x
image
თუთიკო ბერძენა
შოკოლადების ნუსხა, რომელიც ტყვიას და კადმიუმს შეიცავს, რაც შეუქცევადად აზიანებს ჯანმრთელობას
მძიმე მეტალები შავ შოკოლადში!!! ეს ძალიან საშიშია!
image

შოკოლადი უამრავ სასარგებლო ნივთიერებას სეიცავს, მათ შორის კი განწყობის ასამაღლებელ ჰორმონებს დოფანიმსა და სეროტონინს, რომლებიც ბედნიერების ჰორმონებაქდ ითვლება და რაცდრეს ნამდვილად გვწირდება უამრავი სტრესის ფონზე, მაგრამ აღმოჩნდა, რომ როგორც ყველლა მედალს, მასაცაქვს მეორე მხარე. უფრო სწორად, როგორც მთვარეს აქვს მეორე, ბნელი მხარე, შოკოლადსაც აქვს ეს ფარული სიბნელე.


CR-მ გამოსცადა ბრენდების ნაწარმი, მათ შორის, Alter Eco, Mast, Dove და Ghirardelli, რომელიც საქართველოს ბაზარზეცაა ხელმისაწვდომი და ევროპროდუქტებსიც იყიდება, როგორც საუკეთესო და ხარისხიანი პროდუქტი.


დღეში მხოლოდ ერთი გრამის ჭამაც კი ზრდასრულ ადამიანის ჯანმრთელობას სავალალოდ აზიანებს.



ეს სარისკოა: მძიმე მეტალების მცირე რაოდენობითაც კი მუდმივმა ხანგრძლივმა ზემოქმედებამ შეიძლება გამოიწვიოს ჯანმრთელობის სხვადასხვა პრობლემები. საფრთხე ყველაზე დიდია ორსულებისთვის და მცირეწლოვანი ბავშვებისთვის, რადგან მძიმე ლითონებმა შეიძლება გამოიწვიოს განვითარების პრობლემები, გავლენა მოახდინოს ტვინის განვითარებაზე და გამოიწვიოს IQ-ის დაქვეითება, მაგრამ არსებობს რისკები ნებისმიერი ასაკის ადამიანებისთვის, მაგალითად, მოზრდილებში ტყვიის ხშირმა ზემოქმედებამ შეიძლება გამოიწვიოს ნერვული სისტემის პრობლემები, ჰიპერტენზია, იმუნური სისტემის დათრგუნვა, თირკმელების დაზიანება და რეპროდუქციული პრობლემები. მიუხედავად იმისა, რომ ადამიანების უმეტესობა არ ჭამს შოკოლადს ყოველდღე, 15 პროცენტი ამას აკეთებს (ბაზრის კვლევის ფირმა Mintel-ის თანახმად). მაშინაც კი, თუ თქვენ არ ხართ შოკოლადის ხშირი მომხმარებელი, ტყვია და კადმიუმი მაინც შეიძლება იყოს შემაშფოთებელი. ის შეიძლება მოიძებნოს ბევრ სხვა საკვებში, როგორიცაა ტკბილი კარტოფილი, ისპანახი და სტაფილო.


მიუხედავად ამისა, თქვენ არ გჭირდებათ შოკოლადის მთლიანად უარის თქმა, ამბობს აკინლი. ის დასძენს, რომ მიუხედავად იმისა, რომ CR-ის ტესტებში შოკოლადის ფილების უმეტესობას ჰქონდა ტყვიის, კადმიუმის ან ორივესმაღალი დონე, ხუთ მათგანში შედარებით დაბალი ოდენობით იყო ორივე. ”ეს გვიჩვენებს, რომ კომპანიებს შეუძლიათ აწარმოონ პროდუქტები უფრო დაბალი რაოდენობით მძიმე მეტალებით და მომხმარებლებმა იპოვონ უსაფრთხო პროდუქტები, ” - ამბობს ის.


შავი შოკოლადის გონივრულად არჩევის გარდა, არსებობს რამდენიმე სხვა ნაბიჯი, რომლის გადადგმაც შეგიძლიათ, რათა გააგრძელოთ შოკოლადის უსაფრთხოდ მირთმევა.


