აღმოჩნდა, რომ საყვარელ სასმელს საშიში გვერდითი ეფექტი აქვს. მის შესახებ British Journal of Nutrition-ში. განაცხადეს მეცნიერებმა დიდი ბრიტანეთიდან, ბოლო კვლევის მონაცემებზე დაყრდნობით.
ექსპერტები გვაფრთხილებენ, რომ უმჯობესია უარი ვთქვათ კოფეინზე საუზმემდე, რადგან ყავის რეგულარულმა მოხმარებამ შეიძლება გაზარდოს ტიპი 2 დიაბეტის განვითარების რისკი გრძელვადიან პერიოდში. ბათის უნივერსიტეტის კვების, ვარჯიშისა და მეტაბოლიზმის ცენტრის მკვლევარებმა ჩაატარეს ექსპერიმენტების სერია, რომლებიც სწავლობდნენ ყავის გავლენას ადამიანის სხეულზე.
ასე რომ, მოხალისეთა 29 კაციან ჯგუფს შესთავაზეს ძლიერი შავი ყავის დალევა გაღვიძებიდან ერთი საათის შემდეგ. ამის შემდეგ მათ დალიეს ტკბილი სასმელი, რომელსაც იგივე კალორიული შემცველობა ჰქონდა, როგორც ჩვეულებრივ საუზმეს. ხოლო მეორე ჯგუფის მონაწილეებმა ყავა არ დალიეს და ნახევარი საათის შემდეგ მათ იგივე ტკბილი სასმელი მიართვეს. მოგვიანებით ექსპერტებმა შეისწავლეს მოხალისეების სისხლის ნიმუშები და შეამოწმეს მათი გლუკოზის დონე. აღმოჩნდა, რომ უზმოზე ყავის დალევა სისხლში შაქარს 50%-ით ზრდის. ითვლება, რომ სასმელში შემავალი კოფეინი ხელს უშლის კუნთებს შაქრის შეწოვაში. ამიტომ, ექსპერტები გვირჩევენ, რომ ყავის მოყვარულებმა ცოტა ხანი მოიცადონ, რათა თავიდან აიცილონ კოფეინის შემცველობა მათ სისტემაში, როცა საუზმობენ ნახშირწყლებით და შაქრით.
გრძელვადიან პერსპექტივაში, სისხლში შაქრის დონის ამ უეცარმა აწევამ შეიძლება გააუარესოს ორგანიზმის გლუკოზის ტოლერანტობა, რაც მნიშვნელოვნად გაზრდის ტიპი 2 დიაბეტის განვითარების რისკს. ყავის დალევა შეგიძლიათ დილით, უბრალოდ არ დალიოთ ის უზმოზე. ფინჯანი არომატული სასმელის დალევამდე რეკომენდებულია საუზმე.