სიახლეები 7 ყველაზე საშიში შეცდომა სახლის პირობებში სურსათის მომზადებისას 28 თებერვალი, 20:44 7 ყველაზე საშიში შეცდომა სახლის პირობებში სურსათის მომზადებისას
1. ხელების არ დაბანა
ხელები დაიბანეთ 20 წამის განმავლობაში თბილი გამდინარე წყლით, საჭმლის მომზადების წინ და მომზადების მერე.
2. ხილის და ბოსტნეულის არ გარეცხვა
ხილის და ბოსტნეულის გარეცხვა აუცილებელია მაშინაც კი თუ მის გათლას აპირებთ.
3. მოხარშული ხორცის დადება იმ თეფშზე, სადაც უმი ხორცი ინახებოდა.
ნედლი ხორციდან დარჩენილი მიკრობები გადავა მომზადებულ ხორცზე. გამოიყენეთ სხვადასხვა ზედაპირები უმი და უკვე მომზადებული სურსათისთვის.
4. ხორცის, კვერცხის, ზღვის პროდუქტების არასათანდო თერმული დამუშავება.
მიკრობები მაშინ კვდება როცა სათანადო თერმულ დამუშავებას გადის სურსათი.
5. საჭმლის დაგემოვნება იმის გასარკვევად გაფუჭებულია თუ არა.
იმის გასარკვევად გაფუჭებულია თუ არა სურსათი, უნდა ვიხელმძღვანელოთ შენახვის ვადებით.
6. ხორცის ოთახის ტემპერატურაზე გალღობა
ხორცის გალღობა ოთახის ტემპერატურაზე, ან გამდინარე ცხელი წყლის ჭავლის ქვეშ არ შეიძლება.
გაყინული ხორცი უნდა გალღვეს მაცივრის ტემპერატურაზე, ან ცივი წყლის ჭავლის ქვეშ.
7. საჭმლის მაცივარში განთავსებამდე დიდი ხნით გარეთ დატოვება.
სურსათში ბაქტერიები გამრავლდება თუ მაცივრის გარეშე დარჩება 2 საათზე მეტ ხანს.
201 1-ს მოსწონს
|