x
მეტი
  • 26.04.2024
  • სტატია:134535
  • ვიდეო:351975
  • სურათი:508595
ყველაზე სასარგებლო თევზი მოზრდილებისა და ბავშვებისთვის
თევზი შეუცვლელი პროდუქტია ჯანსაღი ადამიანის მენიუში. ასეთი პატივი მას ერგო მის შემადგენლობაში ომეგა -3 და ომეგა -6 ცხიმოვანი მჟავების შემცველობის გამო, რომლებიც "ჯადოსნურ" გავლენას ახდენენ ადამიანის ორგანიზმზე. ექსპერტები და დიეტოლოგები ხშირად არ ეთანხმებიან "ყველაზე ჯანმრთელი თევზის" კატეგორიას, რადგან მათი თქმით ყველა სახეობა გაჯერებულია სასარგებლო მიკროელემენტებით და პოლიუჯერი მჟავებით.
24SMI-ის რედაქციამ გაარკვია, რომელი თევზია ყველაზე სასარგებლო ბავშვებისა და მოზრდილებისთვის, ასევე თუ სწორად როგორ ავირჩიოთ თევზი მისგან მაქსიმალური სარგებლობის მისაღებად.
რომელია ყველაზე სასარგებლო თევზი?
image
ამ პროდუქტს შეუძლია დადებითად იმოქმედოს გულ-სისხლძარღვთა სისტემის ფუნქციონირებაზე, მოქმედებს როგორც ეფექტური იმუნომოდულატორი და ტვინის აქტივატორი. მხოლოდ 100 გრ თევზის კვირაში სამჯერ მიღებას შეუძლია მნიშვნელოვნად გაასუფთავოს ორგანიზმი "ცუდი" ქოლესტერინისგან, დაეხმაროს მეტაბოლური პროცესების და ცხიმების ცვლის ნორმალიზებას, ფარისებრი ჯირკვლის ფუნქციის გაუმჯობესებას და ამავდროულად ორგანიზმის გაჯერებას მაღალი ხარისხის ცილებით, ფიგურისთვის ზიანის მიყენების გარეშე. .

მაინც რომელია ყველაზე სასარგებლო თევზი ადამიანისთვის? ამ კითხვაზე დიეტოლოგების პასუხები ძალზე ურთიერთგამომრიცხავია - ზოგი თევზებს შორის ქაშაყს „დედოფალს“ უწოდებს, ზოგი კალმახს, ზოგი კი ორგანიზმისთვის დიდ სარგებელს მხოლოდ ტუნაში ხედავს. ერთადერთი, რაზეც ექსპერტები თანხმდებიან, არის ის, რომ თევზის ყველაზე ღირებული სახეობებია ის, რომელიც შეიცავს ყველაზე მეტ ომეგა-3 და ომეგა-6 მჟავებს.

ყველაზე სასარგებლო თევზი ცხიმოვანი მჟავების მაღალი შემცველობით:

  • ველური ორაგული
  • სიომგა და კალმახი
  • სკუმბრია
  • პალტუსი
  • ცისარტყელა კალმახი
  • კიბოსნაირები
  • სარდინი
  • ქაშაყი
  • ტუნა
მიუხედავად ვრცელი ჩამონათვალისა, რომელიც შეგიძლიათ იპოვოთ სუპერმარკეტების თაროებზე, ექსპერტები განსაზღვრავენ საუკეთესო ჯიშებს, რომლებიც შეუცვლელია ყველა ადამიანის ჯანსაღ კვებაში. დიეტოლოგები ხაზს უსვამენ, რომ იდეალური "თევზის" ვარიანტი შეიძლება აირჩიონ თუნდაც კაპრიზული გურმანებისთვის და იმ პატარებისთვის, რომლებიც საერთოდ ვერ იტანენ თევზის სუნს.

ორაგული

ორაგული თევზებს შორის „დედოფლად“ ითვლება თავისი სასარგებლო და გემური თვისებების გამო. თევზის ეს სახეობა შეიცავს დიდი რაოდენობით ომეგა -3 და ომეგა -6 ცხიმოვან მჟავებს, ასევე შეიცავს ადვილად მოსანელებელ ცილას და იოდის, ფოსფორის, კალციუმის, ნატრიუმის, კალიუმის, მაგნიუმის, ფტორისა და თუთიის "ვიტამინ-მინერალურ კოქტეილს".


100 გრ ორაგული შეიცავს ადამიანის ორგანიზმისთვის ცილების ყოველდღიური მოთხოვნილების ნახევარს, მაგრამ ნახშირწყლები სრულიად არ არის, რაც ძალზე მნიშვნელოვანია მათთვის ვინც ფიგურას უფრთხილდება. ორაგული ძალიან სასარგებლოა როგორც მამაკაცებისთვის, ასევე ქალებისთვის - მასში შემავალი სელენი საგრძნობლად აძლიერებს რეპროდუქციულ ფუნქციებს ადამიანში, ხელს უწყობს სექსუალურ ლტოლვას და ხელს უშლის კანის ნაადრევ დაბერებას.

თუმცა ორაგული საკმაოდ ძვირი სიამოვნებაა. ორაგულის იდეალური ალტერნატივაა ნიგოზი, რომელიც ასევე ომეგა -3-ის შესანიშნავი წყაროა.

ქაშაყი

შეიცავს დიდი რაოდენობით სასარგებლო, ადვილად მოსანელებელ ცილას და პოლიუჯერი ცხიმოვან მჟავებს, აუცილებელ ამინომჟავებს და უამრავ ვიტამინს. ქაშაყის მთავარ სასარგებლო თვისებებს შორის, დიეტოლოგები ხაზს უსვამენ ამ თევზის უნარს, ჰქონდეს სასარგებლო გავლენა ნერვულ და საჭმლის მომნელებელ სისტემებზე, ასტიმულირებს "კარგი" ქოლესტერინის წარმოებას და ბლოკავს ცხიმის უჯრედების რეპროდუქციას.

