x
image
ნიკოლოზ ხუციშვილი
რატომ არ შეიძლება საუზმეზე შვრიის ფაფის ჭამა?
image

ხშირად გვესმის, რომ შვრიის ფაფა საუზმე კარგი დღისა და კარგი განწყობის გასაღებია. რა მოხდება, თუ მას ყოველ დილით მიირთმევთ?


ბრიტანელები, რომელთა დიეტა ჩვეულებრივ არ სრულდება ჯანსაღი მარცვლეულის გარეშე, იტყვიან, რომ ყველაფერი კარგად იქნება. მაგრამ ყველა არ ეთანხმება მათ. ნებისმიერი სხვა საკვების მსგავსად, შვრიის ფაფასაც აქვს თავისი ნაკლი და დღეს მათ შესახებ უფრო მეტს გავეცნობით.


საუზმეზე შვრიის ფაფა


უპირატესობები

შვრიის ფაფა არის მარცვლეულის რეკორდული მფლობელი ალუმინის, ბორისა და რკინის შემცველობით. შეიცავს B ჯგუფის ვიტამინებს, ბიოტინს, ბოჭკოებს. ცილების შემცველობით, ის მხოლოდ ფეტვისა და წიწიბურას ჩამორჩება. გლიკემიური ინდექსის 55-ით იგი ჯდება გრიტების რეიტინგის შუაში.


შვრიის ფაფა შეიცავს ბუნებრივ ანტიოქსიდანტებს, რომლებიც ზრდის სხეულის მდგრადობას გარემოზე უარყოფითი ზემოქმედებისადმი. კალციუმი და ფოსფორი შვრიაში აუცილებელია ადამიანის ჩონჩხის სისტემის განვითარებისათვის და დიდი რაოდენობით რკინა შვრიის ფაფას წარმოადგენს სასარგებლო საკვებს ანემიის პროფილაქტიკისთვის.


ბოლოდროინდელმა გამოკვლევებმა აჩვენა, რომ შვრიის ბოჭკო შეიცავს ძალიან მნიშვნელოვან ელემენტს ცუდი ქოლესტერინის შესამცირებლად - ბეტა-გლუკანს. 3 გრამი ხსნადი შვრიის ბოჭკოს ჭამა დაგეხმარებათ ქოლესტერინის დონის შემცირებაში 8-23% -ით. შვრიის ფაფა ასევე ძალიან კარგია კუჭ-ნაწლავის ტრაქტის ნორმალური მუშაობისთვის.


შვრიის ფაფა შეიცავს დიდი რაოდენობით ცილებს, რაც აუმჯობესებს კუნთოვანი მასის მდგომარეობას. და მასში შემავალი ქოლინი დადებითად მოქმედებს ღვიძლის ფუნქციონირებაზე. ეს ყველაფერი ხდის შვრიის სრულყოფილ საუზმეს, აძლევს ენერგიას მრავალი საათის განმავლობაში და არ გადატვირთავს კუჭს.


უარყოფითი მხარეები

კაკალი, პარკოსნები და ზოგიერთი მარცვლეული შეიცავს ფიტიკურ მჟავას, რომელიც ხელს უშლის ნაწლავებში თუთიის, მაგნიუმის, რკინის და კალციუმის შეწოვას. მის გარეშე სხეულს შეუძლია 20% მეტი რკინის და 60% მეტი მაგნიუმის ათვისება. ეს სერიოზული ციფრებია, უნდა აღიარო.


შვრიის ფაფა ასევე შეიცავს ფიტიკურ მჟავას. ეს, რა თქმა უნდა, არ ნიშნავს, რომ მისი მიტოვება უნდა მოხდეს. მაგრამ მათ, ვისაც აწუხებს მინერალური მეტაბოლიზმის დარღვევები, ძვლის პრობლემები და ოსტეოპოროზი, არ უნდა ჭამონ შვრიის ფაფა ყოველდღე. და მით უფრო, რომ თავი უნდა შეიკავოთ მის საფუძველზე მონო-დიეტებისგან.


ასევე არსებობს შვრიის ფაიტის მჟავის შემცველობის შემცირების გზები. ამისთვის მარცვლეული შეიძლება წინასწარ გაჟღენთილი იყოს. მჟავე საშუალების დამატება, მაგალითად, ლიმონის წვენი ან რამდენიმე სუფრის კოვზი იოგურტი, ასევე დაგეხმარებათ.image



მავე მიზეზით, ყოველთვის უნდა ჩამოიბანოთ ბურღულეული და პარკოსნები. სხვათა შორის, პარკოსანთა ნაყოფის დუღილის შედეგად მიღებული ბლანტი სითხე ჰქვია აკვაფაბას და შესანიშნავად ანაცვლებს კვერცხებს ტკბილ კერძებში, როგორიცაა ვაფლები და მერენგები, და არა ტკბილ კერძებში, მაგალითად, მაიონეზში.


დასასრულს, ჩვენ ვიტყვით, რომ არ არსებობს ყველასათვის თანაბრად გამოსადეგი პროდუქტები. და მათგან საუკეთესოებიც კი არ ღირს თქვენი დიეტის შეზღუდვა.


ყოველივე ამის შემდეგ, შეგიძლიათ მიიღოთ საკვები ნივთიერებების სრული კომპლექტი მხოლოდ მრავალფეროვანი და დაბალანსებული მენიუდან. არსებობს პოპულარული სიბრძნე - ზომიერად ყველაფერი კარგია. დაჰყევით მას და კვირაში 2-3 ჯერ საუზმეზე მომზადებული შვრიის ფაფა დიდ სარგებელს მოგანიჭებთ.

0
203
6-ს მოსწონს
ავტორი:ნიკოლოზ ხუციშვილი
ნიკოლოზ ხუციშვილი
203