9 ყველაზე სახიფათო ჩინური საკვები პროდუქტი, რომელთა შეძენაც არავითარ შემთხვევაში არ ღირს
დღეს თითქმის ყველა პროდუქტს made in china აწერია და არცაა გასაკვირი, ჩინეთი ხომ მსხვიპი ექსპორტიორი ქვეყანაა. უნდა ითქვას ისიც, რომ ჩინური პროდუქტები, რომლებსაც საქართველოში ვხვდებით, თითქმის არასოდეს არაა ჯანმრთელობისთვის კარგი: აი პროდუქტები, რომლებიც სსაშიშია ჩვენი ჯანმრთელობისთვის:
1. თევზი
ჩინეთი მსოფლიო ბაზარს ტონობით თევზს აწვდის. ძირითადად კი კოდურს და ტილაპიას. მზარდი ავზების წყლის ხარისხი რბილად რომ ვთქვათ, უხარისხოა. ტილაპიას ძირითადად იყვანენ ჩამდინარე წყლებში. თევზი ჭამს იმას, რასაც იპოვის, ყველანაირი ნარჩენების ჩათვლით და უფრო დაჩქარებული ზრდისთვის მწარმოებლები უყოყმანოდ იყენებენ ჰორმონებს - წინააღმდეგ შემთხვევაში ხომ ყველასთვის საკმარისი თევზი არ იქნება.
2. ვაშლის წვენი
ჩინელი ფერმერები არ იშურებენ პესტიციდებს მავნებლების კონტროლის პროცესში. გამოიყენება ისეთებიც, რომლებიც ადგილობრივი ხელისუფლების მიერ უკვე დიდი ხანია აკრძალულია. იგივე ვაშლის წვენის ეტიკეტზე მწარმოებლები მიუთითებენ მხოლოდ ვიტამინებისა და ხელოვნური დანამატების შემცველობაზე. სინამდვილეში, სასმელი 200% -ით არის გაჯერებული პესტიციდებით.
3. დამუშავებული სოკო
სოკო კლასიფიცირდება, როგორც საკვები, რომელიც შეიძლება მომწამვლელი იყოს. ჩინურ სოკოებთან ერთად ეს რისკი გეომეტრიული პროგრესიით იზრდება. თუ რა პირობებში იზრდება სოკო ჩინეთიში ალბათ ისეთივე საიდუმლოა, როგორც იარარის გამოცდა. თევზის მოშენებისა და ვაშლის მოყვანაზე მათი მიდგომის გათვალისწინებით, "ჩინეთში წარმოებული" სოკოს დაგემოვნება აშკარად არ შეიძლება.
4. ნიორი
მხოლოდ "ჩინური ნიორის" კომბინაცია მნიშვნელოვნად დაანგრევს თვით გრაფი დრაკულას ჯანმრთელობას, რა შეგვიძლია ვთქვათ უბრალო მოკვდავებზე. ბოლოდროინდელმა გამოკვლევებმა აჩვენა, რომ შუა სამეფოს ნიორი მავნე ქიმიკატებით იტვირთება თვალის ბუდეებში. არც ისე სასიამოვნო გემო კი ყველაზე ცუდი გვერდითი მოვლენა არაა.
5. ქათამი
ამბები, რომ ჩინეთი განიცდის ან ემზადება ფრინველის გრიპის მორიგი ეპიდემიისთვის, ფაქტობრივად არ ტოვებს ტაბლოიდების გვერდებს. ფორმალურად, ექსპერტებმა ჩინური ქათამი უსაფრთხოდ მიიჩნიეს, მაგრამ, უმჯობესია, მყიდველმა მაინც ადგილობრივი წარმოების პროდუქტი შეიძინოს.
6. ბრინჯი
სხვაგვარად როგორ უნდა ავხსნათ ის ფაქტი, რომ ჩინეთიდან ჩამოტანილი ბრინჯი, უმეტესწილად, საერთოდ არ არის ბრინჯი, არამედ კარტოფილის სახამებელი, რომელსაც სინთეზური ფისი ემატება სასურველი ფორმის შესაქმნელად. რა თქმა უნდა, ხელოვნური ბრინჯის რეგულარული მიღება სერიოზულად აისახება თქვენს ჯანმრთელობაზე.
7. შავი წიწაკა
სუნელების ხარისხის გადამოწმება რთულია, რაც ხელს უწყობს მწარმოებლებს, რომ სუნელებში სხვადასხვა “ნახერხი" დაამატონ, როგორიცაა მაგალითად ცარცი.
8. ტექნიკური მარილი
ცივილიზებულ სამყაროში ამ მარილს ზამთარში გზებს აყრიანდა იყენებენ სხვა სამრეწველო საჭიროებისთვის. ჩინეთში იგი შეფუთულია როგორც სუფრის მარილი და გადის საექსპორტოდ. მხოლოდ ტექნიკური მარილი შეიცავს უფრო მეტ სულფიტებს. ამ მარილის ხანგრძლივად გამოყენებამ შეიძლება გამოიწვიოს ჯანმრთელობის სერიოზული პრობლემები, დაწყებული გულის შეტევით დამთავრებული კიბოთი.
9. მწვანე ბარდა
მტკიცებას, რომ ფერადი ბოსტნეული უფრო მეტ ვიუტამინს შეიცავს, საერთო არაფერი აქვს ჩინურ მწვანე ბარდათან. ადგილობრივმა ფერმერებმა, როგორც ყოველთვის, აარჩიეს კულტივაციის ალტერნატიული მეთოდი. ბარდა ხელოვნურად მზადდება სოიოს, მწვანე საღებავისა და ნატრიუმის მეტაბისულფიტის ნარევისგან. გამოყენებული დანამატი აკრძალულია, რადგან ის ხელს უწყობს კიბოს განვითარებას. კარგია, რომ ჩინური ბარდის ამოცნობა საკმაოდ მარტივია: თუ მოხარშვის დროს წყალი არაბუნებრივად მწვანე ფერს იღებს - დაუყოვნებლივ გადაუძახეთ მას ნაგავში.