არაქისის კარაქი მილიონობით ამერიკელის საყვარელი პროდუქტია. მეტიც, ეს პროდუქტი ამ ქვეყნის კულტურის განუყოფელ ნაწილად იქცა – აშშ-ში ყოველწლიურად 300 ათას ტონაზე მეტს მიირთმევენ. არაქისის კარაქს მიირთმევენ დღის ან ღამის ნებისმიერ დროს, დესერტად თუ ძირითად კერძად, პურზე და ტოსტზე წასმულს, ხილთან ან ჯემთან ერთად და ბეკონის თანხლებითაც კი! მას იყენებენ ჰუმუსის დასამზადებლად და ფუნთუშების გამოცხობისას და, ზოგადად, ისე გამოიყენება, რასაც ვერასდროს გამოვიცნობდით. მაგრამ რა არის ასეთი პოპულარობის მიზეზი?
არაქისის სამშობლო სამხრეთ ამერიკაა, მაგრამ ეს თხილი შეერთებულ შტატებში უცნაური, შემოვლითი გზით მოვიდა, აფრიკიდან ჩამოყვანილ მონებთან ერთად. თავიდან ახალ პროდუქტს აჟიოტაჟი არ მოჰყოლია, მაგრამ მალე სამოქალაქო ომი დაიწყო და მიწისთხილს დიდი ყურადღება დაეთმო. ღვეზელებს აცხობდნენ არაქისთან ერთად, ამზადებდნენ ყავას და შოკოლადსაც კი.
ჯარისკაცებში პოპულარული იყო იაფი და ნოყიერი არაქისის პროდუქტები და როდესაც ომი დასრულდა, მათზე მოთხოვნა მხოლოდ გაიზარდა. არაქისი გამოჩნდა ყველა შტატში და იყიდებოდა ფაქტობრივად ყველა კუთხეში. ყველაზე პოპულარული არაქისი იყო მოხალული, ხოლო პირველი პასტა მხოლოდ მე -19 საუკუნის ბოლოს გამოჩნდა. არაქისის კარაქის გამომგონებელი, ანუ ის, ვინც პირველად დააპატენტა ეს პროდუქტი, იყო მარსელუს ედსონი, კანადაში მცხოვრები. ასევე, მისი ერთ-ერთი „მშობელი“ შეიძლება ჩაითვალოს ფიზიოთერაპევტიდა ვეგეტარიანობის მიმდევარი ჯონ კელოგი, რომელმაც 1898 წელს შემოგვთავაზა მისი მომზადების ორიგინალური მეთოდი. კელოგმა, რომელმაც ასევე გამოიგონა სიმინდის ფანტელები. ითვლებოდა, რომ ეს იყო პრესტიჟული საკვები მდიდარი და განებივრებული ადამიანებისთვის, მაგრამ, ფაქტობრივად, დაწესებულების პაციენტებში მაკარონის მოთხოვნა უფრო მეტად დაკავშირებული იყო მის თვისებებთან. კელოგის სანატორიუმში მცხოვრები მოხუცები სიამოვნებით მიირთმევდნენ კარგი ბეკონის ნაჭერს, მაგრამ კბილების უქონლობის გამო ისინი იძულებულნი გახდნენ ეჭამათ "ბოჰემური" არაქისის კარაქი.
ცილებით მდიდარი, მკვებავი და გემრიელი იყო. ცოტა მოგვიანებით, კელოგს გაუჩნდა აზრი, რომ მას შეეძლო გამოგონებით კარგი ფულის გამომუშავება და დაიწყო მისი გაყიდვა. მოთხოვნა იმდენად დიდი აღმოჩნდა, რომ ექიმმა და მეწარმემ გადაწყვიტეს პასტის წარმოების მანქანებიც გაეყიდათ. მე-20 საუკუნის დასაწყისში გამოჩნდა პირველი სამრეწველო მასშტაბით პასტის მწარმოებელი მანქანა და ის ელიტის საკვებიდან პოპულარულ კერძად იქცა. 1904 წელს პროდუქტი წარმოდგენილი იყო სენტ-ლუისში საერთაშორისო გამოფენაზე, სადაც სტუმრებმა დააფასეს მისი გემო და კვების ღირებულება.
