x
მეტი
  • 25.11.2024
  • სტატია:138455
  • ვიდეო:351967
  • სურათი:512074
10 მითი საკვების შესახებ, რომლებიც დღესაც სიმართლე ჰგონიათ

image
ყველა ადამიანს, ვისაც სურს დაადგეს სწორი კვებისა და საკვებთან ჯანსაღი ურთიერთობის გზას, მთელი რიგი სირთულეებისა და კითხვების წინაშე დგას. რა რაოდენობით საკვები უნდა მიიღოთ დღეში? რა საკვები უნდა გამოტოვოთ და რომელი უნდა დაამატოთ დიეტას? მართალია, რომ არსებობს „ცუდი“ და „კარგი“ საკვები? ყველაფრის გასარკვევად და ფაქტის მხატვრული ლიტერატურისგან განცალკევების მიზნით, Reddit-ის მომხმარებელმა იკითხა: „დიეტოლოგებო და კვების სხვა ექსპერტებო, საკვების შესახებ რომელი მითების სჯერათ ადამიანების უმეტესობას?“ აი დეტალური პასუხები, რომლებიც მან მიიღო:

1. მითი #1: ნახშირწყლები მტერია

“თუ მედიცინის კუთხით სხვაგვარად არაა მითითებული, თქვენს სხეულს სჭირდება ნახშირწყლები. ისინი ჩვენი ენერგიის წყაროა და შეიცავს საკვებ ნივთიერებებს, რომლებიც ორგანიზმს სჭირდება სათანადო ფუნქციონირებისთვის“.

ნახშირწყლები სასიცოცხლოდ მნიშვნელოვანია ჩვენი ორგანიზმისთვის ფუნქციონირების გასაგრძელებლად. საკვები ნივთიერებების იერარქიაში ისინი უმაღლეს პოზიციას იკავებენ, ხოლო ცხიმები და ცილები მათ უკან მოდის, რადგან თუ სხეულს ენერგია არ ექნება, მაშინ ყველაფერი დანარჩენი უბრალოდ უსარგებლო იქნება. ნახშირწყლები არ არის მტერი, ეს ყველაფერი ხარისხისა და რაოდენობის საკითხია.image

2. მითი #2: ბევრი ხილის წვენის დალევა კარგია თქვენთვის.

„ეს სიმართლეს არ შეესაბამება, წვენებს შეიცავს იმდენივე შაქარს (მეტს თუ არა ), როგორც გაზიანი სასმელი ან ლიმონათი და ხშირად მოკლებულია ხილის ჯანსაღ ბოჭკოებს. ამიტომ სჯობს წყალი დალიოთ და დღეში 2-3 ხილი მიირთვათ“.

რაღაც სასაცილო მიზეზის გამო, თანამედროვე სამყაროში ჩვეულებრივია კვება არა მეცნიერებისა და მნიშვნელოვნების საფუძველზე, არამედ კონცეფციებზე. ჯანმრთელობის გაუმჯობესების იმედით, ბევრი იწყებს წვენების დალევას, მიაჩნია, რომ ეს სასარგებლოა. ცხადია, ეს უფრო ჯანსაღია, ვიდრე ალკოჰოლის დალევა, მაგრამ სინამდვილეში, წვენებში უფრო მეტი შაქარია. სხვათა შორის, წვენები, ისევე როგორც ტკბილი გაზიანი სასმელები, ასევე მზადდება კონცენტრატებისგან. რა თქმა უნდა, არის უშაქრო წვნებიც, მაგრამ მთლიანი ხილი მაინც უფრო ჯანსაღია.image

3. მითი #3: სუპერპროდუქტი საუკეთესო საკვებია

”ყველაფერს, რომელიც ითვლება სუპერპროდუქტად, აქვს გარკვეული საკვები ნივთიერებების ოდნავ უფრო მაღალი დონე, ვიდრე სხვა საკვებს. ეს არაა ჯადოქობა და ისინი არ აქცევენ არაჯანსაღ საკვებს უფრო ჯანსაღად“.


ტოპ 12 სუპერპროდუქტი ტრადიციულად მოიცავს: ავოკადო, ისპანახი, ზღვის მცენარეები, ბროწეული, მოცვი, ბროკოლი, საქონლის ხორცი, ველური ალასკანის ორაგული, ნუში, ქოქოსის ზეთი, ზეითუნის ზეთი, მწვანე ჩაი.

და ეს ასევე შესანიშნავი მიზეზია იმისთვის, რომ მოგთხოვონ მეტი ფული პროდუქტებზე, ასე რომ, უმეტეს შემთხვევაში, ეს უფრო წმინდა მარკეტინგია. თავდაპირველად, სუპერპროდუქტების მიზანი იყო უფრო მეტი საკვები ნივთიერებების მიღება, ვიდრე ჩვეულებრივი საკვებიდან, მაგრამ მალე მწარმოებლებმა შენიშნეს, რომ უამრავი მდიდარი ადამიანია, რომლებიც მუდმივად ეძებენ "ჯადოსნურ აბებს". სწორედ ამის შემდეგ გამოჩნდს ეს ტერმინი ყველგან და მომხმარებლებმაც აიტაცეს. სუპერპროდუქტი შეიძლება იყოს სასარგებლო მხოლოდ იმ შემთხვევაში, თუ მოიხმარენ შესაბამის რაოდენობას, ამ პროდუქტების შემცველი უცხიმო ტკბილი ხაჭოს, სმუზების ან სხვადასხვა სენდვიჩების ყიდვით, თქვენ უბრალოდ მწარმოებელს ამდიდრებთ.image

4. მითი #4: ცხიმი ცუდია, ხოლო უცხიმო საკვები კარგია.

