x
მეტი
  • 28.03.2024
  • სტატია:134035
  • ვიდეო:353919
  • სურათი:508247
სალა და მითები მის შესახებ - სასარგებლო თუ ყველაზე მეტად საზიანო პროდუქტი?
image

თუ ნორმალურად მჯდომარე ცხოვრების წესი გაქვთ, დღეში 10-30 გრამი ცხიმი გჭირდებათ. თუ უკვე ჭარბწონიანი ხართ და გინიშნავენ დაბალკალორიულ დიეტას - არაუმეტეს 10 გრ დღეში. განასხვავეთ "ჭეშმარიტი" ცხიმი - კანქვეშა ცხიმისგან, კანთან ერთად - მსგავსი საკვებისგან.
ყველაზე სასარგებლო ღორის ქონი უბრალოდ დამარილებულია, და შეზავებულია ნიორით ან წიწაკით. კარგი და შებოლილი, მაგრამ მხოლოდ "ხელნაკეთი", კვამლით.


მითი 2: "ცხიმი მძიმე საკვებია ..."


ასე არ არის. ჯანმრთელ ადამიანში ნორმალური კუჭის მქონე ორგანიზმში, ნამდვილი ცხიმი ძალიან კარგად შეიწოვება და არ გადატვირთავს ღვიძლს. ზოგადად, ყველაზე ძვირფასი ცხიმები ჩვენთვის არის ის, რომლებიც დნება ჩვენი სხეულის ტემპერატურაზე, ე.ი. დაახლოებით 37 გრადუსი. ისინი მონელდება და შეიწოვება უფრო სრულად და უფრო სწრაფად ვიდრე სხვები. მათ სიას სათავეში უდგას ცხიმი. მაგრამ, რა თქმა უნდა, ცხიმი, ისევე როგორც ნებისმიერი ცხიმი, საჭიროებს ნაღველსა და ლიპაზებს (კუჭისა და ნაწლავების სპეციალური ნივთიერებებს) მისი საჭმლის მონელებისათვის. ამიტომ, ნაღვლის წარმოების დარღვევის და ცხიმების საპონიფიკაციის შემთხვევაში, ექიმები არ გირჩევენ მის მიღებას.



მითი 3: "მუდმივი ცხიმი მცირე რაოდენობით"


შესანიშნავია! რადგან ეს მშვენიერი სტრუქტურაა, რომელშიც უჯრედები და ბიოლოგიურად აქტიური ნივთიერებებია დაცული. მაგალითად, ცხიმოვანი მჟავებიდან ყველაზე ღირებულია პოლიუჯერი არახიდონის მჟავა. ეს ძალიან იშვიათია, მცენარეულ ზეთებში საერთოდ არ არსებობს. ამის გარეშე ცხოვრება არ შეიძლება. არახიდონის მჟავა უჯრედის მემბრანის ნაწილია და მას გულის კუნთი სჭირდება. გარდა ამისა, ჰორმონებს, იმუნურ რეაქციებს და ქოლესტერინის მეტაბოლიზმს ამის გაკეთება არ შეუძლიათ. ასევე არსებობს სხვა აუცილებელი ცხიმოვანი მჟავები (მათ F ვიტამინს უწოდებენ). სხვათა შორის, მათი შინაარსით ცხიმი ახლოს არის მცენარეულ ზეთებთან. ნუ დაივიწყებთ ცხიმში ხსნად ვიტამინებს A (აქ არის 1, 5 მგ 100 გ), D, E, ასევე კაროტინზე. შედეგად, ცხიმის ბიოლოგიური აქტივობა 5-ჯერ მეტია, ვიდრე ზეთის. ასე რომ, ზამთარში "ღორის პროდუქტი" არის მხოლოდ ის, რაც საჭიროა სიცოცხლისუნარიანობისა და იმუნიტეტის შესანარჩუნებლად.


