x
image
თამილა გურაშვილი
Mediator image
კიბოს, ქოლესტერინისა და დაბერების საწინააღმდეგო სანელებლები

image
სანელებელი, არა მხოლოდ გემოვნებას მატებენ კერძებს, არამედ, ეხმარებიან ორგანიზმს იყოს უფრო ხალისიანი და ჯანმრთელი. თუ მათ ყოველდღიურად გამოვიყენებთ, თქვენი კვება სასარგებლო იქნება და თქვენი ჯანმრთელობა გაუმჯობესდება.



image

1. კურკუმა არის კიბოს საწინააღმდეგო ანტიბიოტიკი - ჯანჯაფილის ეს ნათესავი აღმოსავლეთში დიდი ხანია ცნობილია, როგორც შესანიშნავი ანთების საწინააღმდეგო, სადეზინფექციო საშუალება. ინდოეთში მას ყველგან ამატებენ, ჩაის ჩათვლით. ის იცავს ინდოელ ხალხს ტოტალურ ანტისანიტარიულ პირობებში, რადგან აფერხებს ბაქტერიების ზრდას და შეუძლია მოკლას ზოგიერთი პარაზიტი, რომელსაც უყვარს ადამიანში ჩასახლება.



კურკუმას ანტიოქსიდანტების მასის, ისევე როგორც პოლიფენოლ კურკუმინის გამო, კიბოს საწინააღმდეგო ეფექტური აგენტი ეწოდა. ეს ნივთიერება არა მხოლოდ აფერხებს კიბოს უჯრედების ზრდას, არამედ, ხელს უწყობს ცუდი ქოლესტერინის შემცირებას. ყვავილოვან კომბოსტოსთან შერწყმისას დადასტურებულია, რომ კურკუმა ხელს უშლის პროსტატის კიბოს ან აჩერებს პროსტატის სიმსივნის ზრდას. ეს მართლაც ძალიან გემრიელია - შეგიძლიათ უბრალოდ მოხარშოთ კომბოსტო კურკუმასთან ერთად ან გამოაცხოთ ღუმელში.




კურკუმაში შემავალი კიდევ ერთი სასარგებლო ნივთიერება არის ტუმერონი. მიუნხენის ნევროლოგიისა და მედიცინის ინსტიტუტის ლაბორატორიულმა ტესტებმა დაადასტურა, რომ ტუმერონი აძლიერებს ტვინის ღეროვანი უჯრედების ზრდას და მათ განვითარებას სრულფასოვან ნეირონებად. ანუ, მას შეუძლია დაეხმაროს დემენციის მკურნალობაში და ინსულტის შემდეგ აღდგენაში. მეცნიერები აღნიშნავენ, რომ მეცნიერებამ იცის ნივთიერებები, რომლებიც აჩქარებს ღეროვანი უჯრედების ზრდას, მაგრამ ძალიან ცოტა ნივთიერებაა, რომელიც უზრუნველყოფს უჯრედების ნეირონებად გარდაქმნას. კურკუმას ტუმერონი არსებითად თითქმის უნიკალური ნივთიერებაა, რომელსაც შეუძლია ტვინის არა თუ გაახალგაზრდავება, არამედ, მისი კარგ ფუნქციურ მდგომარეობაში შენარჩუნება. ანუ სიბერის უკან დახევა.





image


2. სურნელოვანი შავი პილპილი - გამოიყენება სისხლის შედედების საწინააღმდეგოდ

ერთ-ერთ უძველეს სანელებელს, შავი პილპილის მარცვლებს, აფასებდნენ უძველესი მკურნალები, იყენებდნენ მას, როგორც საჭმლის მონელების სტიმულირების და კუჭ-ნაწლავის ტრაქტის სამკურნალო საშუალებას. შემდეგ წიწაკა დააქუცმაცეს და საჭმელს დაუმატეს. თანამედროვე ექიმები ასევე გირჩევენ წიწაკის მარცვლების ყიდვას, შენახვას. ძილის წინ დაფქვას და ჭამას.




