სხვა ღორის ხორცის დადებითი და უარყოფითი გავლენა ადამიანის ჯანმრთელობაზე 2018, 1 მარტი, 21:12
სხვა სახეობის ხორცებთან შედარებით ღორის ხორცს ლიდერი პოზიცია უკავია. ის მრავალი ნაციონალური კერძების საფუძველია. განსაკუთრებით კი ქართველებისათვის.მათი საყვარელი საკვები ხომ, სწორედ ღორის ხორცისგან მზადდება, როგორიცაა: მწვადი, ხინკალი, აფხაზურა, კუპატი და ა.შ.
აქედან ჩნდება კითხვა: რა დადებითი და უარყოფითი გავლენა აქვს ღორის ხორცს ადამიანის ჯანმრთელობაზე?
როგორია ღორის ხორცის შემადგენლობა:
სელენი - იმუნური სისტემისთვის შეუცვლელი ელემენტია, ამ მინერალური ნაერთების მიღება შესაძლებელია სხვა ცხოველური პროდუქტებისგან (კვერცხი, ხორცი, ზღვის დელიკატესები, რძე). თუმცა, საუკეთესო წყარო ღორის ხორცია. თუთია - მამაკაცებსა და ქალბატონების სასქესო სისტემაზე დადებით ზეგავლენას ახდენს. საინტერესოა, რომ თუთიის რეკომენდირებული დღიური ნორმის 20% -ზე მეტი 100 გრამს აგროვებს ღორის ხორცში. ელემენტი საჭიროა ტვინის სათანადოდ ფუნქციონირებისთვის, ძვლებისა და კუნთების მშენებლობასა და იმუნური სისტემის მუშაობისთვის. ფოსფორი არის მინერალური ნაერთი, რომელიც აძლიერებს ძვლებს, ფრჩხილებს, თმას და კბილებს. ფოსფორი ენერგეტიკის წყაროა, კვებავს სხეულს და ენერგიას. ნივთიერება პასუხისმგებელია ქსოვილების რეგენერაციისთვის, ერთი პორცია ღორის ხორცი შეიცავს ფოსფორის რეკომენდებული ყოველდღიური გამოყენების 25%-ს. რკინა - სისხლის მიმოქცევის პასუხისმგებელი კომპონენტია, სისხლის წითელი უჯრედების წარმოება, ჰემოგლობინის ბალანსი, სისხლძარღვთა სისტემის სრული აქტივობა. ღორის ხორცის სისტემატური მიღებით, მცირდება ანემიის (ანემიის) ალბათობა მოზარდებსა და ბავშვებში. მაგნიუმი - აუცილებელია გულის კუნთის შესანარჩუნებლად, ჟანგბადით ქსოვილების გაჯერებისთვის, ჰემოგლობინის დაბალანსებისთვის, სისხლძარღვთა სისტემის სრულფასოვნებისთვის. მაგნიუმი იწვევს ტვინის სრულ მუშაობას, ასტიმულირებს ნეირონს. 100 გრ. ხორცში ამ ელემენტის რეკომენდებულმა ყოველდღიურმა ნორმამ 7% შეადგინა. კალიუმი - მნიშვნელოვან როლს ასრულებს სისხლის წნევის სტაბილიზაციასა და კონტროლში, ისევე როგორც წყლის მარილის ბალანსში. მაგნიუმის კომბინაციაში კომბინირებული კალიუმი გამორიცხავს გულის პათოლოგიების რისკს და ასევე იცავს კიდურებს და შინაგან ორგანოებს შეშუპებისგან. ვიტამინი B1 - კომპონენტს სხვანაირად ტიამინს უწოდებენ. იგი პასუხისმგებელია ნერვულ სისტემაზე, ასევე ადამიანის ფსიქო-ემოციურ მდგომარეობაზე. ტიამინი შეიძლება მიღებულ იქნას სხვა სახის ხორციდან, მაგრამ ღორის ხორცს პირველი ადგილი უკავია, ამ ნივთიერების შემადგენლობით (ყოველდღიური მაჩვენებლის 50% -ზე მეტი). ვიტამინი B2 - რევოლფლავინის დაგროვება ხორცში, კანზე, თმასა დაფრჩხილებზე დადებითად მოქმედებს. რეგულარული მიღებით, ნიკოტინის და ალკოჰოლური სასმელების მავნე ზემოქმედება