სხვა იცით, როგორ უნდა მიირთვათ და შეინახოთ პომიდორი?! - თუ არა, ეს სტატია თქვენთვისაა! 2019, 9 სექტემბერი, 21:19 როგორც ყველა ბოსტნეული, პომიდორიც მრავალი სასარგებლო ვიტამინისა და ნივთიერების შემცველია. საინტერესოა, რომ მას განსაკუთრებული წესები სჭირდება შენახვისა და მირთმევისათვის, თუმცა ვიდრე ამაზე ვისაუბრებდეთ, მოკლედ გაგაცნობთ პომიდვრის წარმოშობასა და “ფესვებს".
პომიდვრის სამშობლო სამხრეთ.ამერიკაა და ევროპაში ის ქრისტეფორე კოლუმბმა შემოიტანა. თავდაპირველად, ის მოყავდათ როგორც დეკორატიული მცენარე, ხოლო მისი ნაყოფი ძლიერ მომწამვლელად ითვლებოდა. პომიდორი მართლაც შეიძლება მავნებელი აღმოჩნდეს, თუ ის სრულად დამწიფებული არაა. კერძოდ, ასეთმა ბოსტნეულმა შეიძლება გამოიწვიოს თავის ძლიერი ტკივილი, კუჭის გაღიზიანება, ხოლო დიდი ოდენობით მკვახე ნაყოფის მირთმევით, შესაძლოა სიცოცხლესაც კი შეუქმნათ საფრთხე.
გარდა ამისა, პომიდორი, უმჯობესია, მოთუშული ან ტომატის სახით მიირთვათ, რადგან სასარგებლო ნივთიერებები ორგანიზმის მიერ ასე უფრო მარტივად შესათვისებელია. რაც შეეხება შენახვის პირობებს, პომიდორი ამაშიც გამორჩეულია სხვა ბოსტნეულ კულტურებს შორის. თუ აქამდე მას მაცივარში ინახავდით, დაივიწყეთ, რადგან სასარგებლო თვისებებს პომიდორი ოთახის ტემპერატურაზე ინარჩუნებს იდეალურად, განსაკუთრებით ბნელ ადგილას, დაბალ ტემპერატურაზე კი ვიტამინებთან ერთად ჩვეულ არომატსაც კარგავს. ასევე გაითვალისწინეთ, რომ პომიდორი არ დააწყოთ სხვა ბოსტნეულის გვერდით, რადგან ის გამოყოფს ბუნებრივ აირს, ეთილენს, რომელიც სხვა საკვებს დაალპობს. ასევე არაა მიზანშეწონილი პომიდვრისა და ვაშლის ერთად შენახვაც, რადგან ეს ხილიც ეთილენის გამომყოფია და ისევე მოქმედებს პომიდორზე, როგორც ეს უკანასკნელი სხვა ბოსტნეულზე.
ზოგადად, ახალმოკრეფილი პომიდორი 4-5 დღის განმავლობაში უნდა მოიხმაროთ. მზის პირდაპირი სხივები და სითბო მოხმარების დროს ამცირებს.
ასევე საინტერესოა:
რატომ უნდა მიირთვათ ქლიავი?! -ეს აუცილებლად უნდა იცოდეთ
როგორ დავადგინოთ ნატურალურია თუ არა თაფლი?
554 1-ს მოსწონს
|