x
image
ნათია ჩხობაძე
მენიუ 1 წლიდან 3 წლამდე ბავშვისთვის: აკრძალული საკვები
კერძები ბავშვებისთვის 1 წლის შემდეგ
ერთი წლის ბავშვებისთვის განკუთვნილი კერძები უნდა იყოს ნაზი, მაგრამ პატარა ნაჭრებით, რომლებზეც ბავშვს შეუძლია ღეჭვის უნარის გავარჯიშება. მრავალ კულინარიულ ტექნიკას შორის შეარჩიეთ ყველაზე მსუბუქი, რათა არ დაიტვირთოს საჭმლის მომნელებელი სისტემა:, მოხარშეთ, მოთუშეთ, გამოაცხვეთ ან ორთქლზე დაამზადეთ.

ერთი წლის ასაკში ბავშვებს აქვთ დრო, რომ გაეცნონ ხორცისა და მჭლე თევზის ძირითად სახეობებს, მაგრამ თუ ადრე მათ მხოლოდ პიურეს სახით სთავაზობდით, ახლა შესაძლებელია კატლეტების (ორთქლზე მოხარშული და არა შემწვარი), გუფთის და გამომცხვარი კერძების სახითაც მიაწოდოთ. როგორც ნებისმიერ სრულ კვებას, მათ დაემატება გვერდითი კერძი: ამ ასაკში ბავშვს უკვე შეეძლება დააგემოვნოს მაკარონი, მარცვლეული (წიწიბურა, ბრინჯი) და, რა თქმა უნდა, ყველა სახის ახალი ბოსტნეული (გახეხილი). წვრილი და მოგვიანებით მსხვილი სახეხით), მოხარშული, ჩაშუშული, ორთქლზე მოხარშული.

დესერტად შესთავაზეთ თქვენს საყვარელს „ვიტამინური“ ფაფა ბოსტნეულის ნაჭრებით, ხილით ან ჩირით, ხაჭოს კესეროლით ან სემოლინის პუდინგით.

კვება,  ბავშვი


მენიუ 1, 5-2 წლის ბავშვისთვის
როდესაც ბავშვები ორი წლის ასაკს უახლოვდებიან, ისინი თანდათან ეცნობიან ყველა მოზრდილისთვის ნაცნობ კერძებს. ახლა პიურესა და ჰაეროვანი სუფლეების გაკეთება შესაძლებელია ბავშვის სუფრაზე უფრო იშვიათად, ხოლო ხორცი, ბოსტნეული და ხილი შეიძლება უფრო დიდად დაჭრათ. ამავე დროს, არ უნდა დაგვავიწყდეს, რომ ბავშვის სხეული ჯერ კიდევ არ არის მზად, მიიღოს ყველაფერი, რაც ოჯახურ სუფრაზე გვაქვს. არ არის შესაფერისი ორი წლის ბავშვისთვის:

შემწვარი საკვები - აღიზიანებს კუჭ-ნაწლავის ლორწოვან გარსს და შეიცავს ძალიან ბევრ ცხიმს;
პურის კერძები - იგივე მიზეზების გამო;
მაგარი ხორცისა და თევზის ბულიონები - ისინი შეიცავს ძალიან ბევრ კონცენტრირებულ ნივთიერებას;
ცხარე კერძები ძმრით და სანელებლებით
იმისათვის, რომ ბავშვის ორგანიზმს მიაწოდოთ ყველაფერი, რაც აუცილებელია ზრდისთვის და დაეხმაროთ მას გემოვნების განვითარებაში, შესთავაზეთ თქვენს შვილს ყოველდღე მინიმუმ ერთი ბოსტნეული და ხილი თითოეული ჯგუფიდან. ლურჯი/იისფერი: ქიშმიში, ყურძენი, მოცვი, ქლიავი.
წითელი: პომიდორი, ალუბალი, მარწყვი, წითელი ვაშლი.
ყვითელი/ნარინჯისფერი: გოგრა, მანგო, ატამი, სტაფილო, ყვითელი ვაშლი, ტკბილი კარტოფილი.
თეთრი: კარტოფილი, ბანანი, მსხალი, ყვავილოვანი კომბოსტო.
მწვანე: ისპანახი, ბროკოლი, მწვანე ლობიო, მწვანე ბარდა, კივი.

აკრძალული პროდუქტები
როდის შეძლებს ბავშვი მთელი ოჯახისთვის მომზადებულის ჭამა? - კითხვა, რომელიც ყველა დედას აწუხებს. ჩვეულებრივ, საერთო მაგიდაზე გადასვლა ხდება ერთი წლის შემდეგ, იმ პირობით, რომ საკვები ადაპტირებულია ბავშვის შესაძლებლობებზე.

კიდევ ერთი საკითხია, როგორ ავირჩიოთ საკვები, როდესაც ბავშვი იწყებს მთელი ოჯახისთვის განკუთვნილი კერძების ჭამას. უპირველეს ყოვლისა, არ უნდა დაგვავიწყდეს, რომ ბავშვის "საპატიო" ასაკის მიუხედავად, მას მაინც სჭირდება სპეციალური მენიუ. სწორედ ამიტომ, ერთი წლის შემდეგაც კი არ უნდა მისცეთ ბავშვს საკვები, რომელიც არ ხართ დარწმუნებული, რომ უსაფრთხოა, ან შესთავაზოთ ძალიან „მძიმე“ კერძები, რომლებმაც შეიძლება გააღიზიანოს კუჭ-ნაწლავის ტრაქტი ან გამოიწვიოს ალერგია.

