x
image
ქეთი1988
Mediator image
Mediator image
10 პროდუქტი, რომლებსაც კარგი დიეტოლოგის რაციონში ვერ ნახავთ

image
იმისათვის, რომ არ დატანჯოთ საკუთარი თავი დამღლელი დიეტებით, თანამედროვე დიეტოლოგები გირჩევენ დაიცვან სწორი კვება და ფიზიკური დატვირთვა. ამ დარგის სპეციალისტები ქმნიან პროდუქტებისა და მათი კვების თვისებების მთლიან რუკებსა და ცხრილებს. უმეტეს შემთხვევაში მიჩვეული ვართ თეთრი პურის, შემწვარი, ტკბილი და გაზიანი სასმელების ამოღების შესახებ რჩევებს თუმცა არის პროდუქტები, რომლებიც ასევე „იმსახურებენ“ ამ სიაში მოხვედრას:

1. ტკბილი იოგურტები

ჯანსაღი რძის პროდუქტები არ შეიძლება იყოს ტკბილი. მიუხედავად იმისა, რომ კეფირი და იოგურტი ორგანიზმისთვის ძალიან საჭირო საკვებია, მაინც ჯობია მათი მიღება შაქრისა და ხილის დანამატების გარეშე. ტკბილი იოგურტი უფრო დესერტია, ვიდრე ფერმენტირებული რძის პროდუქტი, რომელიც ორგანიზმს სჭირდება.

დიეტოლოგები გვირჩევენ, თავი შეიკავოთ ფერმენტირებული რძის პროდუქტებისგან გამასქელებლით და სახამებლით, რომლებიც ხშირად რძის სტარტერსაც კი არ იყენებენ. ამის ნაცვლად, უმჯობესია ნატურალურ იოგურტს თავად დაუმატოთ სანელებლები, ვანილის ექსტრაქტი და ახალი კენკრა.image

2. ბრინჯი

ბრინჯი ბევრ ქვეყანაში იგივე პურია. ყველაზე ნაკლებად სასარგებლოა თეთრი ბრინჯი. იგი შეიცავს საკმაოდ დიდ რაოდენობით მარტივ ნახშირწყლებს, რომელთა გადაჭარბებული გამოყენება იწვევს სხეულის ცხიმის წარმოქმნას.

მიუხედავად ამისა, დიეტოლოგები ბრინჯს უწოდებენ ერთ-ერთ ყველაზე აუცილებელ მარცვლეულს ადამიანის დიეტაში, მხოლოდ იმ პირობით, რომ ეს ბრინჯი მაღალი ხარისხის იქნება.image

3. ოხრახუში

ჯანსაღი, ვიტამინებით მდიდარი, რომელიც კერძებს განსაკუთრებულ გემოს ანიჭებს, ოხრახუშმა შეიძლება ზიანი მიაყენოს ნებისმიერ ორგანიზმს. გამოუცდელმა დიასახლისებმა შეიძლება ზიანი მიაყენონ საკუთარ თავს და ახლობლებს ამ მწვანილის დამატებით ბოსტნეულთან და ცალკე მაიონეზით, არაჟანით ან კარაქით შეზავებით. ასეთ ანსამბლში ოხრახუში გამოყოფს ნიტრიტებს, ისე, რომ ბოსტნეულის სალათის მომზადების დაწყებიდან სიტყვასიტყვით ნახევარი საათის შემდეგ, ოხრახუში იქცევა შხამად.

დიეტოლოგები გვირჩევენ, სურვილისამებრ, ნებისმიერ კერძს მირთმევის წინ დავუმატოთ ოხრახუში, ასე შეინარჩუნებს ეს სამკურნალო მცენარე ყველა თვისებას.image

4. სოუსები

შეგიმჩნევიათ, როგორ განსხვავდება ხელნაკეთი პომიდვრის პასტა მაღაზიაში ნაყიდი კეტჩუპისგან? გარეგანი და გემოვნური განსხვავება იქნება მაიონეზის, ტარტარის, მდოგვის და სხვა სოუსების შემთხვევაშიც. ეს იმიტომ ხდება, რომ სუპერმარკეტების სოუსები ჩვეულებრივ შეიცავს შაქარს.

დიეტოლოგები განმარტავენ: მდიდარი გემოსთვის შაქრის დამატება გაცილებით იაფია, ვიდრე ნატურალური პომიდორი, რაც საბოლოო ჯამში მეტი მოგების მიღების საშუალებას გაძლევთ. უმჯობესია მზა სოუსი ჩაანაცვლოთ ზეითუნის ან სელის ზეთით, ან დაქუცმაცებული პომიდორი თქვენი გემოვნებით სანელებლებით განზავდეს.image

5. ჩირი და ხილის ჩიფსები

ბოლო დროს ხილის ჩიფსები პოპულარული გახდა ჯანსაღი კვების მიმდევრებს შორის, მაგრამ მწარმოებლების უმეტესობა ამ პროდუქტს კარტოფილის ჩიფსების ანალოგიით ამზადებს, ისინი ზეთში შემწვარია. ამრიგად, ბოსტნეულის ან ხილის ჩიფსები შეიცავს იმავე რაოდენობის კალორიებს, როგორც კარტოფილის ჩიფსი.

