარს დღეში. დაახლოებით იგივე სიტუაციაა ამერიკაშიც.
4. შაქრის უმეტესი ნაწილი (დაახლოებით 75%) მოდის დამუშავებული და წინასწარ შეფუთული საკვებისა და სასმელისგან. დანარჩენს ვამატებთ ჩაის, ყავას და პროდუქტებს, რომლებსაც თავად ვამზადებთ.
5. შაქრის უფასო მოხმარების უდიდესი წილი მოდის შაქრიან სასმელებზე. ერთი 600 მლ-იანი ბოთლი ორგანიზმს 40-70 გრამი შაქრის დატვირთვის დოზას აძლევს. სწორედ აქედან მოდის ენერგიის ეს ნაკადი გაზიანი სასმელის შემდეგ.
6. საკვებსა და სასმელში დამატებულ შაქარს შეიძლება სხვადასხვა სახელი ჰქონდეს. ყურადღებით წაიკითხეთ ეტიკეტები, რათა თავიდან აიცილოთ პრობლემები. აი, რას უნდა მიაქციოთ დიდი ყურადღება: საქაროზა, გლუკოზა, სიმინდის სიროფი, მალტოზა, დექსტროზა, არარაფინირებული შაქარი, ლერწმის შაქარი, ალაოს ექსტრაქტი, ხილის წვენის კონცენტრატი, მელაზა.
7. შეეცადეთ მიირთვათ ნაკლები შაქრის შემცველი საკვები. შეამცირეთ ტკბილეულის მიღება, როგორიცაა შოკოლადები და ტკბილეული, ნამცხვრები, ტკბილი გამაგრილებელი სასმელები, ლიქიორები, ხილის სასმელები და სპორტული სასმელები. მხოლოდ ორი კვირის შემცირებული შაქრის მიღება დაეხმარება თქვენს სხეულს უკეთესად იგრძნოს თავი.