ქრება და ხდება სხეულის წონის სტაბილიზაცია. ყოველივე ამის შემდეგ, ღორის ხორცს არ შეიძლება ვუწოდოთ მაღალკალორიული პროდუქტი. იგი ხშირად სასურველია მათთვის ვისაც წონის დაგდება სურს და დიეტაზეა. პირიდოქსინი - ელემენტს აქვს სხვა სახელი - ვიტამინი B6. ნივთიერება აუცილებელია ყველა მეტაბოლური პროცესისთვის, და ცენტრალური ნერვული სისტემის მუშაობის შესანარჩუნებლად. ღორის ხორცი იცავს ადამიანებს აპათიისგან და ამცირებს მგრძნობელობას სხვა გამაღიზიანებლების მიმართ. პირადინოზინის ყოველდღიური დასაშვები რაოდენობა 35%- ია. ვიტამინი B12 - ყოველდღიური ნორმა 8% -ია. საინტერესოა, რომ ცხოველური პროდუქტები მხოლოდ B12 ვიტამინის წყაროა, ღორის არ არის გამონაკლისი. ელემენტი საჭიროა სისხლის წითელი უჯრედების წარმოებისთვის, მხედველობის გასაუმჯობესებლად, თვითშეფასების და ინფორმაციის გადამუშავების გაზრდისთვის. ვიტამინის B12 არარსებობა იწვევს ანემიის ჩამოყალიბებას (ასაკოვან ადამიანებში). კრეატინი - პასუხისმგებელია კუნთების ჩამოყალიბებაზე, ამიტომ სასარგებლოა ღორის ხორცის ჭამა სპორტსმენებისთვის და მათთვის, ვინც აქტიური ცხოვრების წესით ცხოვრობენ. კრეატინი არ იძლევა ბოჭკოების დაშლის საშუალებას, ნერვიულობის დროს, მატებს სიფხიზლეს და ენერგიას. ნიაცინი - ვიტამინი B3. ნიაცინი საჭიროა უჯრედების სრულფასოვანი ზრდისთვის და მემბრანის გაძლიერებისათვის. ის აჩქარებს კანის მეტაბოლურ პროცესებს და ინარჩუნებს სილამაზეს, ხანგრძლივი დროის განმავლობაში. აქედან გამომდინარე, ღორის ხორცს იღებენ ის ასაკიანი ადამიანები, რომელთაც სურთ ნაოჭების მოშორება და პიგმენტაცია. ხორცში ყოველდღიური ნორმა 40% -მდეა. ტაურინი - ადამიანის სხეულს ამინომჟავა თვითონ შეუძლია გამოიმაუშაოს. ტაურინი გავლენას ახდენს გულის კუნთის მუშაობაზე, გამორიცხავს პათოლოგიების შესაძლებლობას, გულის შეტევას და პარალიზს. ქოლესტერინი - ღორის ხორცი შეიცავს ცხოველურ სტეროლს. თუმცა, სამეცნიერო კვლევებმა დაამტკიცა, რომ საკვები ნივთიერებების ხელმისაწვდომობა არ მოქმედებს სისხლის საერთო ქოლესტერინის დონეზე. ამიტომაც ხორცის მოხმარება შესაძლებელია დიაბეტიკებისთვის და მსუქნებისათვის. გლუტათიონი- კომპონენტი ბუნებრივი ანტიოქსიდანტია. ის ასუფთავებს ღვიძლს და ავსებს ხვრელებს სხეულის ღრუში. გლუტათიონი შლის ტოქსიკურ ნაერთებსა და შხამებს, ასუფთავებს კუჭ-ნაწლავის ტრაქტს მავნე ნარჩენებისგან. ღორის ხორცის სასარგებლო თვისებები 1. ღორის ხორცი ცილების წყაროა. ღორის ხორცის დიეტა სასარგებლოა სპორტსმენებისათვის და იმ ადამიანებისთვის, რომლებიც მზად არიან წონაში დაიკლონ. ის მატებს ენერგიას და ფიზიკურ აქტივობას. 2. ღორის ხორცი ეხმარება ადამიანებს დაავადების სწრაფად აღდგენაში ან ოპერაციის შემდეგ რეაბილიტაციაში. მასში შემავალი აქტიური კომპონენტები აძლიერებენ ტვინის აქტივობას და აუმჯობესებს მეხსიერებას. 