ბევრი ფიქრობს, რომ უცხიმო ხაჭო ჯანსაღია, მაგრამ ეს მხოლოდ ნაწილობრივაა.

თანამედროვე სამყაროში სუფევს ცხიმების მიმართ სიძულვილის კულტი, მიუხედავად იმისა, რომ ისინი სასიცოცხლოდ მნიშვნელოვანია ჩვენი ორგანიზმისთვის. თუ გადავხედავთ საკვების კვებით ღირებულებას, ბევრი მიდრეკილია დაუყოვნებლივ გარდაქმნას ცხიმები კალორიად, რაც არასწორია, რადგან ჩვენს სხეულს ცხიმი სჭირდება, ცხიმები მონაწილეობენ ჩვენს ორგანიზმში ბევრ პროცესში, დაწყებული ვიტამინების (A, D, E, K) შეწოვით და დამთავრებული ჰორმონალურ პროცესებში მონაწილეობით. საუბარია არა იმდენად თავად ცხიმზე, არამედ მის ხარისხზე, რაოდენობასა და ტიპზე.

რაც შეეხება უცხიმო ხაჭოს, ცხიმი საჭიროა პროდუქტიდან კალციუმის შესაწოვად და თუ საკმარისი არ არის, მაშინ ან სხვა წყაროდან უნდა დაამატოთ ცხიმი, ან მინერალი არ შეიწოვება. მნიშვნელოვანია გვახსოვდეს, რომ ადამიანებისთვის რძე და რძის პროდუქტები კალციუმის მთავარი წყაროა.image

5. მითი #5: სპორტსმენებმა უნდა მიირთვან მხოლოდ ქათმის მკერდი და ბოსტნეული.

„არის უამრავი გზა ჯანსაღად კვებისთვის ექსტრემალური დიეტის და ერთფეროვანი კვების ჩვევების გამოყენების გარეშე."

საკვებში ჯადოქრობა არ არის, ეს არის მხოლოდ ცილების, ცხიმების, ნახშირწყლების და სხვა კვალი ელემენტების ნაკრები სხვადასხვა პროპორციით. ერთფეროვან დიეტას შეუძლია ვინმეს მოაბეზროს სპორტიც და წონის დაკლებაც, ამიტომ ამას არა მხოლოდ გონივრულად, არამედ შემოქმედებითადაც უნდა მივუდგეთ. დასაწყისისთვის, თქვენ უნდა აირჩიოთ ჯანსაღი საკვები, რომლის ჭამა მოგწონთ ამა თუ იმ ფორმით, შემდეგ რჩება მხოლოდ მათი სწორად შერწყმა და გემრიელად მომზადება. საუბარია არა იმდენად საკვებზე, არამედ მის ხარისხსა და რაოდენობაზე. შეიტყვეთ კვების ღირებულება, მიიღეთ ის, რაც გჭირდებათ თქვენი საკვებიდან და ნუ შემოიფარგლებით მხოლოდ ფილეთი და კომბოსტოთი.image

6. მითი #6: ხორცის შემცვლელი კარგია თქვენთვის

„თუ მორალური მიზეზების გამო ვეგეტარიანელი ან ვეგანი ხართ, მე მესმის თქვენი გადაწყვეტილება ამ პროდუქტების მოხმარების შესახებ. ხორცის ზოგიერთი შემცვლელი შეიძლება იყოს ჯანსაღი, მაგრამ ბევრი არის ძალიან დამუშავებული საკვები ჭარბი ნატრიუმით, შაქრით და ცხიმით."

მწარმოებლებს დიდი ძალისხმევა უწევთ იმისათვის, რომ მცენარეული პროდუქტები ხორცსავით მიმზიდველი და გემრიელი გახადონ და ამავდროულად, ჯანსაღ მეთოდებს დიდად არ იყენებენ. ჯერ კიდევ 2019 წელს, ავსტრალიელმა მეცნიერებმა გამოაქვეყნეს კვლევა George Institute for Global Health-ის ვებსაიტზე, სადაც ნაჩვენებია, რომ ხორცის შემცვლელები, რომლებიც გამოიყენება ვეგეტარიანულ/ვეგანურ კერძებში, მდიდარია მარილით, შაქრით და ცხიმით. „ერთი პორცია საკვები, როგორიცაა მცენარეული ბეკონი, ჰამბურგერი და ძეხვეული შეიცავს მარილის ყოველდღიური ღირებულების ნახევარს“, - წერენ მეცნიერები.image

7. მითი #7 ქათამი მომზადებამდე კარგად უნდა გარეცხოთ

“თუ უმ ქათამს ნიჟარაში გარეცხავთ, მის ზედაპირზე ყველა ბაქტერია გავრცელდება. გთხოვთ, ნუ გააკეთებ ამას."