დაიტესტა 28 შავი შოკოლადის ფილა ტყვიისა და კადმიუმისთვის. CR-ის ტესტში შოკოლადებისგან გამოწვეული რისკის დასადგენად, გამოიყენეს კალიფორნიის მაქსიმალური დასაშვები დოზა (MADL) ტყვიისთვის (0, 5 მიკროგრამი) და კადმიუმისთვის (4, 1 მკგ).

imageimageimageimageimage

შედეგები მიუთითებს, რომელ პროდუქტებს ჰქონდათ შედარებით მაღალი დონე. არ არსებობს ფედერალური შეზღუდვები ტყვიისა და კადმიუმის რაოდენობაზე, რომელსაც შეიძლება შეიცავდეს უმეტესი საკვები. მიუხედავად იმისა, რომ კადმიუმი და ტყვია ჯანმრთელობის სერიოზულ რისკებს წარმოადგენს, თითოეული კატეგორიის პროდუქტები ჩამოთვლილია ტყვიის დონის მიხედვით, რადგან ეს მძიმე ლითონი განსაკუთრებულ შეშფოთებას იწვევს და მისი არცერთი რაოდენობა არ ითვლება უსაფრთხოდ.


კაკაოს ბნელი მხარე


შოკოლადი მზადდება კაკაოს მარცვლისგან, რომელსაც აქვს ორი ძირითადი კომპონენტი: კაკაოს მყარი ნაფქვავი და კაკაოს კარაქი.


შავი შოკოლადის რეპუტაცია, როგორც შედარებით ჯანსაღი საკვების, ძირითადად კაკაოს მყარ პროდუქტებზეა დაფუძნებული. ისინი შეფუთულია ფლავანოლებით, რომლებიც ანტიოქსიდანტებია, რომლებიც დაკავშირებულია სისხლძარღვების ფუნქციონირების გაუმჯობესებასთან, ანთების შემცირებასთან და ქოლესტერინის შემცირებასთან. მუქი შოკოლადი ასევე უფრო დაბალია შაქრით და უფრო მდიდარია ბოჭკოებით, ვიდრე რძიანი შოკოლადი და შეიცავს ისეთძვირფას მიკროელემენტებს, როგორიცაა მაგნიუმი და კალიუმი. სამწუხაროდ, კაკაოს მყარი მასა ასევე შეიცავს მძიმე მეტალებს, განსაკუთრებით კადმიუმს.


შეშფოთება შეიძლება გავრცელდეს კაკაოს ფხვნილით დამზადებულ პროდუქტებზე, როგორიცაა ცხელი კაკაო, ბრაუნი და ნამცხვრის კრემები, თუმცა მათ აქვთ სხვადასხვა რაოდენობით კაკაო და შესაძლოა მძიმე ლითონებსაცშეიცავდეს.


მუქი შოკოლადი უფრო საშიშია მძიმე მეტალების შემცველობით, ვიდრე რძის შოკოლადი, ალბათ კაკაოს მაღალი შემცველობის გამო.


ტყვია და კადმიუმი, როგორც ჩანს, სხვადასხვა გზით ხვდება კაკაოში.


2019-დან 2022 წლამდე მკვლევრებმა შეისწავლეს, თუ როგორ შეიძლება ლითონებმა დააბინძურონ კაკაო.


დაადგინეს, რომ კაკაოს ხეები იღებენ კადმიუმს ნიადაგიდან, ლითონი კი კაკაოს მარცვლებში გროვდება, როდესაც ხე იზრდება. ანუ გამოდის, რომ ამავე ნიადაგიდან სხვა საკვები მცენარეებიც და ხილიც შეიძლება შეიცავდეს მძიმე მეტალებს.


