სხვა წიწაკის თვისებები 2013, 3 სექტემბერი, 22:51 წიწაკა უძველესი კულტურაა, რომე
ლიც ფართოდაა გავრცელებული
მთელ მსოფლიოში.არსებობს წიწაკის მრავალი ჯიში.მას დიდი გამოყენება აქვს კულინარიასა და მედიცინაში.
წიწაკა მდიდარია ვიტამინებით, განსაკუთრებით вჯგუფის, კაროტინით, მიკროელემენტებით და მინერალებით. წიწაკაში აღმოჩენილია კალიუმი, ნატრიუმი, კალციუმი, რკინა, ფოსფორი, გოგი
რდი და ქლორი.წიწაკა შეიცავს ალკალოიდს კაპსაცინს, რომელიც აწესრიგებს საჭმლის მონელებას და კუჭქვეშა ჯირკვლის მოქმედებას. კაპსაცინი ამცირებს თრომბის წარმოქმნის რისკს ინფაქტისა და ინსულტის შემდეგ. წითელ წიწაკას გააჩნია ორგანიზმის გამწმენდი მოქმედება, აუმჯობე სებს სისხლის მიმოქცევას, სხვა ბოსტნეულისაგან განსხვავებით დიდი რაოდენობით შეიცავს ასკორბინის მჟავას, რომელიც ადამიანის ორგანი ზმში 3თვე რჩება.ყოველივე ეს აძლიერებს იმუნიტეტს, აუნჯობესებს მადას, ებრძვის ანემიას, ხელს უწყობს თმების ზრდას და კარგად მოქმე დებს კანზე.ორგანიზმს იცავს გაციებისაგან.როცა გრძნობთ, რომ ცივდე ბით მაშინვე უნდა მიიღოთ 1/4 ჭიქა წიწაკის ნაყენი.ნაყენის მოსამზადე ბლად საჭიროა 0, 5ლ არაყში მოათავსოთ 1ც პატარა ზომის წითელი წიწაკა და გააჩერეთ 7დღე ბნელ ადგილას. მისი სპირტიანი ნაყენი ფართოდ გამოიყენება მედიცინაში გარეგანი ხმარებისას.წიწაკას აქუცმაცებენ, ასხამენ 90% სპირტს 1:10 თანაფარდობით და აჩერებენ ერთი კვირის განმავლობაში.წიწაკის ნაყენი შეიძლიბა მომზადდეს არაყზეც.წიწაკის ნაყენი იხმარება როგორც ტკივილგამაყუჩებელი საშუალება რადიკულიტების, რევმატიზმის, ართრიტის, მიოზიტის და მოყინვის დროს. 802 1-ს მოსწონს
|