უმი ქათმის გარეცხვა არ შეიძლება იმავე მიზეზით, რის გამოც არ შეიძლება სამედიცინო ინსტრუმენტების გარეცხვა გამოყენების შემდეგ - ეს გვპირდება პათოგენური ბაქტერიების გავრცელებას ნიჟარის გასწვრივ და მიმდებარე ზედაპირებზე აეროლიზის გამო. ამიტომ სამედიცინო ინსტრუმენტები ჯერ იგზავნება უხეში ქიმიკატების დეზინფექციისთვის, რაც, რა თქმა უნდა, ქათმისთვის არ შეიძლება. ფაქტია, რომ ქათმის ზედაპირზე შეიძლება იყოს კაპილობაქტერ ბაქტერია, რომელიც პირის ღრუში შეღწევის შემთხვევაში (და შემდგომში) იწვევს საკვების მოწამვლას. უმჯობესია ქათამი დაუყოვნებლივ შეწვათ, რადგან ღუმელში ის ფაქტობრივად სტერილიზდება.image

8. მითი #8: თუ საღეჭ რეზინას გადაყლაპავთ, ის მუცელში სამუდამოდ რჩება.

„საღეჭი რეზინი, რომელიც ბავშვობაში გადაყლაპეთ, მუცელში აღარ არის. საჭმლის მომნელებელი საკვები გადის თქვენს ნაწლავებში, ისევე როგორც ყველაფერი."

ადამიანის კუჭს ნამდვილად არ ძალუძს საღეჭი რეზინის მონელება, მაგრამ მას სხვა გზითაც შეუძლია გაუმკლავდეს - ორგანიზმიდან ამოიღოს, ისევე როგორც ყველა არასაკვები პროდუქტები.image


9. მითი #9: თუკი კუნთების მასის მომატება ან გახდომა გინდათ, სპორტული კვების გარეშე ვერაფერს იზამთ

„ცხიმის დაკარგვა და კუნთოვანი მასის მომატება ეფუძნება რამდენიმე მარტივ და აშკარა პრინციპს, რომელიც ყველასთვის ადვილი გასაგებია. პროტეინის მიღება და წონით მუშაობა სპორტდარბაზში აუცილებელია როგორც კალორიული დეფიციტის დროს კუნთების დაკარგვის შესამცირებლად, ასევე ჭარბი რაოდენობით, თუ პირიქით, გსურთ კუნთების მასის გაზრდა. ყველაფერი დანარჩენი მხოლოდ მარკეტინგული ხმაურია, რომელიც შექმნილია ფიტნეს ინდუსტრიის მიერ."

მნიშვნელოვანია გვესმოდეს, რომ სპორტული კვება არის მხოლოდ საკვები დანამატი სასარგებლო მაკრო და მიკროელემენტების სახით, რომელიც ვერ შეცვლის სრულფასოვან დიეტას. ცილებისა და სხვა მიკროელემენტების საჭირო რაოდენობა ჩვეულებრივი საკვებიდანაც შეგიძლიათ მიიღოთ, მაგრამ ეს არც ისე მოსახერხებელია და ამისთვის ყოველთვის საკმარისი დრო არ არის.image

10. მითი #10: შიმშილი საუკეთესო საშუალებაა წონის დასაკლებად.

“ დიახ, მოკლევადიან პერსპექტივაში დაიკლებთ წონაში შიმშილით, მაგრამ როგორც კი შეწყვეტთ შიმშილს, დაიბრუნებთ დაკარგულ წონას. ამიტომ უმჯობესია დაიცვათ გონივრული კვების წესები და არ აწვალოთ საკუთარი თავი.

ნებისმიერი კალორიული დეფიციტი თითქმის ყოველთვის სტრესულია ორგანიზმისთვის და შუმშილი ნამდვილად არ გამოიწვევს რაიმე კარგს. თუ ამ გზით გინდთ გამოშრობა, რომ კუნთები უფრო შესამჩნევი გახდეს, გეტყვით, რომ შიმშილის დროს ორგანიზმი იწყებს კატაბოლურ პროცესს, რომლის დახმარებითაც იწყებს კუნთების (განსაკუთრებით დიდის) მოცილებას. ). კუნთებს მუშაობისთვის დიდი ენერგია სჭირდება, რაც ძალიან აკლია შიმშილის დროს, ამიტომ ორგანიზმი აუცილებლად დაიწყებს იმის მოშორებას, რისი საშუალებაც არ აქვს. image



1
287
1-ს მოსწონს
ავტორი:ქეთი1988
ქეთი1988
Mediator image
Mediator image
287
  
2022, 2 დეკემბერი, 10:59
ალასკანის ორაგული :)
0 1 1