რა საკვები არ უნდა იყოს სამ წლამდე ასაკის ბავშვის მენიუში?

ყველა სახის ბულიონი.
სოსისები და ძეხვეული, გარდა ბავშვთა კვებისათვის განკუთვნილი ძეხვებისა (სკოლამდე არ მისცეთ ნახევრად შებოლილი ან შებოლილი პროდუქტები).
ფეტვის მარცვლეული, გარდა სპეციალური ბავშვის ფაფისა.
ხაჭოს დესერტები და ქარხნული რძე
ზღვის პროდუქტები.
შოკოლადი, შოკოლადის ტკბილეული, შოკოლადით დაფარული ტკბილეული, ფუნთუშები და ფუნთუშები (მაგალითად, კურაბიე).
ნამცხვრები, ნამცხვრები კრემით.

რა პროდუქტები რჩება აკრძალული სამი წლის შემდეგაც?

სოკო ნებისმიერი ფორმით.
ცხიმიანი ხორცი და თევზი.
იხვები, ბატები და მათი კვერცხები.
დაკონსერვებული საკვები.
ცხელი სოუსები, მდოგვი, წიწაკა, ძმარი, ნატურალური ყავა, კონცენტრატებისგან დამზადებული წვენები და სასმელები, მაიონეზი.
პაშტები, ღვიძლის ძეხვეული.
პირველი და მეორე მშრალი (სუბლიმირებული) კერძები.
ხორცი ან თევზი ასპიკი.
საკვები დანამატების შემცველი პროდუქტები (არომატი, ხელოვნური ფერები). ეს მოიცავს საღეჭი რეზინას და ჩიფსებს.
სოდა; სასმელები დამატკბობლებით და ხელოვნური არომატით და/ან არომატიზატორებით.
ზოგიერთი საკვები უმჯობესია საერთოდ არ მიეცეს ბავშვებს. საუბარია რძეზე, არაჟანზე და ხაჭოზე, რომლებიც არ არის პასტერიზებული და არ მოხარშული, თერმული დამუშავების გარეშე თევზზე (მაგალითად, სუში, ვობლა და ა.შ.) და ცივად შებოლილ თევზზე.

მარილი -კი თუ არა?
ბავშვის სხეულს არ შეუძლია მარილის გარეშე. ამავე დროს, მისი საჭიროება ძალიან მცირეა, გადაჭარბება სრულიად სახიფათოა.

მარილი გვაძლევს ორ ელემენტს - ნატრიუმს და ქლორს. პირველი მათგანი განსაკუთრებით მნიშვნელოვანია, რადგან ის ხელს უწყობს ორგანიზმში წყლის მეტაბოლიზმს და არის მისი ყველა თხევადი მედიის ნაწილი: სისხლი, კუჭის წვენი და სხვა. ხელს უწყობს არტერიული წნევის შენარჩუნებას ნორმალურ ფარგლებში. ჩვენმა სხეულმა „იცის როგორ“ დაარეგულიროს ნატრიუმის დონე: თუ ნატრიუმი არ არის საკმარისი, „ითხოვს“ მარილის ჭამას, თუ ბევრია, სთხოვს დალევას, რათა ზედმეტი გაანეიტრალოს.

თანამედროვე ბავშვები ამ ელემენტის სიჭარბის პრობლემას უფრო ხშირად აწყდებიან, ვიდრე მისი დეფიციტით გამოწვეულ პრობლემას, რადგან თუ ისინი კარგავენ, ეს ძირითადად ოფლის გამოყოფით, საჭმლის მონელების და ღებინების დროს ხდება. მაგრამ კვლევებმა აჩვენა, რომ ჩვენს რაციონში ძალიან ბევრი მარილია. „ტრადიციად“ ქცეული ამ მახასიათებლის შემდეგ ბავშვებში შეიძლება გამოიწვიოს პრობლემები მეტაბოლიზმთან, თირკმელების, გულის და სისხლძარღვების ფუნქციონირებაში. გარდა ამისა, ზოგადად, ბავშვის ორგანიზმს უჭირს ორგანიზმში მინერალების სწორი ბალანსის შენარჩუნება და განსაკუთრებით მათ სიჭარბესთან გამკლავება.

ჩვენი ამოცანაა ვასწავლოთ ბავშვს ზომიერად მარილიანი საკვების ჭამა. ამისათვის საკმარისია მარტივი წესების დაცვა.

გახსოვდეთ, რომ ნატრიუმი გვხვდება თითქმის ყველა საკვებში, რომელსაც ჩვილები ეცნობიან ცხოვრების პირველ წელს: მისი დიდი რაოდენობაა რძის პროდუქტებში, ასევე ხორცში, მარცვლეულში და ა.შ. გარდა ამისა, ჩვილებში ამ ელემენტის საჭიროება მცირეა. ამიტომაც არ არის აუცილებელი 1 წლამდე ბავშვების საკვებში მარილის დამატება. ტყუილად არ არის, რომ ბავშვთა კვების ხაზის პროდუქტები ან საერთოდ არ შეიცავს მარილს ან ცოტას შეიცავს.
როდესაც თქვენი ბავშვი გაიზრდება, მან უნდა დაუმატოს მარილი მის საკვებს მსუბუქად, ისე რომ თქვენი გემოვნებით ნაკლებად მარილიანი ჩანდეს.



0
111
2-ს მოსწონს
ავტორი:ნათია ჩხობაძე
ნათია ჩხობაძე
111