x
image
ქეთი1988
Mediator image
საინტერესო ფაქტები საკვების შესახებ, რომელიც აუცილებლად გაგაოცებთ

ყოველდღიურად ვიყენებთ მრავალფეროვან საკვებს და სასმელს, რათა შევინარჩუნოთ ჯანმრთელობა და ენერგია. ზოგიერთ ჩვენგანს ურჩევნია ჯანსაღი და დაბალანსებული დიეტა, ზოგს უყვარს ტკბილეული და ცხიმიანი საკვები. მაგრამ გიფიქრიათ ოდესმე იმაზე, რისგან მზადდება ზოგიერთი კერძი?

1. საუზმე არ არის დღის ყველაზე მნიშვნელოვანი კვება

ყველგან და ყველგან ამბობენ, რომ საუზმე დღის ყველაზე მნიშვნელოვანი კვებაა. მაგრამ ეს მართლაც ასეა? თურმე ჯერ კიდევ 40-იან წლებში General Foods-მა გამოაქვეყნა რეკლამა, სადაც სამედიცინო ექსპერტები ამბობდნენ, რომ საუზმე ძალიან ჯანსაღი იყო. საქმე ისაა, რომ ამ რეკლამის მიზანი გახლდათ მუსლის გაყიდვა. ამის შემდეგ ბევრს გაუჩნდააზრი, რომ საუზმე არის დღის ყველაზე მნიშვნელოვანი კვება და არ უნდა გამოტოვოთ. მაგრამ ბევრი მაინც უგულებელყოფს დილის კვებას.image


2. ორაგულის ხორცი შეღებილია ვარდისფრად

იცოდით, რომ ორაგული ვარდისფრად იღებება? საქმე იმაშია, რომ თუ ორაგული ბუნებრივ პირობებში იზრდება, მაშინ ის კრევეტების უზარმაზარ რაოდენობას მოიხმარს. სწორედ ეს აძლევს ველურ ორაგულს მოვარდისფრო ელფერს. მაგრამ თუ თევზი ხელოვნურად გაიზარდა, მაშინ მისი ხორცი თეთრია. ასეთ შემთხვევებში ორაგულის საკვებს ემატება სპეციალური კომპონენტები, რომლებიც მას აფერადებენ. ნაკლებად სავარაუდოა, რომ ვინმემ იყიდოს თეთრი ორაგული, რადგან ყველა მიჩვეულია მის ვარდისფერ ხილვას. სწორედ ამ მიზეზით ფერმები ხელოვნურად ქმნიან პირობებს მისი შეღებვისთვის.image

3. ხოჭოებისგან დამზადებული წითელი საკვები საღებავი

რა თქმა უნდა, ცხოვრებაში ერთხელ მაინც გიყიდიათ წითელი საღებავი. მაგრამ აქ არც თუ ისე სასიამოვნო სიურპრიზი გელით - ფაქტია, რომ ის დამზადებულია ხოჭოებისგან, რომელსაც კოჩინელი ჰქვია. ჩვეულებრივ მათ აგროვებენ ბუნებიდან, რის შემდეგაც ადუღებენ გარკვეული დროის განმავლობაში. ეს ქმნის მუდმივ წითელ საღებავს. ამის შემდეგ, მისი გამოყენება უსაფრთხოა. და არა მარტო ტანსაცმლის შეღებვისთვის, არამედ სხვადასხვა საკვები პროდუქტების შეღებვისთვის. ეს კეთდებოდა ჯერ კიდევ ძველ დროში. მაგალითად, ინკებს შორის ეს ფერი ძალაუფლების სიმბოლო იყო.image

4. კრეკერი ბევრად უარესია კბილებისთვის, ვიდრე შაქარი

გაგიკვირდებათ, მაგრამ ეს ასეა. რატომ? ყველაფერი საკმაოდ მარტივია. ფაქტია, რომ შაქარი ენაზე მოხვედრისას იხსნება. თავის მხრივ, ასეთი მაგია არ ხდება კრეკერით, ის მხოლოდ კბილებს ეწებება. ამრიგად, ამ ორცხობილის ნაჭრები შეიძლება დიდხანს დარჩეს ჩვენს პირში. ასეთი საკვები მხოლოდ მჟავე გარემოს ინარჩუნებს და სხვადასხვა ბაქტერიები უბრალოდ აღმერთებენ მას, რაც ანადგურებს ჩვენს კბილებს.image

5. არაქისის ჭამა ფეთქებადს ხდის

რა თქმა უნდა, ეს ცოტა უცნაურად ჟღერს, მაგრამ ასეა. შეიძლება გაგიკვირდეთ, მაგრამ აღმოჩნდა, რომ არაქისის ზეთი გამოიყენება ნიტროგლიცერინის შესაქმნელად. ის, თავის მხრივ, დინამიტის შემადგენელი ნაწილია.image