ხშირად გამხმარი ხილის გარეგნულ მიმზიდველ იერს, არომატს და გემოს სხვადასხვა ქიმიური ნაერთებით დამუშავებით ანიჭებენ გაშრობამდე. გარდა ამისა, იგი თითქმის სამჯერ ახანგრძლივებს პროდუქტის შენახვის ვადას. სამწუხაროდ, ასეთი დამუშავების შემდეგ გამხმარი ხილის სარგებელი ცოტა რჩება.

ჩირის არჩევისას ყურადღება მიაქციეთ ფერის გადაჭარბებულ სიკაშკაშეს, არაბუნებრივ ბზინვარებას, სირბილესა და არომატს - ესაა გადამუშავების მთავარი ნიშნები. თვით სიტყვა „ჩირი“ ნიშნავს, რომ ხილი უნდა იყოს გამხმარი და რბილი და კაშკაშა ფერის არა. image

6. ყურძენი

შეიძლება უცნაურად მოგეჩვენოთ, რატომ არის ყურძენი იმ საკვებს შორის, რომელიც მხოლოდ ჯანსაღად გამოიყურება. ეს ყველაფერი მის სიტკბოსა და მტევნის ჭამის ბოლომდე დამთავრების სურვილზეა. ამრიგად, ყურძენი ავსებს კუჭს, ხოლო ორგანიზმს მხოლოდ შაქრით აჯერებს.

ყურძენი ორგანიზმისთვის სარისკოა ცხიმიან კერძებთან და თევზთან, ახალ კიტრთან, ნესვთან, ლუდთან და რძესთან ერთად.image

7. არასწორად მომზადებული თევზი

ჯანსაღი კვების თვალსაზრისით, თევზში პრაქტიკულად არ არის მავნე „ქოლესტერინის“ ცხიმები, რომლებიც უხვადაა ხორცში, მაგრამ საკმარისზე მეტია სასარგებლო - ომეგა-3 ცხიმოვანი მჟავები. თევზის ყველაზე გავრცელებული კერძების ქიმიური შემადგენლობის გაანალიზების შემდეგ, ჰავაის უნივერსიტეტის მეცნიერები მივიდნენ დასკვნამდე, რომ თევზის საკვები ნივთიერებების უმეტესი ნაწილი შენარჩუნებულია მოხარშვის ან გამოცხობისას. ამერიკელი კარდიოლოგების აზრით, შემწვარი და დამარილებული (ასევე შებოლილი ან გამომშრალი ბევრი მარილით) თევზი არა მხოლოდ ჯანსაღი, არამედ ძალიან მავნეა და ძირითადად მისი თანმხლები პროდუქტების გამო.image

8. სიმინდი

მრავალი განსხვავებული გამოკვლევის ჩატარების შემდეგ დადგინდა, რომ მოდიფიცირებული სიმინდი უარყოფითად მოქმედებს ხმელეთის და წყლის ორგანიზმებზე. კულტივირებისას მეცნიერებმა დააფიქსირეს, რომ სიმინდის მტვერი შეიცავს ძალიან მავნე შხამს, რის გამოც ზოგიერთ ქვეყანაში მოდიფიცირებული სიმინდის გამოყენება კანონით აიკრძალა.

თუ თქვენ ცხოვრობთ რეგიონში, სადაც სიმინდი უხვადაა, უმჯობესია უარი თქვათ მის კონსერვში გამოყენებაზე. სასურველია გრილზე მოხარშული ან გამომცხვარი სიმინდი მიირთვათ. სწორედ მაშინ შენარჩუნდება მისი ყველა სასარგებლო თვისება.image

9. თხილეულის რძე

ნუშის, ქოქოსის ან ბრაზილიური თხილის რძე - ამ ტიპის რძის პროდუქტების უმეტესობა მაღაზიის თაროებზე შეიცავს დამატებით კალორიებს შაქრისა და არომატიზატორების დამატებით. ამიტომ პროდუქტის დიეტაში ჩართვამდე ყურადღებით წაიკითხეთ შეფუთვა. კიდევ უკეთესი, შეიძინეთ თხილის რძე ორგანული საკვების მაღაზიებიდან.image

10. ბრინჯის ვაფლები

ბრინჯის ვაფლი შედის ბევრ დიეტაში მათი დაბალი ცხიმის შემცველობის გამო. ა

სამწუხაროდ, ამ ერთი შეხედვით ჯანსაღ ხრაშუნა ვაფლს აქვს ძალიან მაღალი გლიკემიური ინდექსი, ამიტომ საჭმლის შემდეგ სწრაფად იგრძნობთ შიმშილს. ეს არ უწყობს ხელს საოცნებო ფიგურის შეძენას, რადგან შედეგად თქვენ მიირთმევთ ბევრად მეტ კალორიას, ვიდრე გჭირდებათ.image





0
284
1-ს მოსწონს
ავტორი:ქეთი1988
ქეთი1988
Mediator image
Mediator image
284
  
კომენტარები არ არის, დაწერეთ პირველი კომენტარი
0 1 0