წიწაკა შეიცავს ეთერზეთებს, რომლებიც იძლევა მაქსიმალურ პრევენციულ და თერაპიულ ეფექტს: ეხმარებიან საჭმლის მონელებას, ნივთიერებათა ცვლის დარღვევებს, სიმსუქნეს. დიახ, წიწაკის წყალობით თქვენი კერძები შეიძლება გახდეს ნაკლებად კალორიული, რადგან ის ააქტიურებს კალორიების მოხმარებას და წვას.



მთავარი სარგებელი საკვებში მუდმივი გამოყენებისას: მცირდება გულ-სისხლძარღვთა სისტემის დარღვევებისა და თრომბოზის განვითარების ალბათობა.



image

3. ცხარე წითელი წიწაკა წვავს კალორიებს, წონის დაკლებისთვის შესანიშანვი საშუალებაა.


ცხარე წიწაკის მთავარი და მთავარი უპირატესობა წონის დაკლების უნარია. უფრო სწორად, წიწაკის წყალობით, მაძღრობის შეგრძნება უფრო სწრაფად მოდის, ანუ ნაკლებს მიირთმევთ. წითელი წიწაკა ასევე ასტიმულირებს ნივთიერებათა ცვლას.





წიწაკის მთავარი თვისება ორგანიზმში ვირუსებთან და ბაქტერიებთან ბრძოლის უნარია, ამიტომ ცივ სეზონზე მკაცრად რეკომენდებულია მისი დამატება კერძებში. წითელი წიწაკა ასტიმულირებს იმუნურ სისტემას და დადებითად მოქმედებს გულ-სისხლძარღვთა სისტემაზე. ითვლება, რომ რაც უფრო ხშირად მიირთმევთ მწარე წიწაკას, მით უფრო მცირდება გულის შეტევის რისკი.

მაგრამ აქ არის ერთი პრობლემა: რაც უფრო მეტი წითელი წიწაკაა კერძებში, მით უფრო მაღალია კუჭის ან თორმეტგოჯა ნაწლავის წყლულის, აგრეთვე, ანუსის ძლიერი გაღიზიანების რისკი, რომელიც მიდის სისხლდენამდე.





4. კიდევ ერთი სასარგებლო სანელებელი, დაფნის ფოთოლი. ჩვენ მიჩვეულები ვართ დაფნის ფოთოლის მხოლოდ წვნიანებში მოხმარებას, ასევე, ვამატებთ შემწვარს, მწნილებსა და მარინადებს. იშვიათად ხმარობენ, როგორც ჩაის. თუმცა, სულ ტყუილად : დაფნის ფოთლის ნახარშს ბევრი სასარგებლო თვისება აქვს:




image


* დეზინფექციას უკეთებს და აშრობს კანს (გამოიყენება ნაზი კანის გასაწმენდად გამონაყარის დროს ან საწოლში მიჯაჭვულ პაციენტებში ნაწოლების მკურნალობისას);



* ხსნის კუნთების ტკივილს დაჭიმვის დროს, ამშვიდებს სახსრების ტკივილს;




* ამშვიდებს ნერვებს, ხელს უწყობს კარგ ძილს, ამშვიდებს კუნთებს (მათ შორის ხელს უწყობს შებერილობის მოხსნას);




* ეხმარება ბრონქების გაწმენდას გაციების დროს, ეხმარება სინუსიტის, ბრონქიტის (როგორც დამატებითი საშუალება და არა მთავარი) მკურნალობაში;




* დაფნის ფოთლები შეიცავს ევგენოლს და ცინეოლს, რომლებიც ხელს უშლიან გულძმარვას.

0
165
შეფასება არ არის
ავტორი:თამილა გურაშვილი
თამილა გურაშვილი
Mediator image
165
  
კომენტარები არ არის, დაწერეთ პირველი კომენტარი
0 1 0