მაგრამ, როგორც ჩანს, ტყვია კაკაოში ხვდება მარცვლების დაკრეფის შემდეგ. მკვლევრებმა დაადგინეს, რომ ლითონი, როგორც წესი, იყო კაკაოს მარცვლის გარე გარსზე და არა თავად მარცვალში. უფრო მეტიც, ტყვიის დონე დაბალი იყო მარცვლის კრეფისა და გარსიდან ამოღების შემდეგ, მაგრამ გაიზარდა, როდესაც მარცვლები აშრებოდა მზეზე დღის განმავლობაში. ამ დროს მარცვლებზე ტყვიით სავსე მტვერი და ჭუჭყი დაგროვდა.


იმის გამო, რომ კადმიუმი და ტყვია შოკოლადში ხვდება, დაბინძურების აღმოფხვრა სხვადასხვა გადაწყვეტას მოითხოვს.


რაც შეეხება ტყვიას, ეს ნიშნავს ცვლილებებს მოსავლის აღების და წარმოების პრაქტიკაში, ამბობს დანიელ ფუგერე, As You Sow-ის პრეზიდენტი. ასეთი პრაქტიკა შეიძლება მოიცავდეს მარცვალთან ნიადაგის კონტაქტის მინიმუმამდე შემცირებას, რადგან ისინი მზეზე დევს, მარცვლების გაშრობას მაგიდებზე ან სუფთა ბრეზზე, გზებიდან მოშორებით ან დამცავი საფარით, რათა მათ ტყვიით დაბინძურებული მტვერი არ დაეფინოს. კიდევ ერთი ვარიანტი არის ლითონის დამაბინძურებლების მოსაშორებლად გზების მოძიება, როდესაც მარცვლები იწმინდება ქარხნებში.


კადმიუმისგან დაცვა უფრო რთულია, თუმცა შესაძლებელია, ამბობს მკვლევარი დიბარტოლომეისი. მცენარეების ფრთხილად მოშენება ან გენეტიკური ინჟინერია, რათა ნაკლები მძიმე ლითონი აითვისონ, შეიძლება დაგვეხმაროს, თუმცა ამას შეიძლება რამდენიმე წელი დასჭირდეს. სხვა პოტენციური ვარიანტები მოიცავს ძველი კაკაოს ხეების ახალგაზრდა ხეებით ჩანაცვლებას, რადგან კადმიუმის დონე იზრდება როგორც კი მცენარეები დაბერდება. ასევე მნბიშვნელოვანიანიადაგის მოცილება ან დამუშავება, რომელიც ცნობილია როგორც კადმიუმით დაბინძურებული.


კონდიტერების ეროვნული ასოციაცია, რომელმაც დააფინანსა კვლევა შოკოლადში მძიმე მეტალების შესახებ, როგორც As You Sow დასახლების ნაწილი, ამბობს, რომ „ტყვიის შემცირება მოსალოდნელია ახალი დამუშავების პრაქტიკის დანერგვის პირველი წლის განმავლობაში“, თუმცა ამბობს, რომ კადმიუმის შემცირებას შეიძლება მეტი დრო დასჭირდეს.


არა მარტო კაკაო და შოკოლადი, არამედ სანელებლები შეიძლება შეიცავდეს ტყვიას და დარიშხანს...



რა თქმა უნდა, ეს მხოლოდ ამერიკულ შოკოლადს არეხება. საქართველოში თუ მსგავსი კვლევები არ ტარდება, არ ნიშნავს, რომ ჩვენი შოკოლადები სუფთაა კადმიუმისა და ტყვიისაგან. თუმცაარცის ვიცით, როგორი ნიადაგია ჩვენს ეზოებში, საიდანაც სხვადასხვა ბოსტნეულსა და ხილს ვიღებთ. თორემ ამერიკაში პერიოდულად ტარდება მსგავსი კვლევები და სურსათის უვნებლობის საკითხი იმდენად მარალ დონეზეა, რომ მწარმოებლებს მაქსიმალურადთხოვს, დაიცვან სტანდარტები და ჰქონდეთ მარალხარისხიანი პროდუქცია.


0
503
2-ს მოსწონს
ავტორი:თუთიკო ბერძენა
თუთიკო ბერძენა
503
  
კომენტარები არ არის, დაწერეთ პირველი კომენტარი
0 1 0