ლუდი..ზოგადი თემა და მისი წარმოშობა..
![image](/uploads/article_images/small/19431335358809.jpg)
ცხელი ზაპფხული პაპანაქება სიცხე სული გეხუთება.. და ვერ გშველის ვერაფერი გიჩნდება საშინელი სურვილი წყურვილისა..და ამდ როს არ გსურს წყალი მაშ რა არის ის დასალევი (ღვთაებრივი) რა ყველა მამაკაცს (და ხშირ შემთხვევაში ქალბატონებსაც კი) იზიდავს?ლუდი რათქმაუნდა, ერთი კათხაც კი საკმარისია იმისათვის რო გაინელო ეს საშინელი წყურვილი და დაიკმაყოფილო საკუთარი თავი.
საქართველოში დამეთანხმებით თუ არც ისე კარგი ხარისხის ლუდია, მოკლებულნი ვართ ამ სიამოვნებას და უცხოურ ნაწარმს ვამჯობინებთ ქართულ პროდუქციას.
ამ სტატიაში მინდა ლუდის წარმოშობასა და მის მავნე თუ სასიკეთო ზეგავლენაზე გავამახვილო ყურადღება.
ლუდი-მცირეალკოჰოლიანი სასმელია, რომელსაც სვიის თითქოს მომწარე გემო დაჰკრავს, თუმცა არომატული სასმელია, ღებულობენ ქერის ალაოს, სვიისა და წყლისაგან მიღებული ტკბილის ალკოჰოლური დუღილით.ზოგიერთი ხარისხის ლუდის მისაღებად ქერის ალაოს ნაწილობრივ ცვლიანბრინჯის, სიმინდის ან ქერის ფხვნილით, აგრეთვე შაქრით. ლუსის მიღების ტექნოლოგიური პროცესის ძირითადი სტადიებია: ქერის, ალაოსა და ლუდის ტკბილის დუღილი ლუდის საფუვრით; დამწიფება გაფილტვრა და ჩამოსხმა. ალაოს მისაღებად ქერს წმენდენ, ახარისხებენ, ალბობენ, აღივებენ. შემდეგ მწვანე ალაოს აშრობენ. ლუდის ტკბილის მისაღებად ალაოს აპრიალებენ, აქუცმაცებენ და წყალში ურევენ, მიღებულ მასალაში განსაზღვრულ ტემპერატურაზე მიმდინარეობს ფერმენტაციული პროცესები, რომელთაგან ძირითადია სახამებლის დაშაქრება, რომლის დამთავრების შემდეგ მასალას ფილტრავენ და გამჭვირვალე ტკბილის სვიასთან ადუღებენ საჭირო სიმკვრივის ნარევის მიღებამდე. შემდეგ ტკბილს აცლიან სვიას, წმენდენ და აცივებენ.ტკბილს ადუღებენ ლუდის სპეციალური საფუვრით. სადუღარ აპარატებში ტემპერატურა 5-9 გრადუსით, დროის ხანგრძლივობა -7-8 დღე-ღღამე, რის შედეგად მიიღება მჭვანე ლუდი, რომელსაც დასადუღებლად და დასამწიფებლად გადიტანენ დახურულ ცილინდრულ ჭურჭელში, ე.წ. ტანკში დროის ხანგრძლივობა 21-90 დღე-ღამე, ტემპერატურა 0-2 გრადუსზე. აქ ლუდი გაჯერდება ნახშირორჟანგით, იწმინდება და იღებს საჭირო გემოს. საბოლოოდ ლუდს ფილტრავენ, შემდეგ კი ჩამოასხამენ.
![image](/uploads/article_images/small/19431335359326.jpg)
შემოგთავაზებთ 10 ქვეყანას.
რომლებიც საუკეთესო ხარისხის ლუდს აწარმოვებენ.
1:ინგლისი
2:გერმანია
3:ბელგია
4:ამერიკა(შეერთებული შტატები)
5:კანადა
6:მექსიკა
7:ირლანდია
8:ავსტრალია
9:იაპონია
10:შოტლანდია
შემოგთავაზებთ 20 საუკეთესო ლუდის ნაწარმებს.
1:ჟიგულიოვსკი-Жигулевское
2:ქარლსბერგი-Carlsberg
3:ტოლსტიაკ-Толстяк
4:ველკოპოპოვიცკი კაზიოლ-Velkopopovicky Kozel
5:ბავარია-Bavaria
6:სტარი მელნიკ-Старый мельник
7:ჰოლსტენი-Holsten
8:ოხოტა-Охота
9:კრონენბურგი1664-Kronenbourg 1664
10:სტელა არტიოს-Stella Artois
11:სიბირსკაია კარონა-Сибирская корона
12:პიტ-Пит
13:მილერ-Miller
14:ბუდ-Bud
15:სტაროპრამენ-Staropramen
16:იარპივო-Ярпиво
17:სოკოლ-Сокол
18:ბალტიკა-Балтика
19:ჰეინეკენი-Heineken
20:კლინსკოე-Клинское
![image](/uploads/article_images/small/19431335360329.jpg)
დღეს დღეობით ვერავინ გაგვცემს ზუსტ პასუხს კითხვაზე თუ (საიდან წარმოიშვა ლუდი?!და სად არის ლუდის სამშობლო!) ეს დაუზუსტებელია.მაგრამ როგორც ნებისმიერ ქმედებას თუ მოვლენას, აქვს თავისი ისტორია და წარმოშობა ასევე ლუდსაც.როგორც არუნდა იბრძოლონ ქვეყნება თუ ერებმა ამ სტატუსის მიკუთვნებაზე რო მათ ქვეყანაში წარმოიშვა ლუდი, მაგრამ მაინც დაუზუსტებელია და ვერავინ იტყვის ხაზგასმით რო ლუდის სამშობლო მათი ქვეყანაა.არავინ იცის ჭეშმარიტი ლუდის წარმოშობის ისტორია თუ ადგილი.მაგრამ როგორი დიადი ქვეყანაც არუნდ აიღო მაგალითზე ყველა ერს აქვს თავისებური რეცეპტი ლუდის მოხარშვისა, რომელსაც ყველა ერში თუ ქვეყანაში აქვს ერთი სახელი (ლუდი).
![image](/uploads/article_images/small/19431335360503.jpg)
ჰეინეკენი კაია ისე ვაფშე მიკვირს ჩეხეთი რო ვერ მოხვდა მაგათაც აქვთ კაი ლუდი