ბევრ ჩვენგანს აქვს სახლში სპეციალური საკუჭნაო, სადაც ვინახავთ საკვებს, რომელსაც ახლო მომავალში არ მივირთმევთ. მაგრამ თუ თქვენ ინახავთ საკმაოდ დიდი რაოდენობით საკვების მარაგს, საკმაოდ რთული ხდება მათი ვარგისიანობის ვადების კონტროლი. საბედნიეროდ, ამ სტატიაში ჩამოთვლილი საკვები არასოდეს შეგიქმნით ასეთ პრობლემებს. რა თქმა უნდა, იმ პირობით, რომ დაიცავთ მათი შენახვის ყველა წესს. ნებისმიერი ამ საკვების შესანარჩუნებლად საუკეთესო საშუალებაა მათი შენახვა ჰერმეტულ კონტეინერში გრილ, მშრალ, ბნელ ადგილას. შემდეგ კი ისინი მრავალი წლის განმავლობაში, შესაძლოა, საუკუნეების და ათასწლეულების განმავლობაშიც კი გამოიყენონ საკვებად და შეინარჩუნონ თავიანთი კვების თვისებები თითქმის უცვლელ მდგომარეობაში. ჩვენ შევარჩიეთ ათი პროდუქტი, რომელიც შეიძლება შეინახოთ თითქმის სამუდამოდ.
1. თაფლი
თაფლი, რომელიც ჯერ კიდევ ვარგისია საკვებად ათასობით წლის შემდეგაც, გვხვდება ძველ ეგვიპტურ სამარხებში. მისი შენახვა შესაძლებელია განუსაზღვრელი ვადით, იმის გამო, რომ შეიცავს ანტიბაქტერიულ ნივთიერებებს. გარდა ამისა, თაფლი პრაქტიკულად არ შეიცავს წყალს, რაც მას მიკროორგანიზმებისთვის შეუფერებელ ჰაბიტატად აქცევს. დროთა განმავლობაში, თუ თაფლი არ არის პასტერიზებული და ნედლი, შეიძლება შეიცვალოს ფერი და დაკრისტალდეს, მაგრამ მაინც დარჩეს უსაფრთხო საკვებად.
2. შაქარი
შაქარი შეიძლება ინახებოდეს განუსაზღვრელი ვადით, არ აქვს მნიშვნელობა თეთრი (რაფინირებული) თუ ყავისფერი (შედედებული ბოსტნეულის წვენის ნაზავით). თუმცა, ეს პროდუქტი მგრძნობიარეა ტენიანობის მიმართ. მისი შთანთქმით შაქარი ადვილად კრისტალიზდება ერთ დიდ ნატეხად, რომელიც ჩაქუჩით უნდა გატეხოთ. უბრალოდ დარწმუნდით, რომ შეინახეთ იგი ჰერმეტულ კონტეინერში, რათა არ დარჩეს ტენიანობა.
3. თეთრი ბრინჯი
ბრინჯის ტომარა შეიძლება დაიფაროს მრავალსაუკუნოვანი მტვრით, მაგრამ შიგნით არსებული მარცვლები სამუდამოდ შეინარჩუნებს თავის საკვებ თვისებებს. თუმცა, ეს განცხადება ეხება მხოლოდ თეთრ ბრინჯს. ყავისფერ ბრინჯს აქვს ძალიან შეზღუდული შენახვის ვადა მისი ცხიმიანი საფარის გამო.
4. მარილი
ვადაგასულ მარილს ვერასოდეს იპოვით, რადგან ტექნიკურად ის კვების პროდუქტი კი არ არის, არამედ მინერალი. შაქრის მსგავსად, მარილი შთანთქავს ტენიანობას და შეიძლება გადაიზარდოს მყარ ნაწილებად, მაგრამ ის არ კარგავს თავის სასარგებლო თვისებებს. უაღრესად მნიშვნელოვანია ამ პროდუქტის მიწოდება სახლში, რადგან მარილი გამოიყენება არა მხოლოდ როგორც სანელებლები, არამედ სხვა საკვების შესანახად, მედიცინაში და საპნის წარმოებაშიც კი.
