x
მეტი
  • 09.06.2023
  • სტატია:128570
  • ვიდეო:356738
  • სურათი:501215
უნდა მივირთვათ თუ არა შემწვარი ქათმის კანი - ამ შეცდომას ბევრი უშვებს!
image

ბევრ ადამიანს ძალიან უყვარს ქათმის დაბრაწული, ხრატუნა კანი. ბევრი კი პირიქით, უარს ამბობს მის მირთმევაზე იმის გამო, რომ ამ პროდუქტს ზედმეტად კალორიულად და ქოლესტერინის საშიშ წყაროდ მიიჩნევს. ამ პროდუქტის რეპუტაცია მართლაც რომ საეჭვოა, ქათმის კანი ხომ ცილის ძალიან თხელი ფენისა და დიდი რაოდენობით ცხიმისგან შედგება.

დიეტოლოგები მართლაც არ ურჩევენ ამ პროდუქტის მიღებას მომატებული ქოლესტერინის მქონე ადამიანებს. ქათმის კანი არც დიეტური კვებისთვის გამოდგება. ყველა სხვა შემთხვევაში ეს პროდუქტი დასაშვებია და სასარგებლოც კი არის.


1. სასარგებლოა იმუნიტეტისთვის
image

ბევრმა არ იცის, რომ ქათმის კანი შეიცავს დიდი რაოდენობით ვიტამინებს: А, Е, და ასევე В ჯგუფის (В2, В6 და В12). ამას გარდა, კანის შემადგენლობაში შედის ისეთი მინერალები, როგორიცაა კალიუმი, რკინა, ფოსფორი, მაგნიუმი და, რათა თქმა უნდა ცილები.

2. აუმჯობესებს გულის მუშაობას

image

ქათმის კანში არსებული ცხიმების დიდი ნაწილი უჯერი ცხიმებია, რაც სასარგებლოა გულის მუშაობისთვის. ჰარვარდის ჯანდაცვის უმაღლესი სკოლის მონაცემებით, 30 გრამი ქათმის კანი შეიცავს მხოლოდ 3 გრამ ნაჯერ ცხიმს და 8 გრამ უჯერს.

3. შეიცავს ცილას
image
აღსანიშნავია, რომ ქათმის კანის გადაგდებით, თავიდან იცილებთ სასარგებლო ცილებსაც. მეცნიერების მიერ დამტკიცებულია, რომ ცხოველური წარმოშობის ცხიმებისგან ნაწლავები შეიწოვს 90% ამინომჟავებს, ხოლო მცენარეულიდან - მხოლოდ 60%-ს.


ასევე დაგაინტერესებთ:



1. იცით ამ ქათმის ფილეებიდან რომელია საშიში? - ხორცის ყიდვისას ეს აუცილებლად უნდა გაითვალისწონოთ!

image


2. თეთრი კვერცხი უფრო სასარგებლოა თუ ყავისფერი? - ეს უნდა ვიცოდეთ!

image


3. როგორ განვასხვავოთ ნამდვილ რძეზე და ფხვნილზე დამზადებული ყველი - დაიმახსოვრეთ და გაფრთხილდით!

image


4. როგორ და რომელი მაიონეზი ავირჩიოთ - ტესტირების შედეგები

image


5. გოგლი-მოგლი: წამალი თუ საწამლავი? - ეს უნდა ვიცოდეთ!

image


6. ყველაზე უცნაური ომლეტი - გემრიელი და დიეტური საუზმე, რომლითაც ყველას გააოცებთ

image


7. რისგან მზადდება სინამდვილეში კარტოფილის ჩიფსები - ეს უნდა იცოდეთ!

image




3
17055
7-ს მოსწონს
1-ს არა
ავტორი:natia.a
natia.a
17055
  
2017, 6 აპრილი, 9:12
ნატუშკა,მე დავიბადე და გავიზარდე თბილისში,ვაკეში ფალიაშვილზე,მაგრამ სოფელში ჩასვლა ისე მიყვარდა ზაფხულში ვერ წარმოიდგენ,არა და იქაც ქონდა დედას პატარა საქათმე საერთო ეზოში და ბაღ-ბოსტანი 50-60-ში,და სანამ გაზი შემოვიდა 63-ში ყველაფერს ვწვავდით ხან ტაფაზე და ხან კეცზე,და ღვინოსაც ვწურავდით სახლში,რადგან "აფრიკაში"გვქონდა ბაღ-ბოსტანი,გაგიგია ვარდის მურაბა?სპეციალური ვარდია ამისთვის,და მთელი ჩემი სადაქლო მოდიოდა ჩვენთან ამ მურაბისთვის!!!
2017, 5 აპრილი, 11:32
ნერწყვი მომადგა :)) მეც იმერეთში ვარ გაზრდილი და ბებიას გაკეთებული ნეშოიანი მჭადების და ბაჟეს გემო ახლაც მახსოვს :)
2017, 5 აპრილი, 10:10
ოღონდ ქათამი უნდა იყოს შენს ეზოში გაზრდილი და კვებავდე ხმელი სიმინდით და არა სპეც-საკვებებით,მახსენდება ბავშვობაში გურიაში და იმერეთში რა გემრიელი იყო წიწილები,ბებო და მამიდა და დეიდები შემდეგ კოცონზე ასუფთავებდნენ კანს,რეცხავდნენ და ბრაწავდნენ კეცზე და უკვე გამზადებულ ბაჟეში ჩადებდნენ ცხელს,ტიტუ,ტიტუ რა გემრიელი იყო ცხელ მჭადთან ერთად!!!
0 1 3