3. მიკრო- და მაკრონოტრიენტები ძვლების გაძლიერებასა და მოტეხილობის ალბათობას ამცირებენ. პროდუქტი აუმჯობესებს იმუნიტეტს და ასევე აღადგენს უჯრედების ნაკლებობას, სეზონებს შორის პერიოდში. 4. ხორცი ზეგავლენას ახდენს ნერვულ სისტემაზე, ამცირებს მგრძნობელობას სხვა გამაღიზიანებლების მიმართ და ხსნის ქრონიკულ დაღლილობას. 5. ღორის ხორცი დადებითად მოქმედებს ქალის ჰორმონებზე. ის კარგია კაცებისთვისაც, ხორცი აუმჯობესებს და ხელს უწყობს სექსუალურ დაავადებებს. ღორის სპეციალური შემადგენლობა ამცირებს უნაყოფობის რისკს. 6. ღორის ხორცი დაბალკალორიულ საკვებს შეიცავს, რკინის მაღალ პროცენტს და სასარგებლო ელემენტებს. ის დადებითად მოქმედებს სისხლის მიმოქცევის სისტემაზე. 7. დიეტოლოგები მკაცრად ურჩევენ მიირთვან მჭლე ხორცი კვირაში ერთხელ მათ, ვინც ანემიისგან იტანჯება. ხორცის რეგულარული მოხმარება შეამცირებს ლაქტაციის პერიოდში რძის დედის დეფიციტს. 8.იმისათვის, რომ ღორის ხორცი მაქსიმალურიად სასარგებელო იყოს, ხორცი უნდა იყოს დუხოვკაში შემწვარი, მოხარშული ან მოთუთქული. ზრდასრული ადამიანი 200 გრ ჭამს მზა პროდუქტს დღეში. ღორის ხორცის მავნებლობა 1. აღსანიშნავია, რომ ხორცს ბევრი ზრდის ჰორმონი აქვს. როდესაც მას ჭარბი რაოდენობით ვიღებთ და ბოროტად ვიყენებთ, მიკროელემენტები იწვევს ადამიანის ჰიპერტროფიულ და ანთებით პროცესებს. არსებობს ახალი კეთილთვისებიანი სიმსივნეებისა და კიბოს უჯრედების განვითარების პოტენციური რისკი. 2.ხორცი მდიდარია ჰისტამინით. ჭარბი მიღება ადამიანის ორგანიზმში იწვევს ალერგიას, ნაღვლის არხების დაავადებებს, ანთებას და თრომბოფლებიტს. 3.ჰისტამინის ჭარბი წარმოქმნისას ხდება რიგი დერმატოლოგიური დაავადებების ფორმირება. ღორის ხორცის ბოროტად გამოყენებას მივყავართ არითმიის განვითარებამდე, გულის პათოლოგიებსა და გულის შეტევამდე. 4. ვირუსოლოგებმა აღმოაჩინეს, რომ ღორის ფილტვის ქსოვილებს, რომლებიც ძეხვში და ძეხვის პროდუქტებშია, ძეხვეული საუკეთესო გარემოა გრიპის ვირუსის სხვადასხვა ხარისხით გავრცელებისათვის. ასეთი პროდუქციის გამოყენებისას მავნე ბაქტერიები აღწევენ ადამიანის სხეულში. 5. მიკროორგანიზმები შეიძლება მაშინვე არ გამოვლინდეს, გამრავლება ხდება, ზედმეტი დატვირთვის, ავიტამინოზის და ჰიპოთერმიის დროს. ამ შემთხვევაში, ვირუსი იწყებს აქტიურ განვითარებას, დაავადების პროვოცირებას, შესაბამისი შედეგით . 6. აკრძალულია ღორის ხორცის ჭამა კუჭის დაბალი მჟავიანის დროს. პროდუქტის ძირითად ნაწილს აქვს მაღალი ცხიმის შემცველობა (გარდა loin) და გადაჭარბებული ენერგეტიკული ღირებულება. მისი ბოროტად გამოყენება იწვევს სიმსუქნეს და ათეროსკლეროზს, ქოლესტერინის ლაქებს სისხლძარღვების კედლებზე. 6. ღორის ხორცი მცირე რაოდენობით სასარგებლოა ჯანსაღი ადამიანისთვის. აღსანიშნავია, რომ რეკომენდებულია ცხოველის მჭლე ხორცი. სხვა შემთხვევებში, პროდუქტმა შეიძლება მნიშვნელოვანი ზიანი მოგაყენოთ. 1492 4-ს მოსწონს
|