5. სიმინდის სახამებელი
როგორც წესი, სახამებელი გამოიყენება როგორც გამასქელებელი ისეთი საკვებისთვის, როგორიცაა სოუსები და პუდინგები. იგი ასევე გამოიყენება კვების მრეწველობის ბევრ სხვა ფილიალში. მაგრამ სიმინდის სახამებლის სარგებელი მედიცინაშიც ჩანს. ეს არის მნიშვნელოვანი ინგრედიენტი ფხვნილების, მალამოების, ფხვნილებისა და წამლების წარმოებაში. სახამებლის სამუდამოდ შესანარჩუნებლად, დარწმუნდით, რომ შეინახეთ იგი ჰერმეტულ კონტეინერში გრილ, მშრალ ადგილას.
6. ძლიერი ალკოჰოლური სასმელები
ალკოჰოლური სასმელები, როგორიცაა რომი, არაყი ან ვისკი, არასოდეს იწურება. სანამ ალკოჰოლი ინახება გრილ, ბნელ ადგილას და თავსახური მჭიდროდ არის დახურული, აზრი არ აქვს სასმელის მალე ჩაცლას. თუმცა, მაღალი ტემპერატურის, ჰაერის ან კაშკაშა შუქის გავლენის ქვეშ, ალკოჰოლის გემო შეიძლება შეიცვალოს.
7. ძმარი
ძმარი კიდევ ერთი პროდუქტია, რომელიც სამუდამოდ დარჩება გამოსაყენებლად და მისი სასარგებლო თვისებები მხოლოდ გაუმჯობესდება წლების განმავლობაში. გარდა იმისა, რომ ძმარი გამოიყენება როგორც სალათის მოსამზადებლად ან ბოსტნეულის დასაკონსერვებლად, ძმარს მრავალი საყოფაცხოვრებო დანიშნულება აქვს და ადვილად მზადდება სახლში.
8. სოიოს სოუსი
სოიოს სოუსი შეიცავს უაღრესად დიდი რაოდენობით მარილს, რაც ხელს უშლის მასში ბაქტერიების გამრავლებას, ამიტომ არ საჭიროებს კონსერვანტებს ხანგრძლივად შენახვის დროსაც კი. მიუხედავად იმისა, რომ სოიოს სოუსის გაფუჭება ძნელია, ის ერთ-ერთია იმ საკვებთაგანი, რომელიც ახალი უფრო გემრიელია.
9. ბულიონის კუბები
ბულიონის კუბი არის შეკუმშული, კონცენტრირებული ბოსტნეულის ან ხორცის ბულიონი, რომელიც დეჰიდრატირებულია მომზადების პროცესში. ნატრიუმის გლუტამატის მაღალი შემცველობა საშუალებას აძლევს მარაგის კუბებს განუსაზღვრელი ვადით შეინახოს. თუმცა, ეს პროდუქტი ძალიან მგრძნობიარეა შენახვის პირობების მიმართ და არ მოითმენს მაღალ ტენიანობას.
10. ერბო
ერბო მზადდება კარაქის დნობით და ნარევიდან რძის ცილის და რძის შაქრის გაწურვით. დარჩენილი ცხიმოვანი ცხიმი შემდეგ თბება ვაკუუმურ ქვაბებში წყლის აორთქლების მიზნით. ამ გზით გამომშრალი ცხიმი არ საჭიროებს მაცივარს და შეიძლება სამუდამოდ ინახებოდეს, სანამ მას ჰერმეტულ კონტეინერში შეინახავთ. ერბო ჩვეულებრივი კარაქის შესანიშნავი შემცვლელია, რადგან ის შეიცავს დიდი რაოდენობით ცხიმში ხსნად ვიტამინებს. მაგალითად, ვიტამინი A, ვიტამინი E და ვიტამინი D.