მითი 4: ის არის საშინელი ქოლესტეროლი

დიახ, ის შედის მასში, მაგრამ კიდევ უფრო ნაკლებად, ვიდრე ძროხის კარაქში. და ამაში არაფერია ცუდი. როგორ ფიქრობთ, იგი დაუყოვნებლივ დაიწყებს არტერიების კედლებზე დადებას და ათეროსკლეროზი დაიწყება? მსგავსი არაფერი! ექიმებმა დიდი ხანია დაადგინეს, რომ სისხლში და ქსოვილებში ქოლესტერინის რაოდენობა მცირედ არის დამოკიდებული იმაზე, რამდენს ჭამთ. ეს ნივთიერება შესანიშნავად სინთეზირებულია მაშინაც კი, თუ მას საერთოდ არ მიირთმევთ. ამიტომ, ქოლესტერინის მეტაბოლიზმი გაცილებით მნიშვნელოვანია: რას მიიღებს სხეული, რამდენს გამოიმუშავებს და როგორ გამოიყეებს მას. სხვათა შორის, არაქიდონული და ლინოლეური ცხიმოვანი მჟავები უბრალოდ "ასუფთავებენ" ძარღვებს. ასე რომ, ცხიმის პატარა ნაჭერი F ვიტამინით მხოლოდ ათეროსკლეროზის პროფილაქტიკისთვის არის სასარგებლო. ქოლესტერინის გარეშე დაზვერვაც კი არსად ხდება- თავის ტვინში ის 2% -ზე მეტია.


მითი 5: ჯანმრთელი ცხიმი მხოლოდ მცენარეული ცხიმია


ვაი რომ ეს მართალი არ არის. მასაჩუსეტში, საკვებ ჯანმრთელობასა და ცხიმს შორის კავშირის გამოკვლევა დაიწყო მე -20 საუკუნის პირველ ნახევარში და გრძელდება. ასე რომ, ჯანმრთელი და ფიზიკურად ყველაზე აქტიური ადამიანია ის, ვინც ჭამს როგორც ცხოველურ, ასევე მცენარეულ ცხიმებს! ცხიმი უნდა იყოს თქვენი ყოველდღიური კალორიების დაახლოებით 30%. (გთხოვთ გაითვალისწინოთ: არ მიირთვათ ცხიმის 30%, მაგრამ მიიღეთ მისგან მთელი ენერგიის 30%.) მარტივად რომ ვთქვათ - 60-80 გ დღეში. მათ შორის მხოლოდ მესამედია მცენარეული ცხიმები. ჩვენ გვჭირდება 10% პოლიუჯერი ცხიმოვანი მჟავები, 30% გაჯერებული და უზარმაზარი 60% არაუჯრედული. მჟავების ეს თანაფარდობა გვხვდება ... დიახ, ღორის ქონში, ასევე არაქისისა და ზეითუნის ზეთებში. ასე რომ, თუ თქვენ აპირებთ კარტოფილის შეწვას - უკეთესია ის ღორის ქონთა ერთად შეწვათ.


მითი 6: "შემწვარი ცხიმი საზიანოა"


დიახ, ცხიმი შემწვრობისას კარგავს თავის სასარგებლო თვისებებს და იძენს ტოქსინებსა და კანცეროგენებს. მაგრამ მცენარეული ზეთები უკეთესად არ იქცევიან. საჭიროა მათი გათბობა ცოტა ხნით, რადგან ისინი მოულოდნელად წყვეტენ შეწოვას. მაგრამ თბილი ცხიმი, პირიქით, უკეთ შეიწოვება ვიდრე ცივი ან შემწვარი. ასე რომ, გამოსავალი მარტივია: ბეკონი არ უნდა იყოს შემწვარი ხრაშუნის მდგომარეობამდე.


მითი 7: ”სალა პურთან ერთად? არავითარ შემთხვევაში! "


საოცარი ბუნებრივი კომბინაცია, რომელშიც ორივე პროდუქტი შესანიშნავად ასათვისებელია. რა თქმა უნდა, ეს არ ნიშნავს პამპუშკის ფუნთუშებს, არამედ მარცვლეულის პურს, რომელიც მზადდება უხეში ფქვილისგან ან ქატოს დამატებით. რა თქმა უნდა, ეს ჯანმრთელი ადამიანებისთვისაა, სიმსუქნისა და საჭმლის მონელების პრობლემების გარეშე. წონის დაკლებისას არ დაგავიწყდეთ ცხიმიც: ეს ენერგიის შესანიშნავი წყაროა. დიეტური ვარიანტია ცხიმის ჭამა ბოსტნეულთან ერთად, მაგალითად, კომბოსტოსთან ერთად. ზოგადად, წონის დაკლებისას მისი მიღება ნებადართულია მიკროსკოპული რაოდენობით - დაახლოებით 5 გრ. მაგრამ ეს საკმაოდ საკმარისია იმისთვის, რომ გემო დააგემოვნოთ, მაგალითად, მოხარშულ კომბოსტოს, სტაფილოს ან ჭარხალს. ყველა ეს კერძი დაბალკალორიული დიეტის მუდმივი თანამგზავრია 5 გრ ბრინჯი ან ბეკონი მათ უბრალოდ გემოსა და არომატს მისცემს.




0
435
4-ს მოსწონს
ავტორი:ნიკოლოზ ხუციშვილი
ნიკოლოზ ხუციშვილი
435