ზოგადად მიღებულია, რომ დაკონსერვებული საკვები, მათ შორის თევზი, მნიშვნელოვნად ჩამორჩება ახალ ჯანსაღ საკვებს ნივთიერებებს თავისი შიგთავსითა და თავისი სასარგებლო თვისებებით. თუმცა, ბოლო სამეცნიერო კვლევები უარყოფს ამ გავრცელებულ მცდარ მოსაზრებას. დანიელმა მეცნიერებმა, რომელთა კვლევის შედეგები გამოქვეყნდა Scandinavian Journal of Public Health-ში, დაამტკიცეს, რომ კონსერვაციის სწორი ტექნოლოგიით, დაკონსერვებული თევზი ინარჩუნებს სასარგებლო თვისებების 90%-მდე.
საქმე ის არის, რომ დაკონსერვებული თევზი შეიცავს მაღალი ხარისხის პროტეინს, რომელიც ადვილად შეიწოვება ორგანიზმის მიერ. ამ მხრივ განსაკუთრებით ღირებულია თინუსის კონსერვი, სადაც ცილის შემცველობა რეკორდულ 95%-ს აღწევს. დაკონსერვებული თევზი ინარჩუნებს B ვიტამინების მნიშვნელოვან რაოდენობას, D ვიტამინს, ასევე მინერალებს, როგორიცაა ფოსფორი, კალციუმი და თუთია. ეს ნივთიერებები მნიშვნელოვან როლს ასრულებენ ჯანსაღი ძვლების, გულის, ნერვული სისტემის და იმუნიტეტის შენარჩუნებაში. გარდა ამისა, დაკონსერვებული თევზი ომეგა-3 ცხიმოვანი მჟავების წყაროა: ჩვენს ორგანიზმს არ შეუძლია ამ ცხიმოვანი მჟავების სინთეზირება დამოუკიდებლად, ამიტომ მათი მიღება შესაძლებელია მხოლოდ გარე წყაროდან. ისინი აუცილებელია გულის და სისხლძარღვების ჯანმრთელობისთვის და ამცირებს ქოლესტერინს და ორგანიზმში ანთებას. არ დაგავიწყდეთ ის ფაქტი, რომ თევზის კონსერვი არის მოსახერხებელი და ხელმისაწვდომი პროდუქტი, რომელიც ყოველთვის შეგიძლიათ ხელთ გქონდეთ. ისინი შესანიშნავია სწრაფი და ჯანსაღი საჭმლისთვის ან სხვადასხვა კერძის მოსამზადებლად.
კონსერვაციის თანამედროვე ტექნოლოგიები შესაძლებელს ხდის პროდუქტში საკვები ნივთიერებების მაქსიმალური რაოდენობის შენარჩუნებას. მნიშვნელოვან როლს თამაშობს ნედლეულის არჩევა, დამუშავების მეთოდი და შეფუთვა. მაღალი ხარისხის დაკონსერვებული თევზი მზადდება ახალი თევზისგან, რომელიც ექვემდებარება ნაზ თერმულ დამუშავებას. ისე, რაც შეეხება გავრცელებულ მითებს კონსერვის შესახებ, უნდა დაივიწყოთ ისინი. ყოველივე ამის შემდეგ, ბევრი სასარგებლო ნივთიერება ინახება კონსერვში კიდევ უფრო კარგად, ვიდრე ახალ თევზში, რომელსაც შეუძლია დაკარგოს ზოგიერთი ვიტამინი ხანგრძლივი შენახვის დროს.