x
image
თამილა გურაშვილი
დასახელებულია კვების 7 შეცდომა, რომლებიც აჩქარებენ დაბერებას
image




კარგად რომ გამოიყურებოდეთ და კარგად იგრძნოთ თავი, მეცნიერები გირჩევენ აკონტროლოთ თქვენი დიეტა. საკვები განსაკუთრებით ძლიერ მოქმედებს საშუალო ასაკის და ხანდაზმულ ადამიანებზე. დიეტოლოგებმა დაასახელა ყველაზე გავრცელებული დიეტის შეცდომები, რომლებსაც შეუძლიათ დააჩქარონ დაბერების პროცესი.






ძალიან ბევრი ნატრიუმის მიღება იწვევს დაბერებას. ის გვხვდება დამუშავებულ, შეფუთულ საკვებში. აშშ – ს დაავადებათა კონტროლისა და პრევენციის ცენტრის თანახმად, იგი, ასევე, უხვადაა რესტორნის საკვებში. ნატრიუმი იწვევს ჰიპერტენზიას და ზრდის გულის დაავადებების რისკს. რეკომენდებულია დღეში მაქსიმუმ 2, 300 მილიგრამი ნატრიუმის მიღება. თუ ადამიანმა შეჭამა ნატრიუმის შემცველი საკვები, უმჯობესია დააკავშიროს ისეთ საკვებთან, რომელიც შეიცავს კალიუმს (ბანანი, ისპანახი და ა.შ.)







ყოველგვარი ცხიმის თავიდან აცილება თქვენთვის კარგი არ არის. ისინი საჭიროა უჯრედების ზრდის მხარდასაჭერად, ორგანოების დასაცავად და ვიტამინების შეთვისებისთვის. კლივლენდის კლინიკის კვლევის თანახმად, ომეგა-3-ით მდიდარი დიეტის მიღება ამცირებს გარკვეული ტიპის კიბოს და თვალის დაავადებების კოგნიტური დეფიციტის ალბათობას. საუკეთესო ცხიმების შემცველი პროდუქტებია: ორაგული, კაკალი, სელის თესლი და სარდინი.








ჭარბი შაქარი, მათ შორის დამალული შაქარი, რომელიც გვხვდება კეტჩუპსა და რძეში, არ არის გამაახალგაზრადავებელი. ეს ზრდის არტერიულ წნევას, ზრდის შაქრიანი დიაბეტის, ინფარქტის და ღვიძლის ცხიმოვანი დაავადების რისკს, ნათქვამია Harvard Health Publishing-ის გამოცემაში.





დიეტაში ცილის უკმარისობამ შეიძლება გამოიწვიოს ცუდი შედეგები. 30 წლის შემდეგ, ადამიანი ყოველ10 წელში იწყებს კუნთის 5% -მდე დაკარგვას. ამან შეიძლება გამოიწვიოს სისუსტე. ორგანიზმის მიერ ცილის დაშლისა და სინთეზის უნარი მცირდება ასაკის მატებასთან ერთად, რაც ნიშნავს, რომ სხეულის საჭიროებისთვის კიდევ უფრო მეტი ცილაა საჭირო.







ბოჭკოვანი საკვები ხელს უწყობს კუჭ-ნაწლავის ნორმალური ფუნქციონირებას და ხელს უშლის ტოქსინების დაგროვებას, რამაც შეიძლება გამოიწვიოს კიბო. ბოჭკოვანი საკვები, ასევე, აუცილებელია გულის ჯანმრთელობისთვის.






ხილისა და ბოსტნეულის მცირე რაოდენობით მიღებამ შეიძლება ძვირადღირებული შეცდომა გამოიწვიოს. ამ საკვებს აქვს მრავალი სასარგებლო და საკვები თვისება, რაც აუცილებელია ორგანიზმის ჯანმრთელობისთვის.ხილის დეფიციტი იწვევს დიაბეტს, გულის დაავადებებს და კიბოს ზოგიერთ ტიპს. ბოსტნეულს და ხილს აქვთ ანთების საწინააღმდეგო თვისებები და აქვთ დიდი რაოდენობით ვიტამინები, მინერალები და ანტიოქსიდანტები.





ალკოჰოლური სასმელების ხშირი მოხმარება აძლიერებს დაბერების პროცესს. ალკოჰოლის შემცველი პროდუქტები ხელს უწყობს კიბოს განვითარებას, ღვიძლის, იმუნური სისტემის დაზიანებას, მეხსიერების დაკარგვას, ჰიპერტენზიას, გულსისხლძარღვთა სისტემის დაავადებებს და სხვა.

0
455
შეფასება არ არის
ავტორი:თამილა გურაშვილი
თამილა გურაშვილი
455
  
კომენტარები არ არის, დაწერეთ პირველი კომენტარი
0 1 0