ვირთევზა

ექსპერტები ამ ტიპის თევზის კატეგორიას „ბავშვებისთვის ყველაზე ჯანსაღი თევზის“ კატეგორიას მიაკუთვნებენ. ეს ზღვის თევზი შეიცავს უამრავ სრულ ცილას, იდეალური შემადგენლობით, მდიდარია ცხიმოვანი მჟავებით. ამავდროულად, ვირთევზას ხორცი ითვლება ყველაზე დიეტურ და ჰიპოალერგიულად. ვირთევზა ხელს უწყობს იმუნური სისტემის, ძვლებისა და კბილების გაძლიერებას, ტვინის ჟანგბადით მომარაგებას. უფრო მეტიც, ამ თევზს აქვს ძლიერი ანტიდეპრესანტული თვისება - ვირთევზას ერთი პორცია მნიშვნელოვნად აუმჯობესებს განწყობას და ეხმარება სტრესთან აქტიურ ბრძოლაში.

ასევე სასარგებლოა ვირთევზასებრთა ოჯახის სხვა წარმომადგენლები : ჰეკი, საიდა, მინტაი, ბურბოტი.

კალმახი

ამ თევზის ხორცს აქვს ძალიან ნაზი და წვნიანი სტრუქტურა, რასაც კულინარიის სპეციალისტები ძალიან აფასებენ. თუ ვერ გადაწყვეტთ რომელი თევზია ყველაზე ჯანსაღი, მაშინ კალმახი იდეალური ვარიანტი იქნება, რადგანაც შეგიძლიათ მისი ცოცხლად ყიდვა. ეს შესაძლებლობა საშუალებას გაძლევთ შეიძინოთ ნამდვილად ახალი და მაღალი ხარისხის პროდუქტი, რომელიც არ არის გაყინული და "შელამაზებული".

კალმახი განსაკუთრებით სასარგებლოა დიეტურ კვებაში - ამ თევზის 100 გრ შეიცავს მხოლოდ 88 კკალ-ს, ამიტომ მისი ჩართვა შესაძლებელია ყოველდღიურ რაციონში ნებისმიერი რაოდენობით, კალმახი განსაკუთრებით სასარგებლოა ორსულებისთვის. დიდი რაოდენობით D ვიტამინისა და ნიკოტინის მჟავას (ვიტამინი PP) შემცველობის გამო კალმახი ხელს უწყობს ნაყოფის სწორად ჩამოყალიბებას და ხელს უშლის მუცლის მოშლას.




შეუძლებელია არ აღინიშნოს კალმახის მაღალი "გამაახალგაზრდავებელი" თვისებები - ამ თევზის დიეტაში რეგულარული ჩართვა საშუალებას გაძლევთ ნაკლებად ეწვიოთ სილამაზის სალონებს და გამოიყენოთ ძვირადღირებული კანის მოვლის საშუალებები, რადგან კალმახს აქვს სასარგებლო გავლენა კანზე, არბილებს. ნაოჭებს და ატენიანებს ეპიდერმისს, რაც ძალიან მნიშვნელოვანია დაბერების პირველი ნიშნების გამოვლენისას.

როგორ ავირჩიოთ?

თევზის არჩევისას ექსპერტები გვირჩევენ დაიცვან შემდეგი "სახელმძღვანელო" პუნქტები: ნამდვილ წითელ თევზს საღებავების გარეშე აქვს თეთრი ზოლები. "დაბურულ" პროდუქტში ვენებს აქვს ნარინჯისფერ-წითელი შეფერილობა.

  • ხარისხიან წითელ თევზს აქვს გრძელი ფარფლები და ფერმკრთალი გარეგნობა. თუ თევზს აქვს ნათელი ალისფერი ხორცი და პატარა ფარფლები, მაშინ ის იკვებებოდა ზრდის სტიმულატორებით და საღებავებით.
  • „თევზი გაფუჭებას იწყებს თავიდან“ - თევზის სიახლის მთავარი მაჩვენებელია ლაყუჩები. მათ უნდა ჰქონდეთ ნათელი ფერი და ახალი კიტრის სუნი. ჭუჭყიანი ნაცრისფერი ან ფერმკრთალი მკვეთრად გამოხატული თევზის სუნით მიუთითებს, რომ თევზი დაძველებულია.
  • სუფთა, მბზინავი და გლუვი ქერცლებიც მაღალი ხარისხის თევზის ნიშანია. „რთული“ ბედის მქონე თევზებში, როგორც წესი, ზედაპირი დაზიანებულია, ჩნდება თევზის ჯიშისთვის არადამახასიათებელი ლაქები და კანი ადვილად ცილდება ხორცს.
  • თევზის ფილეს სიახლის დადგენა თითის ერთი შეხებით შეიძლება - ხორცზე დაჭერის შემდეგ ახალი თევზი არ ტოვებს ნაკვალევს და არ გამოყოფს წყალს.
  • ნამდვილ წითელ თევზს საღებავების გარეშე აქვს თეთრი ვენები. "ნაჩალიჩებ" პროდუქტში ვენებს აქვს ნარინჯისფერ-წითელი შეფერილობა.
0
388
შეფასება არ არის
ავტორი:ალექსანდრე ლექსო
ალექსანდრე ლექსო
388
  
კომენტარები არ არის, დაწერეთ პირველი კომენტარი
0 1 0