6. თაფლი ფუტკრების “ნარწყევია"

სწორად წაიკითხეთ. გამოდის, რომ ფუტკარი ჯერ ყვავილიდან ყვავილზე დაფრინავს და ნექტარს მოიხმარს. მათ შიგნით მოხვედრის შემდეგ, იგი ინახება იქ გარკვეული დროის განმავლობაში. როდესაც ფუტკარი ბრუნდება სკაში ან სახლში, ის უბრალოდ არწყევს ამ პროდუქტს. ეს მწერები აწარმოებენ თაფლს, რომელსაც ჩვენ ვჭამთ.
image


7. ამერიკული კვების სტანდარტები უშვებს მწერების ნაწილების არსებობას საკვებში

ამერიკის შეერთებულ შტატებში ნებადართულია მწერების გამოყენება საკვებში. FDA სტანდარტების მიხედვით, შოკოლადის პროდუქტებში ნებადართულია არაუმეტეს 60 მწერის ფრაგმენტი 100 გრამზე. მწერები და თაგვის რამდენიმე თმა ასევე გამოიყენება არაქისის კარაქის დასამზადებლად.image

8. უმი ლობიო ტოქსიკურია

რა თქმა უნდა, ცოტამ თუ გააცნობიერა, რომ უმი ლობიო შეიძლება იყოს ტოქსიკური. ბოლოს და ბოლოს, ბევრი ჩვენგანი აუცილებლად მიირთმევს კერძებს, რომლებიც შეიცავს პარკოსნებს. გამოდის, რომ წითელი ლობიო შეიცავს ნივთიერებას, რომელსაც ფიტოჰემაგლუტინინს უწოდებენ. ის, თავის მხრივ, აკავშირებს სისხლის წითელ უჯრედებს, რაც არც თუ ისე კარგია ორგანიზმისთვის. მაგრამ თუ ადუღებთ 10 წუთის განმავლობაში, მაშინ ეს პროდუქტი ჩვენთვის სრულიად უსაფრთხო გახდება. ასევე არის ლობიო, რომელიც შეიძლება მომაკვდინებელი იყოს. ლიმას ლობიო შეიცავს ლინამარინს, რომელიც გადაყლაპვისას წყალბადის ციანიდში გადაიქცევა, რაც შეიძლება ფატალური იყოს. მაგრამ არ ინერვიულოთ, ეს სახეობა მხოლოდ ნედლი სახითაა საშიში, მაგრამ თუ მოხარშეთ, ის სრულიად უსაფრთხო იქნება ჩვენი ორგანიზმისთვის.

მაგრამ ღირს იმის ცოდნა, რომ უმჯობესია არ გამოიყენოთ ლობიოს მომზადების ზოგიერთი მეთოდი. რა თქმა უნდა, ბევრს სმენია ისეთი მეთოდის შესახებ, როგორიცაა სუ ვიდი. როგორც წესი, პროდუქტი ილუქება ვაკუუმში, შემდეგ ასველებენ წყალში და ამზადებენ დაბალ ტემპერატურაზე. გამოდის, რომ მომზადების ეს მეთოდი ლობიოსთვის სრულიად უვარგისია. თბილი წყალი მხოლოდ ზრდის ამ პროდუქტის ტოქსიკურობას.image

9. პიცა მარგერიტას სახელი ეწოდა მეფე უმბერტო I-ის მეუღლის პატივსაცემად

გიფიქრიათ ოდესმე იმაზე, თუ როგორ გაჩნდა და რატომ ჰქვია ასე? თურმე იტალიაში პიცა ყოველთვის ღარიბების საკვებად ითვლებოდა. რთულ დროს ცომის ნაჭერზე აყრიდნენ საჭმელს და შემდეგ აცხობდნენ. ამ კერძის გასინჯვა მეფე უმბერტო I-ის მეუღლემაც გადაწყვიტა. მას შემდეგ, რაც მან ყველით პიცა აიღო, ბევრი გააკვირვა ამ ქმედებით. ამის შემდეგ პიცა გახდა სამეფო საკვები. მოცარელასთან ერთად კერძს კი მეფის ცოლის - მარგერიტას სახელი ეწოდაimage

10. გახეხილ ყველს ემატება ცელულოზა

გაგიკვირდებათ, მაგრამ ცელულოზა რეალურად ემატება ყველს. ცელულოზა არის მცენარეული კომპონენტი, რომელიც არის ხეების საფუძველი. გამოდის, რომ ამ კომპონენტს ემატება მყარი ყველი. ეს აუცილებელია იმისთვის, რომ ერთმანეთში არ იყოს შეკრული და შეინარჩუნოს ფორმა. image




0
35
1-ს მოსწონს
ავტორი:ქეთი1988
ქეთი1988
Mediator image
35
  
კომენტარები არ არის, დაწერეთ პირველი კომენტარი
0 1 0