საკვები სცილდება უბრალოდ ფიზიოლოგიური მოთხოვნილებების დაკმაყოფილებას. ეს არის კომუნიკაციური ურთიერთობები, სტრესის მოხსნა და სიამოვნება. ბევრ ქვეყანაში საკვებს საკულტო სტატუსი აქვს: იტალიელები მაკარონს ეროვნულ საგანძურად მიიჩნევენ, საქართველოში ასევე გვაქვს ხინკლისა და ხაჭაპურის კულტი. მაგრამ პროდუქტებს აქვთ საიდუმლოებები. აქ თქვენ შეიტყობთ წარმოუდგენელ დეტალებს ნაცნობი საკვების შესახებ.
1. ვაშლი ვარდის ყველაზე ახლო ნათესავია
გასაოცარია, რომ ბევრი ხილი ყვავილების ახლო ნათესავია: ისინი ეკუთვნის ერთ ოჯახს. ვაშლი, მსხალი, ქლიავი, ალუბალი და ნუშიც კი - ყველა მათგანია “ოდნავ ვარდი"
2. ყავისადმი სიყვარული მემკვიდრეობით გადადის
ჰარვარდის მეცნიერებმა გამოავლინეს რამდენიმე ტიპის გენი, რომლებიც პასუხისმგებელნი არიან კოფეინის მონელებაზე და ახსნეს, რატომ მოქმედებს ყავა ადამიანებზე განსხვავებულად. ამიტომ, ზოგისთვის საკმარისია ყავის ერთი ყლუპი, ზოგს კი გამამხნევებელი ეფექტის მისაღწევად 2-დან 3 ჭიქა ესპრესო სჭირდება.
3. ცივი კარტოფილი უფრო სასარგებლოა
კარტოფილი არ ითვლება ყველაზე ჯანსაღ საკვებად და ეს ყველაფერი გამოწვეულია მისი მაღალი გლიკემიური ინდექსით, ნახშირწყლების ორგანიზმში შეღწევის სიჩქარით და სისხლში შაქრის დონის ამაღლებით. გამოდის, რომ კარტოფილის გლიკემიური ეფექტის შესამცირებლად, უბრალოდ ცივად უნდა მიირთვათ. ამ შემთხვევაში სახამებელი ნელა იწოვება, შესაბამისად, გლიკემიური ინდექსი უფრო დაბალი იქნება, ვიდრე ცხელ პიურეში.
4. სიმინდის ტაროებს ყოველთვის აქვს ლუწი რაოდენობის მარცვლები.
სიმინდის ყველა ტაროზე მარცვლის რიგების რაოდენობა ყოველთვის ტოლია, ჩვეულებრივ 8-დან 22-მდე და შეიძლება მარცვლების რაოდენობა 1000 ზე მეტიც იყოს. მაღაზიებში გაყიდული საკვებიდან და პროდუქტებიდან ბევრი შეიცავს სიმინდს ან მის რაიმე ფორმას, ცხოველების საკვებიდან დაწყებული, ფოიერვერკებამდე დამთავრებული.
5. სოკო შეიცავს ქიტინს, ისევე როგორც მწერები
მეცნიერული მონაცემებით, სოკოები პლანეტაზე დაახლოებით 400 მილიონი წელია არსებობს და დინოზავრებზე დიდი ხნით ადრე არსებობდნენ. ისინი ჩვენი პლანეტის უძველესი მკვიდრნი არიან, როგორც გვიმრები. ყველა სოკო შეიცავს ქიტინს, რომელიც ქმნის ცხოველების ნაჭუჭს და მწერების ეგზოჩონჩხს. გიგანტური შავი თაფლის სოკო Humongous Fungus ქვესახეობა Armillaria ostoyae არის მალჰერის ეროვნული ტყის ბინადარი ორეგონში, აშშ. მას მიენიჭა პლანეტის ყველაზე დიდი ხმელეთის ორგანიზმის ოფიციალური სტატუსი. მიცელიუმის Humongous Fungus ქვესახეობის Armillaria ostoyae წონა აღემატება 600 ტონას, ხოლო მისი ასაკი 2500 წელზე მეტია.
6. ფისტამ შეიძლება ხანძარი გამოიწვიოს
გამოდის, რომ ფისტას შეუძლია სპონტანურად იწვა დიდი რაოდენობით ტრანსპორტირებისას. და ეს ყველაფერი გამოწვეულია ცხიმის მაღალი შემცველობით და წყლის ძალიან დაბალი შემცველობით. გარდა ამისა, ეს თხილი შთანთქავს ჟანგბადს და გამოყოფს ნახშირორჟანგს; და ეს კიდევ ერთი რისკის ფაქტორია. ამიტომ მათი ტრანსპორტირებისას უსაფრთხოების განსაკუთრებული ზომებია საჭირო.
7. თახვები და ვანილი
თახვებს ვანილის სუნი აქვთ. უფრო კონკრეტულად, თახვის ჯირკვლის სეკრეციას აქვს ვანილის სურნელი და გამოიყენება სუნამოების დასამზადებლად და როგორც საკვები დანამატი გარკვეული საკვების, მათ შორის გამაგრილებელი სასმელებისა და დესერტების გემოს გასაუმჯობესებლად. ცხოველები თავიანთ სურნელს იყენებენ თავიანთი ტერიტორიის აღსანიშნავად, მაგრამ ადამიანები აგროვებენ სეკრეციას მათი ჯირკვლებიდან სპეციალურ ფერმებში.
8. ბამბის ნაყინი სტომატოლოგმა გამოიგონა
უილიამ მორისონმა და ჯონ უორტონმა, სტომატოლოგმა და გამომგონებელმა, გამოიგონეს დესერტი Fairy Floss 1897 წელს, რომელიც დღეს ბამბის ნაყინის სახელით არის ცნობილი ჩვენთან, და ცოტა მოგვიანებით მათ დააპატენტეს მანქანა ამ დელიკატესის მოსამზადებლად იმ ფორმით, რომელშიც ის ვიცით.
9. ლატექსზე ალერგიის დროს, იკრძალება პაპაიაც
ალერგია თავისთავად არასოდეს ქრება; მეცნიერებმა გამოავლინეს მნიშვნელოვანი ნიმუში: ლატექსის შეუწყნარებლობის მქონე ადამიანებს შეიძლება ჰქონდეთ ჯვარედინი რეაქცია ეგზოტიკურ ხილებთან: ბანანთან, კივისთან, ავოკადოთან, პაპაიასთან.
10. მწარმოებლები ასხივებენ ხილსა და ბოსტნეულს
სურსათის დასხივება არის მაიონებელი გამოსხივების გარეგანი მკურნალობა პათოგენური მიკროორგანიზმების, მწერების ლარვების მოსაკლავად და ტუბერკულოზის, როგორიცაა კარტოფილის აღმოცენების თავიდან ასაცილებლად. რადიაცია იყენებს რადიონუკლიდების, რენტგენის და აჩქარებული ელექტრონების გამა სხივებს. ეს გადამუშავება უსაფრთხოდ ითვლება, ნებადართულია 41 ქვეყანაში და ეხება არა მხოლოდ ბოსტნეულს, არამედ ხორცს, თევზს და ხორბალს და სანელებლებს.