x
image
ქეთი1988
Mediator image
Mediator image
როგორ ვიკვებოთ სიცხეში?: 5 მნიშვნელოვანი წესი ყველასთვის

ხშირად არც კი ვფიქრობთ იმაზე, თუ რა და როგორ უნდა ვჭამოთ სიცხეში სხეულის დატვირთვის გარეშე. მოდით გადავხედოთ სწორი კვების რამდენიმე მნიშვნელოვან წესს და გავარკვიოთ, რომელი საკვები, კერძები და სასმელები დაგეხმარებათ ზაფხულის სიცხის უფრო მარტივად გაძლებაში.image

1. წესი #1. მეტი სითხე

სიცხეში ჩვენი ორგანიზმი ინტენსიურად კარგავს სითხეს. ამიტომ აუცილებელია მისი რეზერვების დროულად შევსება. ამაში სასმელები დაგვეხმარება. ჩვეულებრივი წყალი ან უშაქრო მწვანე ჩაი წყურვილის მოსაკლავად საუკეთესო საშუალებაა - უკიდურეს სიცხეში რეკომენდებულია 100-200 მლ გრილი სასმელის (18-20°C) დალევა ყოველ 40-50 წუთში. გარდა ამისა, ნუ უგულებელყოფთ ცივ წვნიანებს, ის არა მხოლოდ გაგახალისებთ, არამედ ორგანიზმს საჭირო ტენსაც მიაწოდებს.
სხვათა შორის, დიეტოლოგები ამტკიცებენ, რომ სიცხეში ჩვენს სუფრაზე რაც შეიძლება მეტი თხევადი კერძი უნდა იყოს. ერთი „მაგრამ“: გულ-სისხლძარღვთა დაავადებებით, ჰიპერტენზიით, სიმსუქნით დაავადებულმა ადამიანებმა და თირკმელების პრობლემებით არ უნდა დალიონ ბევრი სითხე.image

2. წესი #2. კალორიების მიღების შემცირება

ცხელ ამინდში ენერგია დაახლოებით 5%-ით მცირდება და შესაბამისად, ზაფხულში ჩვენს ორგანიზმს ნაკლებად სჭირდება მაღალკალორიული საკვები.
ჩვენ გვავიწყდება ცხიმიანი ხორცი, ნამცხვრები, ბლინები და ოლივიეს სალათი დიეტოლოგები ცხელ ამინდში ყოველდღიურ დიეტას ნიშნავენ: 28% ცხიმი (რომლის 2/3 მცენარეული ცხიმია); 55% ცილები (მცენარეული და ცხოველური ცილები 50 x 50 თანაფარდობით); 17% ნახშირწყლები.
image


3. წესი #3. კვების რეჟიმის შერევა

ცხელი ამინდი ორგანიზმისთვის ნამდვილი გამოცდაა. გვაწუხებს მადის ნაკლებობა, ჭამის შემდეგ კი მუცელში სიმძიმე გვეუფლება. ექსტრემალურ სიცხეში ორგანიზმის ნორმალურად ფუნქციონირებისთვის, დიეტოლოგები გვირჩევენ დიეტის შეცვლას, როდესაც ძირითადი კვება დღის უფრო გრილ დროს გადადის.

უმჯობესია ვისაუზმოთ რაც შეიძლება ადრე - დილის 6-7 საათზე. სადილი- შუადღის სიცხემდე, 11–11:30 საათზე. ვახშამი - 18:00 საათზე, 20-21:00 საათზე ჯანსაღი სასუსნავი. ამ შემთხვევაში ყოველდღიური დიეტის კალორიული შემცველობა უნდა გადანაწილდეს შემდეგნაირად:

საუზმე - 35%;

სადილი - 25%;

ვახშამი - 25%;

გვიანი “სნექი"- 15%.image

4. წესი #4. საუზმე და ვახშამი

თუ ცივ სეზონში საუზმე ტრადიციულად ასოცირდება ნახშირწყლებთან, რომლებიც უზრუნველყოფენ სწრაფ ენერგიას, მაშინ სიცხეში უმჯობესია ლანჩზე მიირთვათ ნახშირწყლებიანი საკვები.

ბოსტნეულისა და ხილის სალათები, წიწიბურა და ბრინჯი, კარტოფილი და უცხიმო სუპები - ამ კერძების ჭამა შეიძლება შუა დღეს კუჭში სიმძიმის შიშის გარეშე. ასეთი ნახშირწყლები ადვილად ასათვისებელია შესაბამისად, არ საჭიროებს დიდი რაოდენობით სითხეს (განსაკუთრებით სიცხეში) მათი ორგანიზმიდან მოსაშორებლად. სადილზე ან/და საუზმეზე რეკომენდებულია ხორცისა და თევზის კერძების გადატანა. გრილ პირობებში ორგანიზმს გაუადვილდება მათი მონელება. უცხიმო ფერმენტირებული რძის პროდუქტები დაგეხმარებათ ძილის წინ შიმშილის დაკმაყოფილებაში.image


5. წესი #5. მეტი ვიტამინები

ოფლთან ერთად ჩვენი ორგანიზმი კარგავს ძვირფას ვიტამინებსა და მიკროელემენტებს (განსაკუთრებით წყალში ხსნად ვიტამინებს C, B1, B2, B6 და PP). შედეგად, ჩვენ განვიცდით ლეთარგიას, სუსტდება იმუნური სისტემა და შეიძლება განვითარდეს ვიტამინის დეფიციტი. ამის თავიდან ასაცილებლად, ჩვენ ვჭამთ შეუზღუდავი რაოდენობით ახალ სეზონურ ხილს, ბოსტნეულს და კენკრას (სასურველია მშობლიური, არა უცხოური), ვსვამთ ახლად გამოწურულ წვენებს, უშაქრო ხილის სასმელებს, ლიმონათებს და კომპოტებს, მცენარეულ ჩაის და ვურევთ ხელნაკეთ სმუზიებს. და არ დაგავიწყდეთ თქვენს საკვებს ჩვეულებრივზე ცოტა მეტი მარილის დამატება.

სხვათა შორის: ცხელ ამინდში ჩვეულებრივზე უფრო ხშირად ვართ მიდრეკილნი სხვადასხვა ნაწლავური ინფექციების მიმართ, ამიტომ აუცილებელია ხილის, ბოსტნეულის და მწვანილის ძალიან ფრთხილად გარეცხვა. მალფუჭებადი საკვები შეინახეთ მაცივარში. არ იყიდოთ საკონდიტრო ნაწარმი კრემით.image




0
161
1-ს მოსწონს
ავტორი:ქეთი1988
ქეთი1988
Mediator image
Mediator image
161
  
კომენტარები არ არის, დაწერეთ პირველი კომენტარი
0 1 0