პასტაზე მოთხოვნა გაიზარდა და არაქისმა დაიწყო თანდათანობით ბამბის ჩანაცვლება სამხრეთ შტატების მინდვრებიდან. ეს არ იყო რთული, რადგან მე-20 საუკუნის პირველი ათწლეული აღინიშნა მინდვრებში ვერცხლის შემოჭრით, რის გამოც ბამბის ქარხნებმა უზარმაზარი ზარალი განიცადეს. არაქისი არ ეშინოდა მავნებლის, ნაკლებ მოვლას მოითხოვდა და მასზე მოთხოვნა მუდმივად იზრდებოდა.
პირველი მსოფლიო ომის დაწყებისას არაქისის კარაქი იმდენად გავრცელებული საკვები გახდა, რომ ჯარისკაცების დიეტაში შედიოდა. 20-იან წლებში გადაწყვიტეს შაქრის დამატება. სწორედ ამ დროს მოვიდა დიდი დეპრესია და სენდვიჩები ტკბილი და ძალიან მაღალკალორიული ნივთიერებით, იაფი და არა ყოველთვის მაღალი ხარისხის, მილიონობით ამერიკელის საჭმლად იქცა. მას შემდეგ თითქმის საუკუნე გავიდა, მაგრამ არაქისის კარაქი არა მხოლოდ არ კარგავს თავის პოზიციას შტატებში, არამედ პირიქით, ყოველწლიურად უფრო დიდი მოცულობით მოიხმარება.
ამერიკული კულტურა ძლიერ არის დამოკიდებული რეკლამაზე და მასში მრავალი საკულტო პერსონაჟი ჩნდება მიზეზის გამო. 1916 წელს ამერიკელები შეხვდნენ მისტერ Peanut-ს, რომელიც გახდა არაქისის კარაქის ერთ-ერთი უმსხვილესი მწარმოებლის სიმბოლო. ცოტა მოგვიანებით, ამ გმირმა დაიწყო გლობალური მასშტაბით არაქისის და მისგან დამზადებული ნებისმიერი პროდუქტის წარმოების პერსონიფიცირება.
ყველამ იცის, რომ არაქისის პროდუქტები, მათ შორის კარაქი, მსუყე და ძალიან მაღალკალორიული კერძია. ის შესანიშნავად იკმაყოფილებს შიმშილს და ინარჩუნებს ძალას, რისთვისაც ძალიან უყვართ სპორტსმენებს. ბოდიბილდერები, კუნთების მასის მომატებისას, დღეში რამდენჯერმე ჭამენ არაქისის კარაქს, მაგრამ, სამწუხაროდ, ამ საკვებს შეუძლია სასტიკი ხუმრობა "რკინის სპორტისგან" შორს მყოფ ადამიანებთან.
არაქისის კარაქი შეიცავს 24 გრამ ცილას 100 გრამ პროდუქტზე და ეს ცილა წარმოუდგენლად სწრაფად შეიწოვება. ამ მხრივ, ულუფებზე დაყრდნობით, შეგიძლიათ ზედმეტი კილოგრამები მოიმატოთ რეკორდულ დროში და ამავდროულად სრულიად შეუმჩნევლად. ამიტომ, თქვენ უნდა მიირთვათ იგი ფრთხილად, გატაცების გარეშე და უმჯობესია, როგორც დესერტად. რაც შეეხება სარგებელს, მიწისთხილის კარაქი დადებითად მოქმედებს კანზე და თმაზე, ასევე გულის კუნთზე. ამ ეფექტს ახდენს ცხიმოვანი მჟავები, რომლებითაც მდიდარია ეს შესანიშნავი პროდუქტი. ეს მჟავები ხსნის სისხლძარღვებისთვის საშიშ ქოლესტერინს და კარგ ფორმაში უნარჩუნებს ნერვულ სისტემას. პასტა შეიცავს ვიტამინებს B1, B2, A, U, 33, ფოლიუმის მჟავას, კალციუმს, მაგნიუმს, ფოსფორს, კალიუმს, რკინას და სხვა ნაკლებად პოპულარულ მიკროელემენტებსა და აქტიურ ნივთიერებებს.