პროფილაქტიკა როგორ უნდა ვიკვებოთ 30, 40, 50 და 60 წლის ასაკში? 19 აპრილი, 11:12 ჯანმრთელობა - არის ორგანიზმის ნორმალური მდგომარეობა, როდესაც ორგანიზმის სტრუქტურები და მათი ფუნქციები შეესაბამება ერთმანეთს და ორგანიზმის მარეგულირებელი სისტემები ძალმოსულნი არიან შეინარჩუნონ ორგანიზმის შინაგანი გარემოს მუდმივობა ანუ ჰომეოსტაზი.
ჯანმრთელი ორგანიზმისათვის დამახასიათებელია ის რომ ყოველდღიურ ნორმალურ გამღიზიანებელზე ის მოქმედებს ადეკვატური რეაქციით, რომლის ხასიათი, სიძლიერე, მოქმედების ხანგრძლივობა შეესაბამება გამღიზიანებელს. ჯანმრთელი ორგანიზმისათვის დამახასიათებელია ასეთი მცნება, როგორიც არის ნორმა. მაგ: ნორმალური ტემპერატურა, ნორმალური გულის ცემა, ნორმალური წნევა, ნორმალური სუნთქვა და ასე შემდეგ. თუმცა გარემო პირობები, გენეტიკური ფაქტორი, სამუშაო გარემო, კვება და სხვა ყოველდღიური რაღაცები იწვევენ ნორმალური ფუნქციის მოშლას და მის გაურესებას. ჯანსაღი, დაბალანსებული საკვების მიღება მნიშვნელოვანია ნებისმიერ ასაკში, მაგრამ ასაკის მატებასთან ერთად თქვენი სხეული განიცდის რიგ ცვლილებებს, ამიტომ გარკვეული საკვები ნივთიერებები უფრო მნიშვნელოვანი ხდება თქვენი საერთო ჯანმრთელობისთვის. კიდევ ერთ მომატებულ ათწლეულს მოაქვს თქვენი სხეულის პრობლემების ახალი ნაკრები. თქვენი სხეული მგრძნობიარეა წონის მატებაზე, ორსულობისა და მძიმე დატვირთვიდან - მენოპაუზის ჩათვლით, ამიტომ მნიშვნელოვანია დარწმუნდეთ, რომ იღებთ სწორ საკვებ ნივთიერებებს თქვენს რაციონში, რათა ამით შეინარჩუნოთ თქვენი სხეულის ჯანმრთელობა. ჩვენ შევიკრიბეთ ინფორმაცია იმის შესახებ, თუ რა დარღვევების მიმართ არის თქვენი ორგანიზმი მიდრეკილი თითოეულ ასაკობრივ პერიოდში და რომელი საკვების მიღება უკეთესია მის მხარდასაჭერად. 1). 30 წლის ასაკში... 30 წელზე უფროსი ასაკის ქალების დიეტა უნდა შეიცავდეს უამრავ ბოსტნეულს, ჯანსაღ ცხიმებს და რკინას, ანემიის თავიდან ასაცილებლად. კარიერა, სოციალური ცხოვრება, ბავშვები - ეს ყველაფერი თქვენი ენერგიის პოტენციური მომხმარებელია. ამიტომ, ისევე როგორც საკმარისი ძილი, ამ ასაკშიც გჭირდებათ დაბალანსებული კვება, რათა დააკმაყოფილოთ თქვენი ენერგეტიკული მოთხოვნილებები. შეამცირეთ სახამებლის, ნახშირწყლებისა და შაქრის მიღება და ყურადღება გაამახვილეთ ცილებზე, ჯანსაღ ცხიმებზე და მეტ ბოსტნეულზე. ეს საკვები არის მკვებავი და, რაც მთავარია, ისინი უზრუნველყოფენ ენერგიის მუდმივ და ხანგრძლივ გამოყოფას. თუ ორსულად ხართ ან გეგმავთ ბავშვის გაჩენას, დარწმუნდით, რომ თქვენს რაციონში გაქვთ საკმარისი ფოლიუმის მჟავა მისი ბუნებრივი სახით. კარგ ორსულობას უზრუნველყოფს მულტივიტამინები დამატებითი დოკოზაჰექსაენური მჟავით (DHA) და D ვიტამინით. ჭამთ ენერგიის მაღალი დონის უზრუნველსაყოფად: მწვანილი, ორგანული წითელი ხორცი, მწვანე ფოთლოვანი ბოსტნეული, თხილი, თესლი, პარკოსნები. 