x
image
რუსო ჩარექიშვილი
ცხარე წიწაკა- წამალი თუ საწამლავი? აუცილებლად გაითვალისწინეთ!
როდესაც საქმე მწარე წიწაკასტან გვაქვს, რთულია ტავის შეკავება, ვინაიდან მოსახლეობის ძირითადი ნაწილი შეყვარებული და შეიძლება ითქვას, რომ დამოკიდებულია ცხარე საჭმელებზე.

ხშირად, ადამიანებს, რომლებსაც აწუხებთ კუჭი ექიმი სასტიკად უმრძალავს წიწაკის და წიწაკიანი საჭმელების მირტმევას, მაგრამ მიუხედავად ამისა, მასზე უარის თქმა ბევრს უჭირს.image

გიფიქრიათ რეალურად წიწაკა რომელი პროდუქტების სიას სეიძლება, რომ მივაკუთვნოთ? სასარგებლოა ის თუ საზიანო?

სინამდვილეში იგი მდიდარია უამრავი სასარგებლო თვისებებით, თუმცა საზიანოც ბევრი აქვს.


მწარე წიწაკა მკურნალობს შინაგან ანთებით პროცესებს და ანადგურებს ავთვისებიან უჯრედებს. მას იყენებენ მიოზიტების, რევმატიზმის, პოლიართრიტის, პოდაგრის, ზედა სასუნთქი გზების კატარისა და სხვა დაავადებების დროს.image

წიწაკის ყველა სახეობა შეიცავს შაქარს, ცილებს, ცხიმებს, ეთერზეთებს, დიდი რაოდენობით უჯრედისს. ის მდიდარია ვიტამინებით А, С, Р, В, В1, В2, ასევე კალიუმითა და მანგანუმით.
მწიფე წითელი წიწაკა ექვსჯერ მეტ С-ვიტამინს შეიცავს, ვიდრე ლიმონი, ასევე, ბევრად მეტია А-ვიტამინის შემცველობა, ვიდრე სტაფილოში.

წითელ წიწაკას მკვეთრი არომატი აქვს და არის მწარე და ცხარე, რასაც განაპირობებს მასში შემავალი კაპსაცინის ნაერთი (რაც არ არის ბულგარულ წიწაკაში). ზოგიერთი სახეობა იმდენად მწარეა, რომ მისი მიკარებაც კი კანის გაღიზიანებას იწვევს.

წითელი წიწაკის კალორიულობაა 100 გრამ პროდუქტზე 40 კკალორია.image

მწარე წიწაკა კარგი მადის აღმძვრელი საშუალებაა. ამისთვის გამოიყენება სპირტზე დამზადებული წიწაკის ნაყენი, რომელსაც ჭამამდე 10-15 წვეთის ოდენობით იღებენ. მაგრამ ამ ნაყენის მიღება არ შეიძლება მათთვის, ვისაც აქვს საჭმლის მომნელებელი ორგანოების, თირკმელების, გულის პრობლემები.

წითელ წიწაკას გააჩნია ორგანიზმის გამწმენდი მოქმედება, აუმჯობესებს სისხლის მიმოქცევას, სხვა ბოსტნეულისაგან განსხვავებით დიდი რაოდენობით შეიცავს ასკორბინის მჟავას, რომელიც ადამიანის ორგანიზმში 3თვე რჩება.ყოველივე ეს აძლიერებს იმუნიტეტს, აუნჯობესებს მადას, ებრძვის ანემიას, ხელს უწყობს თმების ზრდას და კარგად მოქმედებს კანზე.ორგანიზმს იცავს გაციებისაგან.image

მწარე წიწაკა მკურნალობს შინაგან ანთებით პროცესებს და ანადგურებს ავთვისებიან უჯრედებს.
წიწაკას ნაყენის ამ მალამოს სახით გარეგანად იღებენ მიოზიტების, რევმატიზმის, პოლიართრიტის, პოდაგრის, ზედა სასუნთქი გზების კატარის დროს. მაგალითად, მალამოს დამზადებისთვის დაგჭირდებათ ერთი წილი ნაყენი და 3 წილი მცენარეული ცხიმი. მალამოს ეფექტურია მცირე მოყინვის დროს.

კუნთებისა და სახსრებისთვის წიწაკისგან ამზადებენ სპეციალურ პლასტირებს.

ადამიანს აწუხებს სტენოკარდია, არითმია, ჰიპერტონია, აქვს დაავადებული ღვიძლი და თირკმელები, აქვს კუჭის წყლული, გასტრიტი, ნაწლავების ტრაქტის პრობლემები.


0
211
1-ს მოსწონს
ავტორი:რუსო ჩარექიშვილი
რუსო ჩარექიშვილი
211
  
კომენტარები არ არის, დაწერეთ პირველი კომენტარი
0 1 0