შაქრის საყოველთაო დეფიციტის ფონზე, ერთი ნამცხვრის რეცეპტი გამახსენდა, რომლის გამოსაცხობად, შაქარი არა არის საჭირო. ამასთან, ამ ცომით, ერთდროულად, ერთის კი არა, რამდენიმე სახის ნამცხვრის გამოცხობა შეიძლება.
ინგრედიენტები:
შესქელებული რძე (უმი) – 1 ქილა
კვერცხი – 2 ცალი
გამდნარი კარაქი – 100 გრ.
სოდა – 1 ჩ. კ.
ძმარი – 1 ს. კ.
მარილი – 1 მწიკვი
ვანილინი – 0, 5 პაკეტი
ფქვილი – რასაც შეიზელს
ქიშმიში – 100 გრ. (სურვილის შემთხვევაში)
მასალა გულსართისთვის:
შესქელებული რძე – ნახევარი ქილა
შავი შოკოლადი – 100 გრ.
ნიგოზი – 100 - 150 გრ.
ან
ჯემი – 200 გრ.
ან
შოკოლადის კრემი "ნუტელა"
ან
დაფქული 1 ჭ. ნიგოზი და 1 ფილა შავი შოკოლადი
1 კვერცხის გული და 0, 5 პაკეტი ვანილინი – გადასასმელად.
მომზადება:
I. ჯერ გულსართი მოამზადეთ: მოათავსეთ შოკოლადის ნატეხები პატარა ზომის თასში, დაამატეთ შესქელებული რძე და თასი მოათავსეთ წყლის აბაზანაზე > იქამდე ურიეთ, ვიდრე შოკოლადი არ გადნება და რძეს არ შეერევა > დაამატეთ მანქანაში გატარებული ნიგოზი და კარგად მოურიეთ.
II. ათქვიფეთ კვერცხი, მარილი და ვანილინი > დაამატეთ შესქელებული რძე და კარგად ათქვიფეთ > დაამატეთ კარაქი, სოდა, ძმრით და ისევ ათქვიფეთ > თუ ქიშმიშსაც დაამატებთ, მაშინ წინასწარ დაასხით მდუღარე წუალი, როდესაც შეგრილდება, წყლიდან ამოწურეთ და ფქვილში ამოავლეთ > დაამატეთ იმდენი ფქვილი, რასაც შეიზელს.
ცომი უნდა იყოს რბილი და გასაბრტყელებელი.
III. გაყავით ცომი ორ ნაწილად და თითოეული გააბრტყელეთ, 1 სმ–ს წიწეზე > გადაუსვით ფენებს გულსართი და გადაახვიეთ ხვეულის სახით.
IV. შეურიეთ კვერცხის გულს ცოტა წყალი და ვანილინი > გადაუსვით ხვეულებს ზემოდან > მოათავსეთ ცხიმწასმულ საცხობ ფირფიტაზე ან კალკაზე.
V. გამოაცხვეთ 180 გრადუსზე, წინასწარ გახურებულ ღუმელში.