თუმცა ეს ნივთიერებები ორგანიზმში არ წარმოიქმნება და მასში მხოლოდ საკვებიდან ხვდება. ითვლება, რომ ომეგა -3-ის ძირითადი წყაროა ცხიმიანი ზღვის თევზი და ზღვის პროდუქტები. მაგრამ, როგორც მკვლევარებმა დაადგინეს, თუ არ მოგწონთ ან რაიმე მიზეზით არ შეგიძლიათ მიირთვათ თევზი და ზღვის პროდუქტები, შეგიძლიათ ამის ალტერნატივად ალფა-ლინოლენის მჟავას მცენარეული წყაროები აირჩიოთ.
მეცნიერებმა გაანალიზეს ამ თემაზე ჩაატარებული კლინიკური კვლევების მონაცემები და დაადგინეს, რომ ალფა-ლინოლენის მჟავის ხშირი მიღება იწვევს ზოგადად გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების რისკის 10 პროცენტით და გულის კორონარული დაავადებით სიკვდილის რისკის 20 პროცენტით შემცირებას.
გარდა ამისა, ჩვენს რაციონში ალფა-ლინოლენის მჟავით მდიდარი საკვების არსებობას აქვს ანთების საწინააღმდეგო ეფექტი, ხელს უწყობს სისხლში მთლიანი ქოლესტერინის, „ცუდი“ ქოლესტერინის და ტრიგლიცერიდების (ცხიმების) დონის შემცირებას, ახდენს არტერიული წნევის ნორმალიზებას, ამცირებს მეტაბოლური სინდრომის, დიაბეტის და ასაკთან დაკავშირებული კოგნიტური უკმარისობის განვითარების რისკს.
მკვლევარებმა ასევე დაადგინეს, რომ ალფა-ლინოლენის მჟავას შემცველი საკვების მიღება სასარგებლოა არა მხოლოდ მათთვის, ვინც არ ჭამს თევზს და ზღვის პროდუქტებს, არამედ იმათთვისაც, ვისაც უკვე აქვს სისხლში ომეგა -3-ის მაღალი დონე. მეცნიერები ვარაუდობენ, რომ ალფა-ლინოლენის მჟავას შეუძლია გააძლიეროს თევზისა და ზღვის პროდუქტების სხვა ომეგა-3 მჟავების მოქმედება.
ჯანმრთელობის გასაუმჯობესებლად, კვლევის ავტორები გვირჩევენ დღეში ერთი მუჭა ნიგოზის (დაახლოებით 14 გრამი) ჭამას ან ერთი ჩაის კოვზი სელის ზეთის დალევას.
ჯანმრთელობის გასაუმჯობესებლად, კვლევის ავტორები გვირჩევენ დღეში ერთი მუჭა ნიგოზის (დაახლოებით 14 გრამი) ჭამას ან ერთი ჩაის კოვზი სელის ზეთის დალევას.