სხვა რაციონალური კვების მთავარი 4 პრინციპი 2023, 13 აპრილი, 16:36 რაციონალური კვება - ეს არის ჯანმრთელი ადამიანის სრულფასოვანი კვება მისი ასაკის, სქესის, შრომითი საქმიანობის და სხვა ფაქტორების გათვალისწინებით. 1. დღიური საკვები რაციონის ენერგეტიკული ღირებულება უნდა შეესაბამებოდეს ორგანიზმის ენერგოხარჯვებს. შენ გჭირდება იმდენი კკალ ენერგია, რამდენსაც ხარჯავ! 1გ ცილა და/ან ნახშირწყალი ორგანიზმისთვის იძლევა 4 კკალ ენერგიას, 1გ ცხიმი - 9 კკალ ენერგიას. სხეულის მასის მომატება 1 კგ-ით ნიშნავს, რომ თქვენმა კვებამ 6750 კკალ-ით გადააჭარბა ენერგოხარჯვებს. 2. უნდა მივიღოთ საკვები ნივთიერებები იმ რაოდენობითა და პროპორციებით, რომლებიც მაქსიმალურად სასარგებლო და საჭიროა ორგანიზმისთვის. ძირითადი საკვები ნივთიერებებია: ცილები, ცხიმები და ნახშირწყლები. საკვებში მათი ოპტიმალური თანაფარდობაა: 1: 1 : 4 ცხოველური და მცენარეული ცილების, ცხიმების, ნახშირწყლების, ვიტამინების და მინერალური ნივთიერებები და მათი პროპორციების დაცვა. 3.კვების რაციონი სწორად უნდა იყოს გადანაწილებული დღის განმავლობაში. რაციონის დღიური ენერგეტიკული ღირებულება უნდა იყოს: 3-ჯერადი კვების დროს: საუზმე - 30%, სადილი - 45%, ვახშამი - 25%. 4-ჯერადი კვების დროს: პირველი საუმე - 25%, მეორე საუზმე (სამხარი) - 15%, სადილი - 35%, ვახშამი - 25%. 4. საკვები უნდა იყოს უსაფრთხო და უვნებელი. 73 შეფასება არ არის
|