x
image
ნიკოლოზ ხუციშვილი
რატომ არ სვამენ აზიელები რძეს?
image

რატომ არ სვამენ აზიელები რძეს? ეს კითხვა ბევრ ადამიანს აინტერესებს, განსაკუთრებით მათ, ვინც ამ პროდუქტს ყოველდღე იყენებს. დღეს ინტერნეტში შეგიძლიათ იპოვოთ უამრავი ინფორმაცია, რომლებიც დაკავშირებულია ამ საკითხთან. მაგრამ ეს ინფორმაცია ყოველთვის რეალობასთან ახლოს არ არის. ამ სტატიაში გავეცნობით მეცნიერულ და სხვა მიზეზებს, თუ რატომ არ სვამენ აზიელები რძეს.


ლაქტოზას და ფერმენტების შესახებ


ყველამ იცის რძის სასარგებლო თვისებების შესახებ, რადგან ის შეიცავს ბევრ ვიტამინს, მინერალს და სხვა მიკროელემენტებს. იგი ასევე შეიცავს ლაქტოზას - რძის შაქარს დისაქარიდის სახით. აღსანიშნავია, რომ ლაქტოზას ნორმალური ათვისებისათვის საჭიროა ისეთი კომპონენტი, როგორიცაა ლაქტაზა.



ლაქტაზას უკმარისობით, ლაქტოზა უბრალოდ არ იშლება ნაწილებად - გლუკოზა და გალაქტოზა, რომლებიც თავის მხრივ შეიწოვება წვრილ ნაწლავში.


ამრიგად, როდესაც ლაქტაზა დეფიციტურია, ლაქტოზა აერთებს წყალს ნაწლავებში, რაც იწვევს მონელებას. ამავე დროს, ნაწლავის ბაქტერიები რძის შაქარს ადუღებენ, რის შედეგადაც შეშუპება ხდება.


ყოველივე ნათქვამიდან შეგვიძლია დავასკვნათ, რომ ლაქტოზას არარსებობის ან ნაკლებობის შემთხვევაში, რძე ორგანიზმს სერიოზულ ზიანს აყენებს. საინტერესო ფაქტი ისაა, რომ რძის შაქრის მეტაბოლიზმის პოტენციურ შეუძლებლობას "ჰიპოლაქტაზია" ეწოდება.


აზიური სინდრომი

და მაინც, რატომ არ სვამენ აზიელები რძეს? ეს იმის გამო ხდება, რომ ჰიპოლაქტაზია ხშირია აზიის ქვეყნებში. ამ ხალხთა ორგანიზმში აუცილებელი ფერმენტის გაჩენა წყდება დაბადებიდან მალე.


მაგალითად, ჩინელებს არ შეუძლიათ რძის ათვისება 3-4 წლის ასაკში. უნდა აღინიშნოს, რომ ჰიპოლაქტაზია ასევე აღინიშნება რიგ ევროპელებში. აქ მხოლოდ რამოდენიმე მონაცემია რძის შეუწყნარებლობის შესახებ:


- შვედეთი და დანია - მოზრდილთა 3%;
- ფინეთი და შვეიცარია - 16%;
- ინგლისი - 20-30%;
- საფრანგეთი - 42%;
- რუსეთის ფედერაცია - 16-18%;
- სამხრეთ-აღმოსავლეთ აზიის ქვეყნები და აფროამერიკელები შეერთებულ შტატებში - თითქმის 100%.


რატომ მოხდა ეს


მეცნიერები კვლავ ეძებენ მიზეზებს, რომლებიც დაკავშირებულია "ლაქტაზას დეფიციტთან". წამოიწყეს თეორიები, რომლის მიხედვითაც აზიაში პირუტყვის მოშენება თავიდან ცუდად განვითარდა, რადგან ძირითადი აქცენტი გაკეთდა სოფლის მეურნეობაზე.


ფაქტია, რომ ზოგიერთი ხალხი (ყაზახები, თათრები, ყირგიზები და ა.შ.), რომლებიც დიდი ხანია დაკავებულები არიან მესაქონლეობით, უსაფრთხოდ სვამენ რძეს, ლაქტოზას ასიმილაციის პრობლემების გარეშე.



0
91
5-ს მოსწონს
ავტორი:ნიკოლოზ ხუციშვილი
ნიკოლოზ ხუციშვილი
91