2). 40 წლის ასაკი.... 40 წელზე უფროსი ასაკის ქალებმა რაციონიდან უნდა გამორიცხონ რაფინირებული შაქარი და შეცვალონ ის უფრო მდგრადი ნახშირწყლების წყაროებით, როგორიცაა ქინოა, შვრია ან ტკბილი კარტოფილი. უმეტეს შემთხვევაში, წონა იწყებს მატებას 40 წლის შემდეგ, ამიტომ ძალიან მნიშვნელოვანია ფრთხილად იყოთ შაქრისა და რაფინირებული სახამებლის, ნახშირწყლების მიმართ, რომელსაც მოიხმართ. გარდა ამისა, ამ ათწლეულში თქვენ უფრო მეტად ხართ მიდრეკილი მაღალი წნევის პრობლემებისკენ, რაც ნიშნავს, რომ მარილის მიღება უნდა აკონტროლოთ. ჭამთ ანტიოქსიდანტებს: ნათელი ფერის ხილი და ბოსტნეული, მწვანე ჩაი. 3) 50 წლის ასაკში... 50 წელზე უფროსი ასაკის ქალებისთვის საუკეთესო კვება არის ის, რომელიც მხარს უჭერს ძვლების ჯანმრთელობას. ესტროგენი ხელს შეუწყობს ძვლების დაცვას, რადგან მათი ბუნებრივი მდგომარეობა გაუარესდება. ამიტომ, 50 წლის ასაკში უფრო მნიშვნელოვანია, ვიდრე ოდესმე, უზრუნველყოფილი იყოს ძვლების შესანარჩუნებლად საჭირო საკვები ნივთიერებების ოპტიმალური დონე. თქვენი საკვები მდიდარი უნდა იყოს კალციუმით, მაგნიუმით, D ვიტამინით, K ვიტამინით და ბორით. ასევე, დარწმუნდით, რომ იღებთ საკმარის, მაგრამ არა ძალიან ბევრ პროტეინს, რათა მნ ხელი შეუწყოს ძვლების ჯანმრთელობას და კუნთების აღდგენას. ამ ასაკში შეიძლება შეგექმნათ პრობლემები ნაწლავებთან და საჭმლის მომნელებელ სისტემასთან, რომელიც შეიძლება აღარ ფუნქციონირებდეს ისე ეფექტურად, როგორც ადრე. ჭამთ ნაწლავების ჯანმრთელობისთვის: არტიშოკი, მწვანე ბოსტნეული, მაღალი ხარისხის პრებიოტიკური დანამატები. 4) 60 წლის ასაკში... 60 წლის ასაკში ორგანიზმს უჭირს ვიტამინებისა და მინერალების ათვისება და ნაკლები კალორია გჭირდებათ მისაღებად, რაც ასევე დაკავშირებულია ფიზიკური აქტივობის შემცირებასთან. ამ წლების განმავლობაში, თქვენი იმუნური სისტემა სუსტდება, რაც ნიშნავს, რომ თქვენ უნდა გაზარდოთ თუთიის მიღება. თუთიის კარგი წყაროა ხორცი, რძის პროდუქტები, მთელი მარცვლეული და პარკოსნები. 60 წელზე უფროსი ასაკის ქალებისთვის საუკეთესო კვება უნდა შეიცავდეს D ვიტამინის მაღალ დონეს, რომელიც გვხვდება კვერცხში, ცხიმიან თევზში ან ვირთევზას ღვიძლში. ვჭამთ კოგნიტური დაქვეითების თავიდან ასაცილებლად: ნათელი ფერის ხილი და ბოსტნეული, წითელი ან თეთრი ღვინო. 145 4-ს მოსწონს
|